Nou capítol en la centenària història de Galetes Camprodon, l’empresa fabricant de les galetes Birba i Nuria. El grup barceloní Adam Foods, propietari de marques com Cuétara, Artiach, Panrico i La Piara, ha anunciat l’adquisició de la companyia amb seu i fàbrica a Camprodon, a la comarca del Ripollès.
Adam Foods, propietat de la família Ventura, ha comprat la històrica companyia a l’empresari Víctor Marsal, que ha destacat que el nou propietari s’ha compromès a mantenir la plantilla, integrada per més de 60 treballadors, i la fàbrica de Camprodon. “Aquesta operació és una oportunitat inqüestionable per a Galetes Camprodon, que s’uneix a un grup familiar de llarga tradició galletera i marquista, compromès a llarg termini amb l’activitat industrial”, ha subratllat Marsal, que va adquirir la propietat de l’emblemàtica marca de galetes el febrer del 2014.
Per Adam Foods aquesta operació suposa refermar-se com a empresa líder del sector de les galetes a Espanya i incorporar a la seva cartera de productes una marca de prestigi entre els consumidors i amb una llarga trajectòria al mercat, ja que els orígens de Birba es remunten al 1893. “Birba i Núria són marques molt valorades. Esperem continuar i millorar la tradició d’excel·lència en l’elaboració de galetes que recollim amb aquesta adquisició”, ha afirmat el director general d’Adam Foods, Fabrice Ducceschi.
Segons l’executiu, Adam Foods “està compromesa amb mantenir els llocs de treball a Birba i continuar brindant als clients la mateixa qualitat i servei que han gaudit fins ara”, en referència als ingredients naturals i receptes històriques amb què s’elaboren aquestes galetes a la fàbrica situada desde 2008 a la Colònia Estabanell, a l’entrada de la població turística de Camprodon. Birba es comercialitza en una extensa xarxa de botigues especialitzades i de productes gurmet i també a les principals cadenes de supermercats. L’empresa va facturar 7,15 milions d’euros el 2021, segons les últimes dades disponibles.
Víctor Marsal, de la mà d’un grup d’inversors, va adquirir Galetes Camprodon el 2014 a la família Nadal Carres amb l’objectiu de liderar una nova etapa de creixement i expansió de la marca, que s’havia quedat estancada. Prèviament, els Nadal havien comprat el 2005 la companyia a un altre grup d’empresaris liderats per Santiago Mercadé i Joaquim Boixareu, que van gestionar l’empresa durant dues dècades.
“Per nosaltres, ha sigut un factor central en la decisió de venta a Adam Foods el seu compromís amb la continuïtat dels treballadors i de la forma d’elaborar unes receptes històriques que ha portat a les galetes Birba a ser una de les més reputades en el mercat després de més de 130 anys de compromís amb la qualitat”, ha afegit Marsal.
Galetes Camprodon, a qui han assessorat en la venda KPMG i Roca Junyent, es mantindrà com una empresa independent dins del grup Adam Foods, sorgit de l’escissió de l’antiga Nutrexpa. El 2014, les famílies Ferrero Jordi i Ventura Ferrero van decidir dividir-se els actius i marques de Nutrexpa, fet que va donar lloc a dues companyies: Idilia Foods —propietària de ColaCao i Nocilla— i Adam Foods, empresa propietària dels patés La Piara, els brous Aneto, la mel La Granja San Francisco i els pastissets Phoskitos.
En els darrers anys, Adam Foods ha multiplicat la seva dimensió gràcies a una estratègia d’adquisicions que l’ha portat a convertir-se en el propietari de les marques de galetes Artiach, Chiquilin i Cuétara i del fabricant de pa de motlle Panrico. La facturació s’eleva ara a 350 milions d’euros, amb presència comercial a 75 països i nou centres de producció que donen feina a 1.400 persones. De les nou plantes, set es troben a Espanya i dues a Portugal. El grup amb seu a Barcelona està presidit per Javier Ventura Ferrero i la seva filla, Georgina Ventura Cardona, és la consellera delegada.