Un any més, Vilafranca del Penedès es converteix en el focus de la reflexió i el pensament amb el festival Vilapensa, que se celebra des del dilluns 4 d’abril fins al diumenge 10 d’abril al Vinseum. Per al director del festival, Jordi Sàbat, aquest esdeveniment arriba en un moment en el qual la societat vol aprendre sobre filosofia i reflexionar sobre el context que els envolta. “La filosofia ara és més necessària que mai”, remarca.
Parafrasejant al filòsof francès Gilles Lipovetsky, Sàbat defensa que la filosofia permet indagar en la diferència que hi ha entre el què i el perquè, així com amb el com, qüestió essencial en un moment d’expansió sense límits ni fronteres de la tecnologia. “Tenim accés a tot, sabem allò què volem, però no per què ho volem”, exposa.
Sense oblidar el rigor acadèmic, el Vilapensa està obert a tots els públics, independentment del seu nivell de formació, i, per tant, els continguts són accessibles. Sàbat emfatitza que l’objectiu del festival passa per oferir filosofia pràctica, és a dir, aquella que pot ser útil en la vida diària de qualsevol persona.
En aquesta edició del festival del pensament del Penedès, la cinquena, el lema és El desig i la passió, el permanent conflicte de la condició humana. L’any passat, amb la pandèmia encara en expansió, el tema principal va ser el mal i aquesta edició van preferir optar per un de més refrescant i alegre. Sàbat assenyala que tant el desig com la passió són motors que mouen les persones, tal com ja pensaven els clàssics. Parafrasejant a un altre filòsof, Joan-Carles Mèlich, el director del festival recorda que els éssers humans som finits, però amb anhels infinits, resumint l’esperit de la cinquena edició del Vilapensa.
Creixement any rere any
El Vilapensa es tracta d’un esdeveniment pioner, creat l’any 2018 i germà del Barcelona Pensa, organitzat per la Universitat de Barcelona (UB). El festival de pensament respon a la tradició filosòfica de Vilafranca, així com a la col·laboració amb aquesta universitat.
Aquest festival que se celebra a Vilafranca des del 2018 ha anat creixent any rere any i la pandèmia no l’ha obligat a cancel·lar cap edició. El primer any, va programar 18 actes i va registrar una assistència de 3.500 espectadors. El 2021, només amb opció digital i a través d’altres suports, va arribar a 15.000 usuaris. L’edició d’enguany del Vilapensa compta amb 30 actes i les sensacions d’assistència són bones.
Sis dies filosòfics a Vilafranca
Amb 40 participants, la presentació d’aquest any va anar a mans del director del Vinseum, Joan Tarrada, l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el degà de Filosofia de la UB, Josep Montserrat.
El programa del Vilapensa compta amb la presència de ponents d’alt prestigi en el món de la filosofia contemporània. El 5 d’abril va ser el torn del filòsof i sociòleg francès, molt conegut per analitzar el postmodernisme, Gilles Lipovetsky. El filòsof va apropar als assistents les diverses dimensions de la seducció. El mateix dilluns també va participar la doctora en Filosofia i professora d’Ètica de la UB, Begoña Roman, reflexionant sobre la utilitat de les passions en una vida finita com és la nostra.
El programa del Vilapensa compta amb la presència de ponents d’alt prestigi en el món de la filosofia contemporània com Gilles Lipovetsky
L’últim dia del festival tindrà com a convidat el periodista Tomàs Alcoverro, amb la conferència Passió i subversió política. Com a acte especial del Vilapensa, ha destacat la trobada de lectors amb l’escriptora Najat el Hachmi per parlar de Desig i literatura, esdeveniment celebrat el 31 de març al Fòrum Berger-Balaguer.
El programa també compta amb exposicions sobre els arquetips de la masculinitat, així com col·loquis, taules rodones i un concurs de microrelats. Així mateix, el festival s’estén per tot el territori amb el programa Vilapensa als Municipis i arriba a altres branques de la societat, com ho és l’educació, amb el Vilapensa Educació, pensat per als professors, alumnes de secundària i batxillerat per reflexionar al voltant de la diversitat de cossos.
Tots els actes principals del Vilapensa són retransmesos en directe per Penedès Televisió i en streaming per la seva pàgina web. L’auditori del Vinseum és l’espai on seguir l’esdeveniment de manera presencial. Tenint en compte l’aforament limitat, cal fer la reserva a entrades.vinseum.cat.