Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, Barcelona serà l’escenari de la segona edició de la Barcelona Woman Acceleration Week (BWAW), un esdeveniment digital que té per objectiu accelerar i dinamitzar la igualtat de gènere per contribuir a la participació plena i la igualtat d’oportunitats de la dona al sector industrial, a nivell local i global.
Organitzat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç espanyoles, la trobada desenvoluparà deu debats que abordaran algunes de les principals barreres que es troben les dones al món laboral i el camí a seguir fins a assolir la igualtat de gènere al sector empresarial i industrial i, especialment, a la nova economia.
El Dia Internacional de la Dona, el dimarts 8 de març, començarà BWAW que, durant tres jornades, serà punt de trobada entre professionals de tots els àmbits, que posaran en comú el seu coneixement per accelerar la igualtat de gènere. Aquesta segona edició reunirà 50 professionals que exerciran de ponents en 12 sessions, per abordar temàtiques de diferent caràcter i diversos formats. La finalitat és visibilitzar la dona dins dels diferents sectors de l’economia.
La trobada vol contribuir a l’avenç en la participació plena i la igualtat d’oportunitats de la dona al sector industrial
Els continguts van dirigits a un públic heterogeni per aconseguir una transformació real i avançar cap a una indústria de futur que es preveu més neta, molt més tecnològica i amb més presència femenina. Per a una difusió més gran, l’esdeveniment podrà seguir-se de forma virtual amb l’emissió de tots els continguts en directe, des dels platós de RTVE Catalunya durant els dos primers dies, i des de les instal·lacions de RTVE a Madrid, a la seva última jornada.
El delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro, destaca “el gran valor afegit de BWAW, una trobada protagonitzada i dirigida tant a dones com a homes, perquè estem convençuts que el canvi ha d’arribar del treball conjunt”.
Entre els ponents hi seran Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública i de l’Ambient a l’Organització Mundial de la Salut (OMS); José Luis Bonet, president de la Cambra de Comerç d’Espanya i la Fundació Incyde; o Natalia Bayona, directora del Departament d’Innovació, Educació i Inversions de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). També es podran escoltar les veus d’Igone Bartumeu, directora de Comunicació i Relacions Institucionals de l’Àrea Est a Coca-Cola; i Maria Eugenia Gay, delegada del Govern a Catalunya.
Per part seva, Blanca Sorigué, directora general del CZFB, participant i impulsora de la trobada, considera “essencial l’existència d’esdeveniments amb el plantejament de BWAW, en què s’aborden les problemàtiques per assolir aquesta paritat des del conjunt de la societat”.
També destaca la presència de Josep Maria Martorell, director associat de BSC-CNS; Iñaki Ortega Cachón, professor a la UNIR; Sara Berbel, gerent municipal de l’Ajuntament de Barcelona; Berta Canals i Renau, directora de la Fundació Privada SORLI; i Laura Pérez Castaño, Tinent d´Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona.
El programa ha estat distribuït en tres jornades. El primer dia, després de l’acte d’inauguració, s’analitzarà l’edat com un dels factors que dificulten el desenvolupament de la dona al món laboral. També s’abordarà la importància que hi hagi projectes educatius en igualtat de gènere per continuar avançant cap a una paritat real no només a nivell laboral sinó també social. I la jornada finalitzarà amb un debat per reconèixer quina és La situació de la dona més enllà d’Occident.
Durant la segona jornada es duran a terme quatre sessions. A la primera, experts en publicitat exposaran quin està sent el progrés en igualtat de gènere dins del sector. A continuació, es debatrà sobre com la quarta revolució industrial pot afavorir la incorporació de talent femení en un àmbit que ha estat tradicionalment masculí i quin és el procés natural perquè això passi. Sota l’eix BEntrepreneur s’analitzarà com és L’emprenedoria en femení, posant en valor grans projectes i marques que han estat ideats i liderats per dones. Finalment, la segona jornada s’acabarà amb l’espai Dona i Gran Consum.
L’últim dia de BWAW 2022 tindran lloc les sessions sota els eixos BSTEM, BConciliation i BEnergy. A la primera es tractarà d’arribar a conclusions sobre la manera com es pot acabar amb la bretxa de gènere a les professions STEM. D’altra banda, al panell BConciliation els experts parlaran de com afecta la conciliació a la desigualtat al món laboral i, en darrer lloc, l’espai BEnergy posarà en valor la presència de dones a l’alta direcció d’empreses del sector energètic.
El president de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç, José Luis Bonet, destaca que “cal continuar amb la tasca tan important de sensibilització i conscienciació que ja va iniciar el Consorci de la Zona Franca de Barcelona el 2021, i a la qual en aquesta nova edició ens tornem a sumar. Tot i que les dades demostren que la presència de dones en llocs de direcció està augmentant, és imprescindible continuar treballant per assolir una igualtat efectiva i real com més aviat millor. Iniciatives com aquesta ajudaran sens dubte a aconseguir-ho”.