Influents de la setmana marc 2022 3

TOP INFLUENTS DE LA SETMANA

Setmana a setmana, una selecció de tres protagonistes que han destacat en el món empresarial, social i cultural

MARÇ 2022

JOSEP CARRERAS

Tenor

El Jurat dels Premis Sport Cultura Barcelona 2021 ha atorgat al tenor Josep Carreras el premi a la Millor Trajectòria. En paral·lel, la futbolista Alexia Putellas ha sigut la guanyadora d'aquesta edició en la categoria Esport i el pintor Antonio López rebrà la distinció en la categoria Cultura en una cerimònia de lliurament que es farà aquesta primavera. Sport Cultura Barcelona es va fundar l'any 2004 amb l'objectiu de fomentar el diàleg i l'entesa entre les institucions, els ciutadans i els agents socials i amb la idea que "l'esport i la cultura fan millors persones, i unes persones millors construeixen societats millors". L'entitat presidida per Albert Agustí està integrada per clubs esportius i entitats culturals de la ciutat i també per persones físiques o empreses, amb 14 socis fundadors i 43 socis numeraris.

Josep Carreras, que acaba de complir 75 anys, veu cada vegada més pròxim el moment de la jubilació i, per això, ha començat a acomiadar-se dels diferents temples operístics internacionals que l'han convertit al llarg de la seva trajectòria de més de 50 anys en un dels tenors més importants del món. Nascut al barri de Sants de Barcelona, Carreras ha manifestat la seva il·lusió d'acomiadar-se definitivament del públic a la seva ciutat natal, en un concert que li agradaria que fos a l'Arc del Triomf, el lloc on va reaparèixer l'any 1988 després de superar una leucèmia. La lluita contra aquest càncer el va marcar profundament i Carreras va constituir la fundació que porta el seu nom i de la que no pensa jubilar-se, ja que el seu compromís amb els malalts de càncer i amb l'objectiu que la leucèmia sigui una malaltia curable serà fins al final.

MARTA ANTÚNEZ

Directora del ‘hub’ de Wayra a Barcelona

Es parla molt de la 5G, però encara costa una mica entendre per què és millor que la 4G. Les seves principals virtuts, una baixa latència i la possibilitat de connectar molts dispositius, estan generant una infinitat de noves oportunitats de negoci. Per fer més comprensible en què es pot traduir tot això, Wayra, el hub d'innovació oberta de Telefónica, ha inaugurat a la seva seu barcelonina un espai 5G on mostrar les últimes tecnologies d'algunes de les startups en les quals ha invertit. Engidi, Ludus, Watchity, Volava, Unmaned Life i Proppos són les empreses emergents que a partir d'ara explicaran la seva proposta en aquest nou laboratori tecnològic.

Marta Antúnez és la responsable del hub de Wayra a Barcelona des de gener de 2020. Abans d'incorporar-se a Telefónica, Antúnez ja tenia un llarg historial en l'ecosistema emprenedor. A la startup de moda dress2b, va ser una de les cofundadores i la seva consellera delegada, així com del marketplace de botigues ChicPlace. També va liderar com a directora general el llançament a Espanya de la startup Ulule, la primera plataforma de micromecenatge a Europa, i va ser directora de Digital Ventures a la consultora RocaSalvatella, on es va encarregar de les àrees d'innovació oberta i corporate venturing. Antúnez és graduada en Enginyeria Química per la ETSEIB i MBA a INSEAD.

CARLES LALUEZA

Director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Especialista en la recuperació de l’ADN en restes del passat, en reconstrucció filogenètica d’espècies extingides i en genètica evolutiva. Aquest és el perfil del nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona: el doctor en biologia Carles Lalueza, expert mundial en paleogenètica. Entre els principals reptes que assumeix en aquesta nova etapa hi ha la construcció de les seus històriques al Parc de la Ciutadella i la definició del futur Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya. Carles Lalueza ocupa la vacant que deixa Anna Omedes Regàs, que es jubila després d'haver estat al servei de la institució durant 37 anys, 25 dels quals com a directora. En el mandat de Omedes s’han dut a terme importants actuacions com la unió en un sol centre del Museu Martorell, el Museu de Zoologia i el Jardí Botànic.

En l’elecció del llicenciat i doctor en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, la comissió d’experts encarregada de la decisió ha prioritzat aspectes com la capacitat de transformació i l'actitud innovadora en relació amb les col·leccions, la investigació i la divulgació que pot aportar Lalueza amb la seva direcció, a més de la difusió internacional que pot aportar per la seva trajectòria professional. Carles Lalueza fa tres dècades que es dedica a la investigació en diferents responsabilitats, l'última, el treball d’investigador a l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-UPF). El 2010, entre els seus treballs, figura la publicació a la revista Science, amb altres científics, d’un estudi que va demostrar per primera vegada la presència d'ADN neandertal als humans actuals.