Agenda cultural Barcelona juliol 2024

AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA

Una selecció mensual de concerts,
arts escèniques i exposicions.

MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES

MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

 01 / 07 / 24

Esto es Estopa

Estadi Lluís Companys, 10 de juliol

Fa mesos que moltes persones han marcat en el calendari el dimecres 10 de juliol. Toca celebrar en gran els 25 anys d'Estopa, un dels grans grups nacionals que ha explicat la història dels d'aquí, dient moltes coses amb només mencionar un Seat Panda o un cuchillo jamonero, lluny de les estereotipades frases en anglès que res expliquen dels bars i els barris on van créixer el David i el José. Les entrades per al concert van volar, obligant a organitzar comandaments entre grups d'amics i amics d'amics, fins i tot desconeguts, per no quedar-se'n sense. Amb tot, els germans Muñoz seran els primers artistes espanyols a omplir l'Estadi Lluís Companys, una fita que es viurà a ritme de clàssics i títols més recents, aconseguint arreplegar fans de totes les edats i no només del seu Cornellà de Llobregat.

Hi ha qui recorda molt nítidament l'últim concert d'Estopa a la ciutat, amb un ple absolut al parc del Fòrum el mes de maig de 2022, en la mateixa nit del #Chanelazo a Eurovisió, una altra veïna del fructífer Baix Llobregat. Es va sentir com el primer gran concert postpandèmic, amb un públic que s'havia oblidat de les grans multituds, fins i tot, li semblava llunyà allò de ballar entre desconeguts amb més d'una copa, xocant amb els altres quan sonava Pastillas de freno. Una festa que segur que es repetirà al Lluís Companys. I, per a aquells que es van quedar sense entrades, tornaran el mes d'octubre al Palau Sant Jordi per tancar la gira, coincidint, exactament, amb els 25 anys del seu primer àlbum d'estudi, Estopa, quan ja van deixar anar himnes com Tu calorroPor la raja de tu falda Me falta el aliento

Hitchcock a la Filmoteca

Filmoteca, juliol i agost

Com ja és ben sabut, una pel·lícula de Hitchcock mai falla. Per si hi havia dubtes, la Filmoteca de Catalunya ha organitzat un extens cicle ---amb més de 30 títols!--- sobre el cineasta britànic.

Costa força triar només unes quantes pel·lícules del director per excel·lència del 'thriller' psicològic i el suspens, però no podien faltar 'Recuerda', 'Encadenados', ' El caso Paradine', 'Yo confieso', 'La ventana indiscreta', 'Atrapa a un ladrón', 'La sombra de una duda', 'El hombre que sabía demasiado', 'Vértigo', 'Con la muerte en los talones' o 'Psicosis'. Totes elles formen part de l'etapa sonora de Hitchcock, després que la muda ja es veiés a la Filmoteca l'any 2016. Grans noms com Ingrid Bergman, Gregory Peck, Doris Day, Cary Grant, Grace Kelly, James Stewart o Anne Baxter posen cara a les seves trames, un veritable luxe per animar les caloroses tardes d'aquest estiu.

Un Tirant lo Blanc desconegut

Teatre Romea, fins al 4 d'agost

El Teatre Romea apuja el teló aquest mes amb la versió actualitzada de 'Tirant lo Blanc', feta per Màrius Serra, qui se centra en mirar a un Mediterrani encara mortal.

L'escriptor ha hagut d'afrontar el repte de reduir una història de 1.000 pàgines a només 38 pàgines per a la seva posada en escena, però, a més, ha volgut descobrir noves cares del gran heroi de la literatura catalana, així com posar en valor altres acompanyants seus. Tot, més enllà les escenes amoroses i les batalles, amb picades d'ullet evidents amb l'actualitat, des de la por a l'altre fins a aquest mar on va naufragar el protagonista i avui molts migrants continuen morint ofegats.

Més Cruïlla

Parc del Fòrum, del 10 al 13 de juliol

El Cruïlla va fort. El festival barceloní sempre fa bandera del seu caràcter eclèctic i enguany barreja noms com María Becerra, Albert Pla, Avril Lavigne, Amaral, Roba Estesa, Shinova, Ladilla Rusa, Pet Shop Boys o The Tyets.

Hi haurà plats forts com retrobar-se amb l'adolescència d'alguns, quan hi havia qui es creia que podria acostar-se a 'Sk8er Boi', però també presenciar espectacles com el d'Albert Pla, descobert per molts després de 'La Mesías' dels Javis, o els imcombustibles Ladilla Rusa, un clàssic per tancar la nit al Cruïlla. Una gran diva nacional com la saragossana Amaral sorprendrà amb algun avançament del seu nou disc, sense oblidar la seva llarga llista de clàssics, valuosos perquè sobreviuen als anys i uneixen generacions. També caldrà passar a veure la instal·lació sonora que el festival ha portat del popular festival Burning Man dels Estats Units.

Pantalla Barcelona

Centres cívics i centres culturals, fins al 25 de juliol

Una nova edició de Pantalla Barcelona, el cicle de projeccions a la fresca a centres cívics i centres culturals de la ciutat, permet descobrir estrenes recents amb segell barceloní.

D'alguns se n'ha parlat molt, com '20.000 especies de abejas' o 'Te estoy amando locamente', tot i que també hi ha sorpreses com 'Loli Tormenta', la pel·lícula pòstuma d'Agustí Villaronga, 'Las buenas compañías', amb Itziar Ituño; 'Suro', sobre una parella de barcelonins progres que se'n va al poble, interpretada per Vicky Luengo i Pol López, i 'Upon Entry', amb Bruna Cusí i Alberto Ammann. També hi haurà espai per als més petits, amb 'Tadeo Jones 3', el gran èxit de taquilla dels últims anys per a la cinematografia catalana. Un total de vuit produccions de proximitat que comptaran amb 45 projeccions repartides entre els centres cívics Ateneu Fort Pienc, Can Basté, Casa Groga, Cotxeres de Sants, La Sagrera «La Barraca», La Sedeta, Pati Llimona, Josep Maria Trias i Peitx, Vil·la Florida, Zona Nord i Can Clariana Cultural, i l'Auditori Sant Martí.

IMATGES I LLETRES

IMATGES I LLETRES

 01 / 07 / 24

Moltes altres Barcelona

MACBA, fins al 12 de gener de 2025

La mal entesa com a perifèria està de moda i, si algú no s'ho creu, que es pregunti per què Rosalía ha decidit instal·lar el seu estudi de gravació a L'Hospitalet de Llobregat, a prop de plaça Europa, on ja tenia la seu de la seva empresa, anomenada, com no podia ser d'una altra forma, Motomami SL. L'artista local més universal del moment ha apostat per situar-se a prop del Districte Cultural, una iniciativa que busca trobar una nova identitat per a la segona ciutat de Catalunya fomentant l'arribada d'artistes i músics a uns carrers que s'havien quedat amb massa fàbriques buides. Per acabar-ho d'adobar, la biennal d'art contemporani Manifesta ha decidit mirar la Barcelona metropolitana per a la seva edició d'enguany, anant a encarar-se amb conflictes com l'ampliació de l'aeroport i el turisme massiu a la desconeguda Casa Gomis del Prat de Llobregat. Tal com sosté el MACBA, són en aquestes realitats als marges on es forgen les tendències emergents que marcaran el futur. Així ha nascut Una ciutat desconeguda sota la boira. Noves imatges de la Barcelona dels barris, una exposició que recorre des del Besòs fins a Collserola i Montjuïc per endevinar allò que està per venir.

Amb un total de 13 treballs fotogràfics i audiovisuals, la mostra ofereix un nou recorregut per la Barcelona actual, vista des dels barris sorgits després de les ones migratòries de la postguerra. El projecte, promogut pel Pla de Barris de l'Ajuntament de Barcelona, compta amb treballs de Laia Abril, Bleda & Rosa, Gregori Civera, Gilbert Fastenaekens, Brigitte Van Minnenbruggen, Raquel Friera, José Luis Guerin, Manolo Laguillo, Pilar Monsell, Mabel Palacín, Pedro G. Romero, Martha Rosler, Carmen Secanella i Jorge Yeregui. Segurament, el més destacat serà el de Jeff Wall, inspirat en Últimas tardes con Teresa de Juan Marsé, coincidint amb la retrospectiva que La Virreina dedica al fotògraf canadenc. L'obra quedarà instal·lada permanentment a la Biblioteca Juan Marsé-El Carmel. 

Aurora Bertrana

Palau Robert, fins al 29 de setembre

Encara queda molt per reivindicar a totes aquelles autores que van patir l'exili i la dictadura franquista després de la Guerra Civil, com ja s'ha fet, i àmpliament, amb els seus companys.

Un exercici de dignitat que afronta el Palau Robert amb l'exposició dedicada a Aurora Bertrana, però també s'abasta des de la literatura, amb exemples com la recent reivindicació de Luisa Carnés des de l'editorial asturiana Hoja de Lata. La mostra al Palau Robert repassa la seva vida des d'una visió àmplia, presentant la seva trajectòria intel·lectual i aventurera.

Suzanne Valadon

MNAC, fins a l'1 de setembre

El MNAC presenta per primera vegada a Espanya l'obra de Suzanne Valadon, una de les artistes franceses més rellevants de finals del segle XIX i inicis del XX.

Suzanne Valadon, pseudònim de Marie-Clémentine Valadon (1865-1938), va ser pintora, dibuixant i gravadora. L'artista va practicar tots els gèneres, però va destacar en el retrat, amb un interès especial pels nus femenins. L'exposició antològica Suzanne Valadon. Una epopeia moderna barreja els quadres de Valadon amb els de coetanis com Matisse, Toulouse-Lautrec, Degas, Casas i Rusiñol, donant més context de la riquesa de l'ambient artístic de l'època.

Passatemps per a adults a la platja

Blackie Books

Fa temps que els quaderns d'estiu ---per a adults--- de l'editorial barcelonina Blackie Books es reivindiquen com el nou integrant del viatge de vacances.

Enguany, els quaderns Blackie arriben a la tretzena edició i incorporen, per primera vegada, l'edició en català, després d'oferir versions especials per a nens i gent més gran que els considerats com a adults. Passatemps per a tots els públics, amb preguntes que indaguen un coneixement variat que va des de les pelis més 'indies' fins a les frases de Belén Esteban. Sens dubte, una manera de matar el temps quan un ja s'ha cansat de no fer res.

El més enllà de l'Antic Egipte

Museu Egipci, fins al 28 de febrer de 2025

El Museu Egipci de Barcelona indaga en els textos religiosos més importants de l'Antic Egipci a 'Sortir al Dia', una mostra emmarcada en la celebració del 30 aniversari de l'espai.

Els antics egipcis van creure en la possibilitat d'una nova vida després de la mort i es preparaven a consciència per a ella. Per fer-ho possible, van escriure manuals amb les instruccions necessàries per superar les dificultats que preveien trobar en un camí que s'imaginaven perillós. L'exposició està formada per una setantena de peces del fons de la col·lecció permanent del museu, així com documents i rèpliques.

Sigues el primer en rebre les novetats de l'agenda cultural: