Agenda cultural Barcelona gener 2025
AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA
Una selecció mensual de concerts, pel·lícules,
arts escèniques, exposicions i novetats literàries.
MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES
MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES
01 / 01 / 25
Per totes les Mary
Sala Flyhard, fins al 20 de gener
Un relat tendre pilotat amb gràcia per Lara Díez Quintanilla, una cara coneguda per les paròdies que fa a polítiques com Isabel Díaz Ayuso, Inés Arrimadas o Anna Gabriel al Polònia. Escrit, interpretat i codirigit per ella mateixa, Díez va més enllà del seu vessant més còmic per ficar-se de ple en un monòleg exigent sobre les dones de la seva família. Amb més sentit que mai perquè ve de camí una nova integrant, la seva filla, a punt de néixer.
Tot gira al voltant de la seva àvia, la Mary, una dona forta i llesta que va sobreviure en l'entorn difícil d'un país gris, com tantes altres dones de generacions anteriors. Un joc de miralls entre la Mary i ella, la neta, a partir de les paraules i els objectes que les defineixen, aconseguint transmetre moltíssim amb molt poc. Però també parla de la seva mare i de la resta d'integrants d'una família que sempre és la base de tot: les històries, reals o construïdes, que les acompanyen, les normes i creences que les marquen, l'amor i la preocupació, a parts iguals, que tenen per a cadascuna d'elles. L'obra, començada a escriure quan Díez acompanyava a la seva àvia malalta abans de morir, emociona amb delicadesa, tot i que podria fer-ho més si deixés fora alguns tics humorístics més propis del Polònia. El text aconsegueix teixir paral·lelismes amb facilitat amb les àvies, mares, ties, germanes i filles de molts dels presents a la Sala Flyhard, un espai que treu partit de les seves dimensions per ampliar l'efecte de propostes íntimes que no deixen indiferent a ningú.
Guillem Roset/ACN
Acomiadar-se de Teresa Gimpera
Filmoteca, a partir del 8 de gener
La Filmoteca comença l'any amb un cicle dedicat a la desapareguda Teresa Gimpera, model, actriu, presentadora i musa de la Gauche Divine.
"He estat feliç? Crec que sí. He viscut tragèdies, però també he tingut molta sort", explicava Gimpera fa uns anys en la presentació de les seves memòries, escrites pel periodista cinematogràfic Toni Vall. Al cicle de la Filmoteca, s'han inclòs títols com ara 'Fata morgana' i 'Las crueles' de Vicente Aranda, 'Tuset Street', un musical amb Sara Montiel, i 'El espíritu de la colmena' de Víctor Erice, la que deia que va ser la seva millor pel·lícula.
Ginebras
Razzmatazz, 31 de gener
Per sort, existeixen 'girlbands' com les Ginebras. Tot i que costi veure-ho, i no sigui gens habitual en el panorama musical actual, és possible: un escenari també pot estar ple de dones.
La Magüi, la Sandra, la Raquel i la Juls tornen un any més a Razzmatazz amb la seva manera de ser gamberra i alegre, entre el pop i l'indie. Nascuda a partir d'un anunci de Tinder, la banda amplia una carrera meteòrica després de guanyar el Premi Ondas l'any passat. I, de moment, només porten dos àlbums 'Ya dormiré cuando me muera' i '¿Quién es Billie Max?', aconseguint la participació d'artistes com Dani Martín.
'Los años nuevos'
Movistar Plus
Sense cap mena de dubte, la sèrie del moment. Una parella amb les seves anades i vingudes al llarg de deu anys, sempre entre la Nit de cap d'any i Any Nou, una mica com si fos Richard Linklater i la seva saga 'Before', però versió espanyola, mundana i sincera en les petites coses que tan a prop ens queden.
La proposta, creada per Rodrigo Sorogoyen, aconsegueix endinsar-se en la intimitat d'una parella que podria ser la de qualsevol de nosaltres, amb els seus desitjos, pors i veritats a mitges, emocionant des d'una primera cita que gairebé se sent com a pròpia. Però també ha aconseguit retratar a ritme de Nacho Vegas, Vetusta Morla, la Bien Querida o Sílvia Pérez Cruz a una generació inestable, amb la precarietat i la pandèmia obligant a anar tirant de manera mecànica. Indiscutibles les actuacions dels protagonistes, la barcelonina Iria del Río i el madrileny Francesco Carril, amb aportacions estel·lars com la del poeta Benjamin Prado. Una mostra més de l'explosió creativa que viu el talent local, demostrant que no fa falta anar-se'n a Hollywood per entendre's una mica més i sentir-se menys sol.
Sharon Stone al Palau de la Música
Palau de la Música, 25 de gener
Després de Meryl Streep, és el torn de Sharon Stone. L'actriu serà l'encarregada de narrar el concert 'Dream Requiem' de Rufus Wainwright a Barcelona, acompanyada per l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) i l'Orfeó Català.
L'obra, que s'estrena a Espanya, és un encàrrec conjunt de set auditoris internacionals, entre els quals es troben L'Auditori i el Palau de la Música. Després de Barcelona, l'obra de Wainwright s'interpretarà en altres escenaris internacionals com el Walt Disney Concert Hall de Los Angeles, amb la narració de l'actriu Jane Fonda, i el Concertgebouw d'Amsterdam.
< MES ANTERIOR MES SEGÜENT >
IMATGES I LLETRES
IMATGES I LLETRES
01 / 01 / 25
Neix un nou museu a Molins de Rei
Palau de Requesens
Hi ha vida més enllà de Barcelona. I, a vegades, més a prop del que sembla. Molins de Rei acaba d'inaugurar el Museu del Renaixement, una proposta cultural ambiciosa per posar en el mapa la que va ser fa segles una parada obligatòria per a monarques com els Reis Catòlics o l'emperador Carles V. L'equipament s'ha estrenat al Palau de Requesens, situat en ple centre d'una ciutat coneguda per la seva Fira de la Candelera, a punt de celebrar la seva 174 edició.
El Museu del Renaixement vol donar a conèixer l'art i la cultura del Renaixement, amb peces excepcionals com un gran tapís sobre un poema de Petrarca, així com reivindicar el paper que va jugar Molins de Rei en aquest període històric amb la nissaga dels Requesens. La nova vida d'aquest immoble, que s'ha sotmès a una profunda rehabilitació, és una dels projectes estrella de l'alcalde Xavi Paz, que ha buscat les col·laboracions i els recursos per fer possible el museu. Hi ha préstecs d'institucions com el Museu del Prado i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), qui dona sentit amb iniciatives com aquesta a la seva transformació i la seva imminent ampliació. El pressupost ha estat de gairebé 2,8 milions d'euros, amb una part finançada pels fons europeus.
Immersió a l'Amazònia
Drassanes Reials, fins a finals d'abril
Quan es parla d'experiències immersives, s'acostuma a pensar en ulleres de realitat augmentada i escenaris digitals, però, a vegades, s'aconsegueix ser més efectiu sense grans artefactes.
L'exposició 'Amazônia' de Sebastião Salgado ho aconsegueix amb més de 200 fotografies repartides per una àmplia superfície a les Drassanes Reials, amb els sons de la selva presents a tots els racons. Una manera hipnòtica d'endinsar-se en una regió de la qual tothom parla, però que, segurament, no es coneix tant. Especialment sorprenents són les històries dels seus inquilins, la millor aportació de la mostra, descobrint tot el que hi ha darrere de vides que no semblen coetànies. Un exemple de les exposicions 'blockbuster', etiqueta intuïda en el preu de l'entrada, amb la qual aquest equipament afronta una nova etapa des de fa uns anys, amb grans desplegaments que van girant pel món com el que va acollir de l'artista holandès Escher. En el cas d'Amazônia', l'exposició suma més d'1,5 milions d'espectadors a ubicacions anteriors com ara Madrid, París, Avinyó, Roma, Londres, Manchester, Los Angeles, São Paulo, Rio de Janeiro, Milà, Zurich i Trieste.
El 50è aniversari de la Documenta
9 de gener
La Documenta, al carrer Pau Claris, celebra el 50è aniversari. Els llibreters Josep Cots i Eric del Arco preparen una festa per a dijous 9 de gener, quan se celebrarà mig segle des que van obrir portes al barri Gòtic. Deu anys després, es van traslladar a l'Eixample. I, amb els anys, han sumat un premi i una editorial.
Sense oblidar-se que hi ha llibreries que baixen la persiana per sempre com la Sant Jordi, la ciutat viu un bon moment llibreter, no només per l'aniversari de la Documenta, sinó també pel 'boom' d'obertures que es va viure després de la pandèmia amb la Byron i la Finestres, a Barcelona, i la Llavors, a la veïna L'Hospitalet de Llobregat. O la nova etapa de l'Alibri.
Centenari d'Ana María Matute
Blackie Books i Destino
L'inici de l'any és el moment per veure què ofereixen els pròxims mesos. El 250è aniversari de Jane Austen s'emportarà tots els focus, però hi ha molt més, també a nivell local, amb el centenari de grans autores com Ana María Matute i Carmen Martín Gaite. I el 150è aniversari de Machado.
Per triar una efemèride, per proximitat, és el torn d'Ana María Matute, una novel·lista barcelonina clau per entendre la literatura infantil i juvenil. Per conèixer-la una mica més, es pot llegir 'El libro de Ana María Matute' que va editar Blackie Books fa uns anys, però també l'editorial Destino preveu alguns llançaments enguany, com la recuperació de la seva novel·la guardonada el 1959 amb el Premi Nadal, 'Primera memoria'.
ÚLTIMES SETMANES PER DESCOBRIR LA RELACIÓ ENTRE MIRÓ I MATISSE
Fundació Miró, fins al 9 de gener
Última oportunitat per endinsar-se en la relació entre Miró i Matisse, després de l'èxit de la mostra compartida entre Miró i Picasso. Tot això, l'any que la Fundació Miró celebrarà el seu 50è aniversari.
Aquesta vegada, la Fundació Miró ha tornat a indagar en una nova amistat del seu artista, mirant ara al pintor francès per excel·lència del fauvisme, poc exposat a Barcelona. Unes 160 obres conformen l'exposició, entre pintures, cartes i publicacions, i hi ha préstecs del MoMA, el Reina Sofia, el Musée de Grenoble, el Musée des Beaux-Arts de Bèlgica i The Saint Louis Art Museum, així com aportacions de les famílies dels pintors. Una de les joies de Matisse que ha viatjat a la capital catalana és 'Les carabasses' (1915-1916).
< MES ANTERIOR MES SEGÜENT >