Barcelona ha perdut un dels grans referents de la moda, Toni Miró. El modista, dissenyador i empresari, que ha mort aquest dijous als 74 anys d’edat, va contribuir a la projecció de la ciutat des del món de la moda i a través de la seva marca de roba i complements Antonio Miró.
Els seus dissenys van desfilar durant anys per les principals passarel·les de la moda internacional, a Milà, Tòquio, Nova York, i especialment a París, on va triomfar amb les seves col·leccions de roba masculina. Des de tots aquests escenaris va difondre la imatge de la ciutat com a capital del disseny, a la qual també va contribuir reiteradament. Són de destacar les seves col·laboracions en esdeveniments de transcendència internacional, amb el disseny del vestuari de les cerimònies olímpiques del COOB´92 i la indumentària de les celebracions del Fòrum de les Cultures, el 2004. Va ser també un dels impulsors i pioners de la desapareguda Passarel·la Gaudí, que anys més tard va conformar l’actual 080 Barcelona Fashion.
Fill de sastre i nascut a Sabadell, una de les ciutats de Catalunya on el sector tèxtil porta dècades arrelat, Miró va obrir la seva primera botiga amb només vint anys, Groc, a la Rambla Catalunya de Barcelona. La seva vocació per al disseny ja el va portar a fer un establiment diferent i va encarregar-ne l’interiorisme a Xavier Regàs i Pagès, autor també de la decoració de la discoteca Bocaccio.
L’èxit aconseguit amb la botiga el va portar a crear el 1979 la marca Antonio Miró, per a home i dona, i a constituir la companyia del mateix nom. Des d’aquell primer enclavament, ja amb marca pròpia, a la dècada dels vuitanta i els noranta del segle passat es va posicionar entre els principals dissenyadors de la moda espanyola, aportant la seva empremta, i el segell de cosmopolitisme i modernitat de Barcelona.
Uns aspectes que traslladava a la seva roba amb un disseny urbà, amb què va reinterpretar el vestit sastre per a home. També va realitzar col·leccions per a obres de teatre, cinema i televisió. I va vestir importants celebrities, entre les quals, l’actor John Malkovick, a qui l’unia a més una bona amistat, o George Harrison. També a vestit a personalitats de la societat catalana i espanyola, com Ricardo Bofill, Miquel Barceló o Óscar Tusquets. El 1990, el modista va signar un acord amb Ermenegildo Zegna per al llançament internacional dels seus dissenys.
La marca va esdevenir un gran referent en el sector de la moda i es va expandir de tal manera que va crear la seva línia de mobles, articles d’escriptori, marroquineria, roba per a la llar, complements del vestir…
L’èxit va perdurar durant anys, fins ben entrar el segle XXI, però la crisi econòmica de 2008 va fer trontollar el negoci i Toni Miró va decidir vendre el 70% de la seva empresa a la societat Nuevos Valores Textiles, controlada per les famílies Nassia i Arquero. El sotrac econòmic de la covid va acabar de castigar a la firma, ja només en mans de Toni Miró (30%) i Andrea Arquero (70%), i va haver de presentar concurs de creditors i la seva definitiva liquidació a finals de l’any passat.
Al llarg de la seva trajectòria, Miró va rebre molts reconeixements. El 1988, va ser guardonat amb el premi Cristóbal Balenciaga, al millor dissenyador espanyol i l’any 2000 va rebre la medalla FAD, atorgada per l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts Decoratives per la seva trajectòria professional. També va rebre el 2003 la medalla Antoni Gaudí, Moda Barcelona, de la Passarel·la Gaudí.