Des d’aquest dissabte, la ciutat comptarà amb un nou mirador: Unlimited Barcelona, un espai de 500 metres quadrats i vistes de 360º sobre la ciutat, un projecte on el grup Enjoybcn ha dedicat cinc milions d’euros. La inversió s’ha centrat a adaptar la planta 20 de la Torre Urquinaona, l’edifici que Antoni Bonet i Castellana va aixecar a la cantonada de la plaça d’Urquinaona amb Pau Claris, construcció que contrasta amb les edificacions de la zona per la seva estètica i alçada.
La torre també comparteix plaça amb l’edifici Fàbregas, del madrileny Luis Gutiérrez Soto, una original construcció funcionalista i racionalista que té la consideració de ser primer gratacels de la ciutat, tot i que aquest és residencial i únicament les primeres plantes van ser dissenyades per albergar oficines, mentre que l’encàrrec fet a Bonet i Castellana va ser des de l’origen pensat per acollir empreses i corporacions en espais diàfans.
La nova atracció per a barcelonins i visitants és iniciativa d’una firma d’allotjaments turístics de propietat local: Enjoybcn, que gestiona 56 apartaments al centre de la ciutat ubicats en sis edificis diferents.
Les oficines i serveis centrals d’aquesta empresa són al número sis de Plaça Urquinaona i d’aquí va néixer la idea d’una experiència per a visitants de la ciutat: arrencar l’estada als apartaments de Barcelona passant per la torre per gestionar el lliurament de claus dels apartaments, tot i que després aquesta idea es va anar modificant per convertir la planta 19 de l’edifici en The 19th Hole BCN: un centre de negocis i esdeveniments amb 10 sales de reunió i dos despatxos de lloguer per dies amb unes privilegiades vistes sobre Barcelona des del cor de la ciutat.
“L’espai es va inaugurar el novembre del 2019 i després… va passar el que va passar”, indica a The New Barcelona Post Carmen de la Maza, directora executiva de l’espai a la planta 19. “La propietat, molt compromesa amb Barcelona, va veure amb interès com la planta immediatament superior a la nostra, seu d’una companyia paperera, quedava lliure i vam afegim aquest espai extra al que ja disposem a les plantes 17 i en aquesta”.
Una oportunitat a la 20
Enjoybcn es va fer amb la planta més alta de l’edifici (hi ha encara dues més: la tècnica i el terrat) i amb la reforma es va aconseguir un enorme espai diàfan on, com a picada d’ullet a l’arquitecte, part de la decoració interior reprodueix en fusta les característiques plaques exteriors de gres que Bonet Catellana va triar per la seva durabilitat i resistència.
L’èxit de les visites a la planta 20 a l’edició 2021 del 48 Open House Barcelona va posar a la societat de lloguer d’apartaments i espais sobre la pista d’una nova iniciativa: aprofitar la privilegiada talaia d’Urquinaona per convertir-la en un mirador obert al públic i no només per a aquells que lloguin les sales i els seus convidats.
“Vam veure clar que l’entusiasme i l’interès dels visitants de l’Open House no podia quedar-se en un sol dia. Hi ha interès per veure la ciutat des de les altures i Barcelona mereix tenir un mirador, així com ja passa a altres grans ciutats”, indica Mireia Bessó, directora general de tots els espais. Bessó està darrere de la idea d’obrir al públic la planta 20 els caps de setmana i els festius amb un horari inicial de les 10 a les 22 hores.
“També hem cregut que tindrà molt atractiu obrir l’espai al públic coincidint amb les vacances de Nadal, Setmana Santa i els mesos de juliol i agost, èpoques en què hi ha més visites i precisament en aquestes dates tenim menys demanda d’espais de lloguer per a empreses i corporacions. Així, tot estarà molt compensat”, indica.
Vistes de 360° des de 12 euros
Els promotors d’aquest espai aclareixen des de bon començament que seran totalment flexibles en quant al funcionament i la demanda de l’espai, responent al que els visitants vagin tenint com a preferència. D’entrada, el nou espai obrirà per primer cop aquest dissabte 12 de març i el preu de l’entrada general d’un adult, amb un temps de visita mitjà d’una hora, s’ha establert en 12 euros. Amb l’entrada, els adults podran fer una copa de cava i l’empresa ofereix descomptes per a nens, més grans de 65 anys i persones amb mobilitat reduïda. També es preveuen preus especials i paquets de 4 entrades, en visites de grups, i la gratuïtat a l’accés per a menors de cinc anys.
També està en projecte oferir un accés, amb estada i productes premium al mirador i a més de gaudir de la posta de sol des de les altures a partir d’aquest dissabte, també està en estudi obrir a la matinada per contemplar la sortida del sol per la línia de l’horitzó sobre la Mediterrània. Totes les entrades s’adquireixen pel web de Unlimited Barcelona.
“Volem arrencar amb compromís: un euro de cada entrada es dóna a la Fundació el Llindar, una organització que orienta i acompanya cada any 400 joves i adolescents exclosos del sistema educatiu i social”, indica Bessó. “El Llindar els ajuda en la transició a la vida adulta, alternant entre formació i treball de qualitat i qualificat, perquè puguin tornar en millors condicions al sistema educatiu o accedir al mercat laboral”.
A més del compromís local amb proveïdors de la ciutat, zones properes i amb institucions barcelonines, el nou espai també vol ser un lloc de promoció artística “de proximitat” amb exposicions temporals. Aquestes arrencaran amb dos autors: el maquetista i l’escultor Naxo Farreras i l’artista plàstica Pilar Correa.
Amb aquest mirador a 70 metres d’altura en plena Plaça Urquinaona, Barcelona estrena o reestrena tres espais amb vistes privilegiades aquest 2022: Unlimited Barcelona, el restaurant de l’hotel Nobu Barcelona, a la planta 23 de l’edifici que al seu dia va ser la Torre Catalunya, i el novíssim mirador de la Torre Glòries, que gestionarà Mediapro i obrirà aquesta primavera.
Mirades des de les altures per recuperar el pols de la ciutat.