Liceu
El Gran Teatre del Liceu. © V. Z. González

El Liceu tanca la temporada 2020-21 amb una ocupació del 90%

El teatre de la Rambla va representar el 80% de les funcions programades, que van seguir uns 124.000 espectadors, tot i les vicissituds derivades de les restriccions per la pandèmia de la covid

El Gran Teatre del Liceu ha tancat la temporada 2020-21, marcada per les complicacions viscudes derivades de les restriccions per la pandèmia de la Covid-19, amb 123.500 espectadors, el 91% de les entrades venudes, i 133 funcions representades, el 79% de totes les obres programades inicialment.

El teatre de la Rambla es va veure obligat ha suspendre 36 funcions de les 166 previstes en el programa, un 21%, si bé el públic va poder seguir gaudint de les veus de grans noms internacionals com Sondra Radvanovsky, Piotr Beczala, Anna Netrebko, Gustavo Dudamel, Lisette Oropesa, Pretty Yende, Ermonela Jaho, Katie Mitchell, Nadine Sierra o Javier Camarena.

El Patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, presidit per Salvador Alemany, destaca en el seu balanç de la temporada passada l’acceptació que han tingut obres com l’òpera contemporània Lessons in Love and Violence, dirigida pel mestre Pons i amb direcció d’escena de Katie Mitchell, que va suposar l’estrena a Espanya de l’obra; i el debut de la barcelonina Serena Sáenz al Liceu, amb l’òpera Lucia di Lammermoor.

A nivell econòmic, l’interès que ha seguit despertant la temporada operística i de dansa i concerts s’ha traduït en un “equilibri pressupostari”, amb uns ingressos ordinaris de 38,4 milions d’euros i una despesa total de 38,3 milions, segons ha informat el coliseu barceloní. Els responsables de la institució musical atribueixen el balanç de la temporada “al compromís de les administracions públiques i al suport de mecenes i abonats”.

Les empreses i els benefactors han mantingut les seves aportacions en 6,3 milions d’euros, unes xifres que per al teatre demostren la “confiança i el suport” que aquests agents dipositen en la cultura i el projecte artístic del Liceu. Alhora, les administracions públiques han fet unes aportacions ordinàries de 22,6 milions d’euros i unes extraordinàries de 2,2 milions. Des de la institució també es va dissenyar un pla de mesures d’estalvi que es va aplicar a totes les partides del pressupost general.

Els ingressos ordinaris es van situar en 5,5 milions per sota de la previsió, ja que el pressupost inicial estimava un aforament del 50% fins a novembre del 2020, i després progressivament un increment de l’aforament fins a arribar a juny del 2021 amb un 100% d’ocupació de la sala. Previsions que, degut a l’evolució de la pandèmia, no es van fer realitat. Així doncs, el 55% del total de les funcions representades van mantenir un aforament limitat a un màxim de 1.000 persones, un 20% van poder representar-se amb un aforament ampliat al 70%, un 9% es van fer amb un aforament del 50% a l’inici de la temporada i un 5% amb només 500 butaques a la venda.

Liceu òpera contemporània Lessons in Love and Violence
A la temporada 2020-2021 es va representar l’òpera contemporània Lessons in Love and Violence, dirigida pel mestre Pons i amb direcció d’escena de Katie Mitchell.

El Gran Teatre del Liceu, que en la present temporada commemora el 175 aniversari de la seva fundació, valora el fet que ha pogut “mantenir les portes obertes, aixecar la veu per generar cultura segura i mantenir una excel·lent programació artística”.

La institució musical espera tancar la present temporada exitosament i està a punt de presentar la programació 2022-2023, de la mà del seu actual director artístic Víctor Garcia de Gomar. Recorda també que, dins els diferents actes previstos pels 175 anys de la seva inauguració, ultima la celebració d’un acte commemoratiu pel proper 4 d’abril, coincidint amb la data de l’efemèride. Aquest any també es rememoren els 35 anys de la creació de l’associació privada Amics del Liceu.

El Liceu, que celebra els 175 anys de la seva fundació, estudia el projecte Liceu Mar, una segona seu per a la institució cultural

Entre els projectes impulsats més recentment, el Patronat de la institució destaca la posada en marxa de Liceu+, la nova plataforma audiovisual que posa a l’abast del públic en general tots els seus continguts audiovisuals per fer més accessible l’òpera i complementar l’experiència de les representacions en viu a través de continguts específics.

En el seu balanç de la temporada, el Patronat també significa que el Gran Teatre del Liceu, des del setembre de 2019, “va començar un nou projecte artístic on el Liceu es repensa per, tenint l’òpera com a subjecte principal, aspirar a esdevenir un centre de les arts i la reflexió”. Dins d’aquesta línia, el teatre de La Rambla va anunciar recentment que estudiarà la viabilitat de dur a terme el projecte Liceu Mar, un espai polivalent i obert a la ciutadania, per ampliar les seves capacitats actuals i que s’ubicaria a l’espai que ocupava l’antic Imax Port Vell.

Lucia di Lammerrmoor
La barcelonina Serena Sáenz va debutar aquest any al Liceu, amb l’obra Lucia di Lammermoor.