Cellnex Telecom, el principal operador d’infraestructures de telecomunicacions sense fil d’Europa, ha mudat les oficines a Barcelona al centre de negocis BcnFira District, situat al Passeig de la Zona Franca. Les instal·lacions estrenades recentment, a més d’accelerar la digitalització, posen el focus en les persones i el talent com a actiu més gran de la companyia.
La transformació digital, accelerada per l’impacte de la pandèmia, no només ha modificat la manera de relacionar-se entre les persones, sinó que també ha canviat la manera d’entendre la feina i de treballar. La filosofia del treball híbrid, que era una tendència a les grans corporacions empresarials, s’ha convertit en una necessitat per a companyies com Cellnex.
Per això l’estrena del nou edifici ha coincidit amb la instauració de l’Smart Working per als gairebé 500 empleats que treballen a la nova seu del grup, el 17% de tota la plantilla a nivell europeu. Per a tots ha quedat establert el model de treball híbrid 60%-40%, és a dir, tres jornades laborals presencials i dues de teletreball.
El projecte aborda doncs una nova forma d’entendre l’entorn laboral, basada en tres pilars fonamentals: empoderament, efectivitat i col·laboració. “Hem creat un lloc on els equips poden col·laborar i compartir experiències. Un lloc que facilita el rendiment de les persones i fomenta un entorn de treball cohesionat”, resumeix Laia Bernà Gironès, arquitecta i Global Workplace Manager a Cellnex.
Són 7.500 metres quadrats, repartits en vuit plantes, a l’immoble d’oficines Torre Llevant, de la promotora Iberdrola Inmobiliaria. Fidels a la idea de l’Smart Workplace, your workplace is where you are, la major part són plantes estàndards on prima la versatilitat d’ús, amb escriptoris compartits i multitud de zones col·laboratives més obertes a la cohesió i la convergència de pensaments. “A Cellnex ja treballàvem en un canvi a un model més flexible abans de la pandèmia i el 2020 va ser un any excepcional en un context de confinament forçat que ens ha permès treure’n conclusions molt valuoses”, explica Anna Bufi, directora de Persones i Organització de Cellnex Espanya.
Per part seva, Laia Bernà afegeix que “els nous espais ens donen una flexibilitat que no teníem i que s’ha traduït en un equilibri entre llocs de treball individual i espais de col·laboració, que hem potenciat incorporant zones més informals per a reunions espontànies i per fomentar la col·laboració entre equips”. Una flexibilitat que, alhora, facilita la feina híbrida sobre la base que els resultats es compleixin indistintament d’on estigui treballant l’empleat. A més, “l’escriptori compartit permetrà anar absorbint el creixement futur de la companyia”, concreta.
Laia Bernà ha coordinat el projecte amb l’equip d’IT per dotar els espais d’eines que facilitin els objectius però sense que la tecnologia predomini sobre els ambients. “Hem optat per un disseny que busca millorar l’experiència d’usuari simplificant la connectivitat, de manera que amb un sol clic et puguis connectar a qualsevol dels espais i utilitzar tots els seus elements col·laboratius, ja sigui connectat o per wifi”, explica Miguel Ángel Gil Castella, arquitecte IT a Cellnex.
També hi ha una zona de serveis diversos —alguns dels quals ja existien a les antigues oficines de l’Avinguda del Parc Logístic, situades en un edifici de l’àrea del Consorci de la Zona Franca— com una zona menjador que inclou com a novetat un córner de Casa Ametller, servei mèdic o vestidors amb dutxes, entre molts d’altres.
Per implantar amb èxit tot el procés de transformació, Cellnex ha potenciat la comunicació interna amb els seus empleats perquè percebin els avantatges del nou sistema de treball i de la flexibilitat laboral que, en definitiva, redundarà en la millora de les projeccions professionals, la qualitat de vida i fins i tot el benestar dels qui integren la companyia.