El temps semblava que s’havia aturat al recinte de Fira de Barcelona a la Gran Via. La seva activitat es va paralitzar amb la cancel·lació del Mobile World Congress (MWC) a principis de febrer de 2020, quan els preparatius ja havien envaït els palaus firals i es van haver d’aturar de cop. Els últims salons que s’havien celebrat presencialment van ser l’Smart City Expo i el Nice One, a finals de 2019. Durant el parèntesi llarg que ha imposat la pandèmia a l’activitat firal, el complex de Gran Via es va habilitar com a hospital provisional, preparant-se per rebre pacients covid si les UCI se saturaven. Per sort, tots els llits que van ocupar uns pavellons acostumats a acollir estands i congressistes no es van arribar a estrenar. Així mateix, les seves cuines es van reactivar per abastir de menús a centres sanitaris de tot Espanya.
Durant tots aquests mesos, el recinte ha estat esperant el retorn físic dels congressos. El seu germà petit, el de Plaça Espanya, ja va experimentar una prova a finals de setembre amb el Saló de l’Ocupació i el BizBarcelona. Adaptats al nou context marcat per la pandèmia, els recorreguts en un únic sentit, les distàncies, les mampares als estands, la presa de temperatura i els dispensadors de gel hidroalcohòlic es van convertir en els nous protagonistes d’aquests salons.
A Fira de Barcelona Gran Via, el principi de la reactivació el marcarà l’estrena a petita escala de l’Integrated Systems Europe (ISE), la fira audiovisual més gran del món. El seu director executiu, Mike Blackman, se sent orgullós de donar el tret de sortida. “És un senyal no només per a la nostra indústria, sinó per a la indústria d’esdeveniments presencials i per a tothom, mostrant que els negocis es poden fer”, defensa.
Conscient que la gran estrena d’aquest saló a Barcelona serà el febrer de 2022, Blackman defineix els dos dies que durarà l’ISE 2021 com un aperitiu per anticipar tot el que vindrà l’any que ve. I, fent un símil local, els compara amb les tapes. Els organitzadors del saló calculen que acabaran assistint uns 5.000 congressistes, la gran majoria provinents d’Espanya, però també hi haurà participants d’Alemanya, Itàlia, França, Portugal i, fins i tot, dels Estats Units, país amb més dificultats per viatjar fins a la capital catalana. Per arribar a aquells que no s’hagin pogut desplaçar, s’oferirà tot el contingut en format digital, en línia amb les experiències virtuals que han predominat en els últims mesos.
Amb una afluència prevista molt menor als 90.000 assistents que rebia a Amsterdam abans de la pandèmia, l’ISE ocuparà uns 4.000 metres quadrats al pavelló 2 del recinte Gran Via, que dilluns encara estava enllestint els últims preparatius. Una grandària 50 vegades menor que en edicions anteriors. Hi haurà espai per fer networking i descobrir les novetats de la indústria audiovisual, un dels màxims exponents durant l’actual crisi. Participaran uns 80 exhibidors, amb marques com Alfalite, Arthur Holm, Barco, Biamp, Brightsign, d&b audiotechnik, Lang, Nsign.tv, Panasonic i Shure. L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat també estaran presents.
Mesures per la covid
Com es va fer amb el Saló de l’Ocupació i el BizBarcelona, Fira de Barcelona ha reconfigurat la distribució dels estands i els escenaris que hi haurà a l’ISE per complir amb les mesures de seguretat i higiene per la covid, a banda de la presa de temperatura i la proliferació de dispensadors de gel hidroalcohòlic. S’ha afegit una capa de protecció més, que obligarà a arribar amb una mica d’antelació al saló.
Per poder accedir, els congressistes s’hauran de fer un test d’antígens i presentar el resultat negatiu abans d’entrar. Es faran al pavelló 1 de Gran Via, en un espai diàfan, on primer cal donar les dades de contacte per després passar-se a fer la prova i esperar els resultats. Des que s’accedeix fins que es rep l’SMS, no es triga molt més que mitja hora.
Abans que el Mobile
L’ISE precedirà el MWC, que aquest any ha traslladat la seva tradicional celebració l’última setmana de febrer al mes de juny, tal com ha fet l’ISE, que també s’acostuma a fer el febrer. Per a Blackman, els dos dies que durarà el seu saló serviran de prova per al Mobile, tenint en compte que utilitzen protocols per al coronavirus molt semblants i que, en condicions normals, tenen unes magnituds equiparables.
Aquest aprenentatge comú també s’ha donat en el sentit contrari, exposa Blackman, que ha rebut del Mobile la informació necessària sobre el recinte i la ciutat que els anaven a acollir. “Aprenem l’un de l’altre”, explica el directiu. I assegura que no competeixen entre ells: “Som fires tecnològiques i hi ha sinergies entre nosaltres, però incidim en divisions diferents. No entrem en conflicte”. Una clara diferència de l’edició de l’ISE aquest any respecte al Mobile, serà que a l’ISE hi haurà acreditacions en paper, de les que es pengen al coll, potser com a mostra que tot comença a tornar.