Hi ha moments inoblidables en la vida de totes les persones. Cadascú té els seus. Sens dubte, en la vida d’un astronauta ho és veure la Terra per primera vegada des de fora d’ella, des de dalt i en la ingravitació, flotant en una nau espacial i veient al seu davant l’horitzó corb i el Sol sobre un fons negre. Aquesta experiència la va viure l’astronauta Pedro Duque aquella primera vegada, moment clau en la seva carrera professional. Quelcom que explica i comparteix a les conferències “Horizons” organitzades per l’Obra Social “la Caixa” en col·laboració amb l’Associació de Becaris de “la Caixa”.
“Et canvia molt conèixer tantes persones interessants i viatjar a diferents països. L’exploració espacial ens ha canviat absolutament; la mentalitat de totes les persones que vivim aquí va canviar amb la primera foto que van fer els astronautes que anaven cap a la Lluna i a la qual es veia tota la Terra”, explica l’astronauta en aquesta entrevista d’ALMA. No només els canvia a ells, canvia tots els que llegeixen, visualitzen i segueixen aquestes sortides a l’exterior. Des d’aleshores s’ha pres més consciència ecologista i la tecnologia ha avançat molt. La inversió en projectes aeroespacials és rendible, ja que les tecnologies que es desenvolupen repercuteixen en la societat i en altres sectors que els fan més competitius i generen millors llocs de treball.
Però, si anem més enllà, aquests avenços també tenen un efecte directe en termes d’igualtat. “Quan les tecnologies milloren, més gent hi té accés”, sosté Duque. La indústria aeroespacial ha contribuït al desenvolupament de tecnologies de reciclatge i energies netes. Els progressos que s’han requerit per anar a l’espai també tenen el seu lloc aquí a la Terra.
I sobre la ciència-ficció? Es convertirà en realitat? Què s’espera en els propers anys? Descobrir vida en altres planetes? És quelcom que depèn també dels avenços tecnològics i de la inversió destinada. Explorar és sempre necessari, veure què hi ha allà fora i respondre a preguntes com d’on venim o si hi ha vida en altres indrets de l’univers. Explorar és una cosa consubstancial a l’ésser humà.
Amb referents com Gagarin, Armstrong, Glenn o Leónov, Duque espera impacient el seu proper viatge des del darrer que va realitzar ja fa quinze anys.
Pots llegir la notícia al complet a ALMA, la xarxa social, un nou espai digital dedicat a l’àmbit social que aporta una nova mirada al present i al futur de la societat, a partir d’una veu optimista i diversa i de totes les històries que impulsa l’Obra Social “la Caixa”.