Agenda cultural Barcelona desembre 2024

AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA

Una selecció mensual de concerts, pel·lícules,
arts escèniques, exposicions i novetats literàries.

MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES

MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

 01 / 12 / 24

Molière en temps de 'reels'

Teatre Lliure, fins al 4 de gener

El Teatre Lliure es caracteritza per arriscar i encertar. L'adaptació que ha fet La Brutal amb El misantrop de Molière, estrenada al Grec, aconsegueix actualitzar un clàssic sense que grinyoli, portant personatges del segle XVI a una actualitat que diu bro i es fa una selfie, mentre el temps s'escapa a ritme de stories i reels, amb la falsedat i l'egoisme latents, com també ho estaven a la França de fa ja massa temps. Per a això, si cal ficar-se amb el públic, es fa, no sigui que hagin vingut a sentir-se intel·lectuals, sense oblidar-se de pujar la foto final dels aplaudiments a Instagram. 

Amb direcció de David Selvas i dramatúrgia de Sergi Pompermayer, el Lliure de Montjuïc retrunyeix contra una societat en crisi, condensada en el sempre impecable sobre l'escenari Pol López, a qui persegueixen els papers del típic pijiprogre de Barcelona, amb El misantrop com a prèvia del seu paper a Suro, pel·lícula que va protagonitzar amb Victoria Luengo. La noblesa francesa se substitueix per un segell discogràfic, on la festa i la droga venen més que la música, per a disgust d'un Alceste protagonista que s'ha fet gran. Els versos de Pablo Macho Otero entren bé depèn del personatge, però la música en directe, i no sempre és així, dona en la tecla en tot moment, amb unes actuacions de molt de nivell per part de tot l'elenc.

Julieta

Razzmatazz, 13 de desembre

Julieta i el seu 'catalan dream' arriben a Razzmatazz en un dels seus últims concerts de la gira 'Tu juru la ju', que tancarà al gener a la sala madrilenya But.

Una de les reines de l'escena pop local, a base de la seva electrònica dolça, acaba de llançar 'Jean Blau' després de la col·laboració amb la Mushkaa a l'estiu amb 'Quina liada'. Un any d'èxits per a la cantant, compositora i productora, amb una cinquantena de concerts per tot Espanya i la seva incorporació a Sony, obrint una nova etapa en la seva meteòrica carrera. Després de descobrir-se en els seus dos primers àlbums 'Juji' (2021) i 'Ni llum ni lluna' (2022), es va consolidar amb '5AM' (2024), al qual han continuat uns quants senzills amb aliades com Belén Aguilera o la germana de Bad Gyal.

Arde Bogotá

Palau Sant Jordi, 27 i 28 de desembre

Fi de gira d'Arde Bogotá al Palau Sant Jordi, amb doble cita després d'esgotar entrades per a la primera en només unes hores (i amb un any d'antelació).

La banda de rock, oriünda de Cartagena, aterra a la capital catalana per portar el que serà, sens dubte, una gran festa col·lectiva abans d'acabar l'any. Sonaran 'Los perros', 'Qué vida tan dura' i 'Exoplaneta', entre molts altres ara ja clàssics, passant per títols més recents com 'Flores de venganza', produïda per Alizzz i Ferran Gisbert, però, sobretot 'La torre Picasso', tota una declaració d'intencions que dura el que ha de durar. Tot això, amb la inconfusible veu d'Antonio García, que sempre sembla treta d'un altre món.

'Anna Karènina'

TNC, fins al 29 de desembre

El TNC viatja fins a la Rússia de Tolstoi, gairebé sentint el seu fred, per posar en evidència que 'Anna Karènina' continua vigent. La infidelitat sempre els ha pesat més a elles que a ells, i això no ha canviat.

Amb direcció de Carme Portaceli, Ariadna Gil es fica de ple en el paper protagonista, veient com creix i es trenca a mesura que passa l'obra, en la qual també destaca Miriam Moukhles (Kitty), recentment a 'Tots ocells', i Jordi Collet (Karenin), bo en papers secundaris que resulten clau, com es va veure a 'La madre de Frankenstein', també dirigida per Portaceli. Una aposta arriscada d'un clàssic que en algun moment perd força, amb intervencions en anglès que no acaben d'encaixar, però que s'entenen per la gira posterior que farà l'obra per Europa.

'La presència'

La Villarroel, fins al 12 de gener

La Villarroel s'acomiada de l'any amb 'La presència', la història d'una família en una nit de tempesta, aprofitant l'ocasió per descobrir secrets inesperats.

Amb direcció de Pau Carrió, l'elenc el formen Anna Sahun, Pau Roca, Marc Rodriguez i Nausicaa Bonnín. Hi haurà fantasmes, fenòmens inexplicables i escepticisme, tot amb la comèdia de fons. Després de les festes, la sala de l'Eixample començarà l'any amb 'Jo, travestí', un homenatge a noms com Ocaña i Carmen de Mairena, per a després recuperar un dels encerts de la temporada passada, 'Love, love, love', amb David Selvas i Laia Marull dirigits per Julio Manrique.

MES SEGÜENT >

< MES ANTERIOR MES SEGÜENT >

IMATGES I LLETRES

IMATGES I LLETRES

 01 / 12 / 24

Aleix Freixas/ACN

Calonge, tres anys com a 'booktown'

Calonge, fins al 15 de desembre 

Any rere any, el que va néixer com una idea es va consolidant, no sense alts i baixos. Calonge es va convertir en booktown a finals del 2021, amb l'objectiu de revitalitzar un poble que s'anava despoblant, allunyat del frenesí turístic que viu el seu veí, Sant Antoni de Calonge. Al llarg d'aquest temps, els llibreters que van arribar als seus carrers en un principi han anat canviant, sent la Ral, regentada per Meritxell Ral, l'única que es manté al peu del canó des del primer dia.

Amb sis llibreries en marxa, dos generalistes i la resta especialitzades en còmics, música o història, Calonge viu aquests dies el seu tercer aniversari, amb un programa d'activitats que acostarà als seus visitants a autors com Roser Capdevila, Martí Gironell, Marc Artigau i Irene Pujades. Des del dijous 5 fins al diumenge 15 de desembre, aprofitant els ponts que tan bé li van a la booktown per omplir-se de bibliòfils, el poble organitzarà presentacions de llibres i lectures de contes, però també exposicions, espectacles i tallers. Un bon pla que sempre es pot complementar, si hi ha taula, amb un dinar a Can Muni.

Desembarcament català a París

Museu Picasso, fins al març del 2025

Viatjar a París mai és una mala opció, però no sempre es pot fer. Per a aquells que no els hi vagi massa bé fer-ho aquest desembre, el Museu Picasso n'ha portat un trosset fins aquí, amb una exposició que se submergeix en l'ambient de la ciutat a principis del segle XX.

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914', vol radiografiar a tots els pintors locals que van anar a la capital francesa a inspirar-se. Més de 250 obres integren el recorregut multidisciplinari pel museu, provinents d'una seixantena de prestadors. S'ha volgut retratar la ciutat, amb llums i ombres, i no tant recollir la trajectòria dels pintors, molts d'ells poc coneguts. Tres generacions d'artistes conviuen els uns amb els altres a la mostra, fins i tot es retraten entre ells.

Festa de lectura

Alibri, 28 de desembre

Sí, tal com sona. L'Alibri, immersa en una nova etapa amb la plataforma Bookish, ha organitzat, per què no?, una festa de la lectura, un fenomen que cada vegada guanya més adeptes.

Les instruccions són fàcils. Sol o acompanyat, cal anar a la llibreria del carrer Balmes a posar-se a llegir durant una hora i mitja. Es tria entre les recomanacions seleccionades pels llibreters i es comença a llegir. Passada l'estona, es comenta la jugada i es decideix si es gira full o es torna a casa acompanyat d'un nou llibre. Una manera de passar la tarda cultivant-se una mica entre dinars de Nadal.

Han Kang, una Nobel brutal

Editada per La Magrana i Random House

Amb el Nobel de Literatura recentment guanyat, La Magrana i Random House apropen més títols de l'escriptora sud-coreana Han Kang, gens convencional, capaç d'arrossegar a una lectura despietada i addictiva.

'Actes humans' i 'Els adéus impossibles' (en català, a partir de gener del 2025) són els seus dos nous llibres que ara arriben a Espanya, en català i castellà. Fa un any es parlava de 'La classe de grec', una mica descafeïnat en comparació amb l'immens 'La vegetarina', la primera oportunitat que es va tenir aquí per conèixer a Kang, gràcies a la tasca de l'efímera editorial Rata, comanda per Iolanda Batallé.

L'escombreta d'Ikea feta exposició

DHUB, fins al febrer del 2025

El metòdic recorregut per Ikea convertit en material museístic, amb la seva escombreta del vàter, però també amb la taula del cafè o els coberters de la cuina. Aquesta és la proposta del DHUB per parlar d'un dels grans noms del disseny de la ciutat, Vinçon.

A Fernando Amat, segona generació de Vinçon, li feia vergonya que dediquessin una exposició a tot el material que guarda el DHUB sobre la botiga, que va tancar l'any 2015 després de gairebé 75 anys d'història. Però sí que li semblava interessant fer una mostra amb aquells productes d'Ikea que li hagués agradat poder incloure en el seu catàleg. El resultat: un diàleg entre totes dues marques, diferents en la magnitud i l'èxit, però semblants en valors com la defensa del disseny i la universalitat de la seva oferta.

MES SEGÜENT >

< MES ANTERIOR MES SEGÜENT >

Sigues el primer en rebre les novetats de l'agenda cultural: