Vytrus
Els empenedors Albert Jané i Òscar Expósito, fundadors de Vytrus Biotech.

La biotecnològica Vytrus farà el salt al mercat borsari

La companyia catalana es prepara per cotitzar al BME Growth després de tancar una ronda de finançament de 2,4 milions d'euros, que ha liderat el fons Zamit Capital, vehicle inversor gestionat per CVC Gaesco Valores

La companyia catalana Vytrus Biotech, fabricant d’ingredients actius derivats de cèl·lules mare vegetals per al sector de la cosmètica, està ultimant la seva sortida al mercat alternatiu borsari BME Growth, com a mecanisme per obtenir una alta liquiditat que li permeti afrontar creixements futurs.

La decisió s’ha pres després de tancar amb èxit una ronda de finançament de 2,4 milions d’euros i de registrar un important creixement durant l’any passat, amb una facturació de 2,8 milions d’euros, que representa una millora del 65% en el volum de negoci sobre 2020. A més, actualment, el 65% de les vendes de la companyia provenen de les exportacions a més de 30 països.

La incorporació de l’empresa al BME Growth proporcionarà també una valoració objectiva de les accions de la firma, “la qual cosa podria servir com a referència per a potencials operacions corporatives futures”, segons Albert Jané, conseller delegat i cofundador de Vytrus, juntament amb Òscar Expósito.

La voluntat de la companyia és debutar a BME Growth en la modalitat de listing sense col·locació, de la mà de GVC Gaesco Valors com a assessor registrat i proveïdor de liquiditat, i Garrigues i IMB Grup com a assessors legals, en espera que BME Growth doni el seu vistiplau per a la incorporació al mercat alternatiu.

La biotecnològica catalana porta 12 anys funcionant en mans dels seus creadors, el biotecnòleg i bioquímic Albert Jané, i Óscar Expósito, biòleg i PhD en biotecnologia vegetal. Ambdós controlen ara el 40% de la companyia. Amb una plantilla de 28 treballadors, Vytrus Biotech té la seva seu i la producció a unes instal·lacions de 1.400 metres quadrats a Terrassa (Vallès Occidental).

Vytrus està especialitzada en el desenvolupament, producció i comercialització d’ingredients actius derivats de cèl·lules mare vegetals per a la indústria cosmètica i dermatològica, i pel sector sanitari. Òscar Expósito manifesta que en línia amb la seva especialització, la incorporació al mercat alternatiu borsari pot ser un gran catalitzador per al creixement “del projecte que genuïnament vol aportar valor al món d’una forma sostenible i conscient”. Ser una empresa cotitzada també els aportarà, segons els seus impulsors, incrementar la imatge de marca, transparència i solvència, enfortint la seva relació amb clients, inversors, proveïdors i finançadors.

vytrus laboratori
Laboratoris de Vytrus a les instal·lacions de Terrassa.

Com a pas previ a l’accés al mercat borsari, la biotech ha tancat una ronda de finançament de 2,4 milions d’euros que ha liderat el fons Zamit Capital, vehicle inversor gestionat per CVC Gaesco Valores. Arran d’aquesta operació, entre la resta d’inversors de la companyia s’ha produït una desinversió, però també ha servit perquè altres accionistes hagin reforçat el seu posicionament. En el primer supòsit es troba IUCT Empren (Inkemia), que després de nou anys donant suport a Vytrus ha decidit vendre la totalitat de les seves accions.

L’accionista IUCT Empren ha desinvertit després de nou anys donant suport a Vytrus

Contràriament, el family office de Perfumeries Julia i l’Institut Català de Finances (ICF) a través del fons ICF Venture Tech II, han tornat a invertir en Vytrus, reforçant la seva posició com a accionistes.

Els canvis accionarials també s’han aprofitat per fer alguna modificació al consell d’administració. En concret, s’ha incorporat com a consellera independent Mercedes Domingo, exvicepresidenta de Sara Lee, i el director financer de Vytrus, Jordi Rovira, en serà el secretari.