AbilityPharma, amb seu al Parc Tecnològic de Vallès, lidera una de les investigacions més prometedores a escala internacional per al tractament del càncer de pàncrees, que té la consideració de “malaltia òrfena”, ja que més enllà de la quimioteràpia no existeixen teràpies eficaces i segures. Per finançar les seves investigacions, la companyia presidida per Carles Domènech acaba de signar un acord d’inversió de tres milions de dòlars amb l’empresa xinesa SciClone Pharmaceuticals, que s’incorpora al seu accionariat com a soci industrial.
La col·laboració entre ambdues empreses ja es va iniciar el 2016, amb un acord de llicència per desenvolupar i comercialitzar a la Xina la molècula estrella d’AbilityPharma, batejada com ABTLO812. Es tracta d’un compost anticancerós innovador que es pren per via oral i que causa la mort de les cèl·lules canceroses mitjançant un procés anomenat autofàgia. Té poca toxicitat i potencia els efectes dels tractaments amb quimioteràpia. Aquesta molècula ja s’ha demostrat eficaç per al tractament de càncer de pulmó i d’endometri i ara el laboratori català està centrat en un assaig clínic en fase 2b que ja ha rebut l’autorització de la FDA nord-americana i de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes sanitaris (AEMPS).
Coincidint amb l’inici d’aquest assaig, ara SciClone invertirà un milió de dòlars a AbilityPharma i es compromet a aportar dos milions a mesura que vagin produint-se fites en el desenvolupament de l’innovador fàrmac. “Estem molt contents d’haver arribat a aquest acord amb SciClone. Aquesta inversió representa un suport continu al nostre projecte i a l’empresa”, ha afirmat Domènech.
L’entrada de l’empresa xinesa a l’accionariat d’Ability es produeix després que la biotecnològica hagi aconseguit captar el 2020 un total de 12,4 milions d’euros per finançar la seva recerca. A més de l’aportació de SciClone, aquesta xifra inclou dos milions d’euros captats a través d’una campanya de crowdfunding a la plataforma d’inversió col·lectiva Capital Cell, amb la participació de 686 inversors. En paral·lel, la FDA dels EUA va concedir a l’octubre una subvenció d’1,6 milions d’euros a aquest desenvolupament, que també ha rebut 5,2 milions d’euros del Programa Horizon 2020 de la Unió Europea.