El conglomerat d’infraestructures tecnològiques avançades amb què compta Barcelona ha permès consolidar la ciència com un actiu d’atracció de primer ordre per a la ciutat i del que la comunitat científica en vol treure rèdit en benefici de tota la ciutadania.
D’aquí la iniciativa del hub de diplomàcia científica i tecnològica SciTech DiploHub que ha dissenyat un pla d’actuacions —presentat aquest dijous a París— perquè Barcelona esdevingui a partir del 2023 la capital del turisme científic i tecnològic. L’entitat té el suport del Consell Internacional de la Ciència i l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN).
El pla d’acció, que comprèn una campanya internacional, posarà en valor totes les infraestructures i equipaments d’aquestes característiques i les connectarà amb els visitants internacionals que cada any arriben a la ciutat en el marc de fires professionals, missions empresarials i congressos mèdics, científics i tecnològics.
Amb un pressupost de dos milions d’euros, la iniciativa aspira a atraure més de 100.000 visitants en els propers cinc anys. Per aconseguir-ho durà a terme actuacions, entre les quals una sèrie de visites a centres com el Barcelona Supercomputing Center, el Sincrotró Alba, el Tech Barcelona, la Ciutadella del Coneixement, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona o el Parc Científic de Barcelona. Les trobades giraran al voltant de diversos eixos temàtics: ciències de la vida, investigació clínica, fotònica, supercomputació, smart cities, economia blava i acció climàtica.
Com a part de l’Estratègia de Diplomàcia Científica de Barcelona 2022-2026, l’estratègia de la capitalitat científica de Barcelona també inclou l’acollida de diverses jornades internacionals de ciència l’any 2023, en el marc del centenari de la visita d’Albert Einstein a la capital.
La proposta incentivarà les trobades internacionals amb els eixos temàtics: ciències de la vida, investigació clínica, fotònica, supercomputació, smart cities, economia blava i acció climàtica
Es tracta d’una oportunitat per aportar valor afegit a l’economia de visitants i contribuir a un turisme més sostenible i de qualitat, assegura Alexis Roig, director executiu de SciTech DiploHub, una associació públic-privada sense ànim de lucre que vol fer de Barcelona un actor més influent en l’escena global, representant el seu ecosistema de coneixement i innovació a tot el món.
Roig ha explicat que “Barcelona és la primera ciutat del món amb una campanya de turisme científic”. “Estem fent de Barcelona —ha dit— no només una marca atractiva a través de la seva oferta cultural o gastronòmica sinó un actor influent en l’escena internacional a través de la ciència i la tecnologia. Un ecosistema on iniciar col·laboracions científiques de llarg abast, obrir centres de recerca o educació superior internacionals o engegar projectes tecnològics».