Les exportacions catalanes tancaran el 2021 amb un rècord de més de 78.000 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 18% respecte 2020 i del 6% sobre el 2019, segons les dades estimades per Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. Amb aquestes previsions revisades a l’alça, ja que inicialment la millora d’enguany se situava en el 13%, les vendes de les empreses catalanes a l’estranger registraran el valor més elevat de tota la sèrie històrica, que va començar l’any 1993, i se situen per sobre dels nivells prepandèmia.
Segons els càlculs d’Acció, que disposarà de les dades definitives a mitjans de febrer, “les exportacions a Catalunya creixerien amb més força que la mitjana mundial”, que segons l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i el Fons Monetari Internacional (FMI) serà del 10% aquest 2021.
Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, la revisió a l’alça de les estimacions “reforcen la robustesa del sector exterior català i la seva capacitat d’adaptar-se als canvis del comerç mundial”, segons ha apuntat en un comunicat. En aquest sentit, destaca que l’economia catalana està “plenament inserida en la cadena de valor global i, per tant, més exposada a aquests canvis”. “Si bé és cert que es veu més afectada quan el comerç mundial s’alenteix, també té més capacitat de recuperar-se més ràpid quan aquest s’accelera”, ha afegit Torrent.
Les vendes a l’exterior van caure un 10,3% el 2020, a causa de la covid
El creixement de les exportacions el 2021 trenca la davallada que va provocar la covid-19 el 2020 i que es va traduir en un descens anual del 10,3%, fins als 66.265 milions d’euros. Una caiguda després de nou anys consecutius de xifres d’exportació rècord després del període de la crisis financera de 2008 a 2010 i que va ser similar a la del conjunt de l’Estat espanyol (-10%) i a la zona euro (-9,1%).
No obstant, l’any passat els sectors d’activitat menys afectats per la pandèmia o més necessaris en aquell context van veure com la demanda exterior encara es mantenia a uns bons nivells. Va ser el cas de l’alimentació, que va elevar les exportacions un 7,6%, i dels productes farmacèutics, que ho van fer en un 7,3%.