L’any 1962 la Vuelta Ciclista a Espanya va arrencar des de Barcelona. Aquesta ha estat l’única vegada que ho ha fet des de llavors. El basc Antón Barrutia va resultar el guanyador d’aquesta primera etapa, amb un recorregut de 90 quilòmetres i sortida i arribada a la capital catalana. Més de 60 anys després la competició tornarà a triar la ciutat com a punt de partida, on, a més, no fa escala des del 2012, edició en la qual la novena etapa va sortir des d’Andorra i va acabar a Montjuïc.
Les bicicletes no començaran a pedalejar a Barcelona aquest estiu, que tindrà a Utrecht (Països Baixos) com a ciutat per l’inici de l’edició, i caldrà esperar fins a la de 2023 per veure-les passar. L’organització de La Vuelta i l’Ajuntament de Barcelona han d’acabar de definir com serà aquest tret de sortida, en el qual es buscarà oferir el millor espectacle esportiu, així com lluir alguns dels punts més emblemàtics de la ciutat. El regidor d’Esports, David Escudé, ha avançat que es treballa perquè la competició “es visqui a tota la ciutat”, tant en els seus barris com en les seves principals atraccions. La capital catalana també serà l’escenari de l’espot oficial de la competició i de la presentació del recorregut i els equips participants.
A nivell tècnic, segons ha explicat el director general de la Vuelta a Espanya, Javier Guillén, la primera etapa serà una contrarellotge per equips que fixarà un recorregut que permeti “aprofitar al màxim la bellesa de Barcelona”. Si per a l’últim final d’etapa cal remuntar-se fins al 2012, per a l’última contrarellotge a la ciutat, també a Montjuïc, cal anar-se’n fins al 1978, amb la victòria del francès Bernard Hinault, que va acabar guanyant la competició d’aquell any. Per a la segona etapa a Barcelona, Guillén ha indicat que tindrà la meta a la ciutat, amb “una arribada espectacular”. Més enllà d’aquestes petites pinzellades, el recorregut complet es coneixerà a finals d’aquest any o principis del 2023.
Acollir l’inici d’aquesta competició ciclista, la més important d’Espanya i una de les tres més rellevants en el calendari internacional al costat del Tour i el Giro, permetrà al consistori promocionar Barcelona com a ciutat esportiva, tenint en compte que la segueixen gairebé a 200 països i una vintena de cadenes televisives l’emeten íntegrament, amb uns 600 periodistes que es desplacen a cobrir-la.
És encara més rellevant si es té en compte, segons ha subratllat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que Barcelona porta gairebé una dècada sense ser triada com a seu de grans esdeveniments d’aquest tipus. Per a Collboni, competicions com la Vuelta Ciclista permeten posicionar-se davant d’un turista de qualitat, interessat en l’esport, que, a més, prové de països del centre d’Europa, mercats que realitzen una major despesa durant les seves vacances. Així mateix, la prova mobilitzarà a unes 2.500 i 3.000 persones a la ciutat durant la setmana en la qual s’allargarà la primera etapa.
“Treballem incansablement per tornar a tenir esdeveniments de caràcter nacional i internacional, també en l’àmbit esportiu”, ha subratllat Collboni, qui ha assegurat que aquesta vocació de voler tornar a estar en el mapa dels esports es traduirà en més anuncis com el d’aquest dilluns en els pròxims mesos. Sense concretar quins, Collboni ha avançat que les candidatures en les quals treballa l’Ajuntament són coherents amb la trajectòria esportiva barcelonina, amb tradició en disciplines com el ciclisme.