Barcelona ha tornat a posicionar-se entre les vint ciutats més competitives del món, segons l’informe Global Power City Index, elaborat cada any per la japonesa Mori Memorial Foundation. Des del 2016, la capital catalana no aconseguia colar-se al Top 20 d’aquest rànquing, on va registrar la seva millor puntuació l’any 2012 (13a posició). Aquest 2021 ha aconseguit ocupar el 18è lloc a nivell global, pujant tres posicions respecte al 2020 i col·locant-se per davant de ciutats europees com Brussel·les, Viena, Frankfurt o Dublín, i nord-americanes com Toronto, San Francisco, Chicago o Boston. A nivell europeu, s’ha situat en la setena posició, dues posicions per davant respecte de l’any passat.
Aquesta classificació, feta amb la participació d'universitats i think tanks de prestigi, avalua i puntua "el magnetisme de les principals ciutats del món o el seu poder d'atreure persones, capital i empreses". Ho fa comparant un total de 48 grans urbs a partir d'uns setanta indicadors, ordenats en sis categories de competitivitat urbana (economia, investigació, interacció cultural, habitabilitat i medi ambient).
Des del 2016, la capital catalana no aconseguia colar-se al Top 20 d'aquest rànquing, on va registrar la seva millor puntuació l'any 2012 (13a posició)
Per al tinent d'alcaldia d'Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, el retorn de Barcelona al Top 20 d'aquest rànquing posa de manifest que la ciutat continua sent capdavantera a nivell internacional per al món econòmic i el dels negocis. "Es demostra que a Barcelona estem treballant en la direcció correcta per generar més oportunitats i més llocs de treball, i que hem de continuar esmerçant esforços en fer que la ciutat encara sigui més competitiva i atractiva per a l’aterratge de noves inversions i per a la captació i atracció de talent global", remarca.
Mentre que la capital catalana s'ha situat en la 18a posició de les ciutats més competitives del món, la primera posició del Global Power City Index se l'ha emportat Londres, seguida de Nova York, Tòquio, París i Singapur. Barcelona no és l'única ciutat espanyola que apareix entre les ciutats més competitives d'aquest rànquing i s'ha vist superada per Madrid, que ocupa el novè lloc, entrant per primera vegada en el Top 10.
Tant Madrid com Barcelona excel·leixen en la categoria d'habitabilitat, ocupant la primera i la tercera posició, respectivament. Aquesta categoria valora aspectes com la taxa d'atur, la flexibilitat laboral, el preu del lloguer i dels productes bàsics, la seguretat o l'esperança de vida.
Altres categories on la capital catalana obté una bona nota són la d'interacció cultural i la d'accessibilitat, col·locant-se en la 14 a i la 16a posició, respectivament. La primera valora el dinamisme cultural i turístic de les urbs, amb indicadors com la quantitat de turistes i conferències internacionals que acullen o els hotels i museus que tenen, mentre que la segona avalua la seva connexió, tant a dins de la mateixa ciutat a través de les seves infraestructures com amb la resta del món segons els vols internacionals que reben. En les altres categories, Barcelona registra una posició més modesta: 26a en la de medi ambient; 29a en la d'economia, i 34a en la de recerca.