Agenda cultural Barcelona octubre 2024

AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA

Una selecció mensual de concerts, pel·lícules,
arts escèniques, exposicions i novetats literàries.

MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES

MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES

 01 / 10 / 24

Un 'Tots ocells' massa actual

Teatre La Biblioteca, fins al 23 d'octubre

És impossible que no ressoni el present al Teatre La Biblioteca quan es posa en marxa la maquinària de Tots ocells, una obra executada a la perfecció per un elenc on tots van a l'una, amplificada per una aposta audiovisual que omple de càmeres la sala per fer més detallista la proposta. A partir d'un problema molt tractat per la ficció com el d'una parella que s'enamora però els pares no volen, s'indaga en un conflicte de molta actualitat com el palestí-israelià, immers en una nova fase de desesperança que va començar fa ja gairebé un any i no deixa de fer perdre la vida diàriament a massa innocents.

El nucli l'interpreten Miriam Moukhles i Guillem Balart, aquesta joventut que intenta lluitar contra el passat i les ferides estimant-se. "Parla de l'amor i la seva absència en un conflicte entre éssers humans amb ideologies diferents que intenten salvar-se de la desgràcia", explica Moukhles, qui considera un regal poder interpretar a la Wahida, una jove d'origen àrab que coneix a l'Eitan, de família jueva alemanya. Durant més de tres hores, la trama es va desgranant i complicant, com si fos una ona que t'arrossega, apunta Moukhles. "L'obra aposta pel somni que l'amor podria resoldre-ho tot", assenyala l'actriu, qui espera que l'art serveixi per recuperar una mica la fe. El dia a dia, a cop de més bombardejos i més atacs, allunya aquesta solució, poc present també a Tots ocells.

Estopa sempre repeteix

Palau Sant Jordi, 18 d'octubre

Costarà oblidar el dia en què Estopa va omplir l'Estadi Lluís Companys, convertint-se en el primer grup espanyol a aconseguir-ho. Però, com els germans Muñoz no estan per històries, això no anava a quedar aquí. La seva antològica gira de 25 anys arriba a la seva fi i calia tornar a casa.

El David i el José posaran la cirereta al pastís després d'uns mesos d'infart al Palau Sant Jordi, a veure si amb menys nervis que a la nit al Companys. Com, en el fons, són uns detallistes, faran coincidir la cita amb els 25 anys del seu primer àlbum d'estudi, 'Estopa', quan ja van regalar himnes com 'Tu calorro', 'Por la raja de tu falda' o 'Me falta el aliento'. Amb el seu Cornellà de fons i un gran desplegament damunt de l'escenari, el duo del Baix Llobregat repassarà tots els seus 'temacles' amb els quals han crescut al costat de moltes generacions, molt diverses. I no se'n deixaran cap ni una, que ningú es preocupi. Després, se'ls concedirà un merescut descans, però, si us plau, que no duri massa.

Més Loco Bongo

Palau Sant Jordi, 26 d'octubre

Hi ha festes gamberres i després ve Loco Bongo. Per a aquells a qui les seves cites a la Paloma se'ls hagin quedat petites, aquest octubre tenen l'oportunitat d'apujar l'aposta.

Per a qui tingui dubtes, el cartell és, simplement, una fantasia. Aquí va: Chanel, Chenoa, Sonia i Selena ---segons diuen juntes per primera vegada després de 22 anys---, Nebulossa, Rebeca, Gloria Trevi i The Tyets. Presentat per Yolanda Ramos i Xenon Spain, el 'bonus track' el donaran Luján Argüelles i Loles León, amb una participació especial encara per descobrir. Tot això, durant més de sis hores de festa a un Palau Sant Jordi que viatjarà als anys 90, on qualsevol s'ho passa bé i pot guanyar des d'un viatge fins a 10 quilos de plàtans. Això sí, que ningú es cregui que les proves són fàcils (la vergonya es deixa a casa) i que repassi els apunts de 'Sálvame'.

Per la Barcelona que retrata 'El 47'

Cinemes

Hi ha una Barcelona que s'ha ignorat perquè no interessava. Però, com tantes coses, existeix i cal reivindicar-la, no sigui que algú s'oblidi d'on es ve.

Aquí està 'El 47' amb un molt bon repartiment (Eduard Fernández, Clara Segura, Carlos Cuevas, Zoe Bonafonte, David Verdaguer...) per posar nom i cognoms a les lluites veïnals que no van descansar fins a conquerir la dignitat que se'ls negava. La ciutat de les barraques i la fam es troba en les arrels de molts dels barcelonins que avui omplen les sales de cinema i homenatgen els seus avis i pares amb una petita història que marca el camí per a tot el que queda per fer. Un èxit de taquilla que engrandeix el 'boom' que viu el cinema català després de 'Casa en flames', amb una trama més pija però ben resolta.

'Jauría' i tot el que queda per fer

Teatre Goya, fins al 20 d'octubre

'Jauría', que s'ha emportat dos guardons als premis TeatreBarcelona, retrata un relat asfixiant sobre la violació múltiple perpetrada per un grup d'homes que es feien dir 'La Manada', a partir dels testimonis de la víctima i els agressors en el mediàtic judici que es va celebrar.

Sense embuts, l'obra evidencia que encara queda molt per aprendre sobre el consentiment i els límits en una societat masclista. En el centre de l'obra està la denunciant, interpretada per Ángela Cervantes, a qui agredeixen i, a més, ha de patir el qüestionament amb el qual la castiga la societat. Està atrapada en tot moment pel cor que representen els seus agressors i els jutges, sempre homes, a càrrec d'Artur Busquets, Francesc Cuéllar, Quim Àvila, David Menéndez i Carlos Cuevas, els qui s'esforcen per posar un accent que no acaba de funcionar.

IMATGES I LLETRES

IMATGES I LLETRES

 01 / 10 / 24

La Pedrera reivindica la seva esencia

La Pedrera, fins al 2 de febrer

No cal pensar molt per lligar caps i entendre la intencionalitat de la nova exposició de La Pedrera. La pista es troba en el seu nom. Això és, la cosa va de pedres, ras i curt. Art en pedra és una proposta monotemàtica que depura l'escultura per observar-la sense floritures, evitant qualsevol distracció amb un plantejament arriscat, especialment apte per als més fidels a aquest art. La mostra recull més de 80 obres de grans noms com Eduardo Chillida, Jorge Oteiza, Louise Bourgeois, Henry Moore, Barbara Hepworth o Isamu Noguchi, fent-los conviure en un espai que no podia ser més idoni, amb l'obra de Gaudí intensificant les relacions amb el material base per a tots ells.  

Comissariada per la lúcida historiadora i curadora britànica Penelope Curtis, l'exposició se situa després de la Segona Guerra Mundial, quan molts artistes es van reconciliar amb el marbre i les tècniques tradicionals de tractar-lo artesanalment, tot i que no es pot negar la fredor i la dificultat d'aquest focus, intensificades per l'abstracció i el mateix material protagonista. La pedrera italiana de Carrara va jugar un paper molt destacat en la trajectòria d'alguns dels escultors inclosos en la mostra, que no s'oblida de les fonts que van fer possible les genialitats de Gaudí, amb les extraccions de Garraf i Montjuïc utilitzades per a la base de la Pedrera, per la seva resistència, mentre que les d'Ulldecona, Vilafranca del Penedès i Vinaixa es van destinar als seus elements decoratius.

La SWAB mira a Àsia

Pavelló Tèxtil de Fira de Barcelona, del 3 al 6 d'octubre

SWAB Barcelona, Fira Internacional d'Art Contemporani de Barcelona, posa el focus enguany en ciutats com Taipei, Tòquio i Seül, observant de prop l'efervescència del seu panorama artístic.

Unes 70 galeries participen en aquesta 17a edició, de les quals 23 són d'àmbit nacional i 47 provenen de 20 països d'Europa, Amèrica del Nord, Llatinoamèrica i Àsia. Una finestra a les últimes tendències i una plataforma d'experimentació que repeteix per segona vegada en el Pavelló Tèxtil de Fira de Barcelona, a l'avinguda Rius i Taulet, ocupant íntegrament els seus més de 3.000 metres quadrats.

Aturar-se una mica i posar-se a reflexionar en un món que col·lapsa

Diferents ubicacions, del 8 fins al 13 d'octubre

No són temps fàcils i cal agrair qualsevol espai que convidi a asseure's, escoltar els altres i plantejar-se coses noves. Pot ser que no es trobi cap solució, però, amb sort, no s'afegirà més odi i confrontació.

La Biennal de Pensament, organitzada per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) en col·laboració amb el CCCB, torna a omplir les places i els equipaments de la ciutat amb un extens programa en el qual submergir-se per trobar una xerrada que interessi, que sorprengui, que entretingui. Inauguraran aquesta quarta edició la Premi Nobel de Literatura Herta Müller i el dramaturg Wajdi Mouawad ---recomanat també més amunt, és ell qui va escriure 'Tots ocells'---, però també participaran l'activista feminista Clara Serra, les cineastes Carla Simón i Elena Martín, la il·lustradora Rocío Quillahuaman i el duo d'historiadores Las Hijas Felipe.

'Intermezzo', el nou llibre de Sally Rooney

Editada per Random House en castellà i per Periscopi en català

Hi ha novetats literàries que es converteixen en esdeveniments de per si, esperades per moltes persones, fins i tot marcades des de fa mesos en les futures lectures de Goodreads. Sally Rooney, sens dubte, s'ha guanyat aquest privilegi. I només porta quatre llibres.

L'autora irlandesa de 'Gent normal' s'endinsa ara amb 'Intermezzo' en aquest gran tema literari que és la família i posa el focus en ells, després de títols previs com 'On estàs, món bell' en els quals eren elles les protagonistes. Sally Rooney té el do de donar veu a una generació que encara no havia trobat qui ho fes, capitalitzant preocupacions i explorant possibles solucions, a base de precarietat laboral i emocional en un context d'agonia climàtica. No hi ha dubte que s'ha convertit ja en una de les grans veus del moment.

Últims dies per visitar un Jeff Wall aliat del Pijoaparte

La Virreina, fins al 13 d'octubre

La Virreina Centre de la Imatge acull els últims dies l'exposició 'Contes possibles', la retrospectiva de l'obra de Jeff Wall més completa que s'ha vist mai a Espanya.

La mostra està formada per 36 obres, triades entre gairebé 200 quadres fotogràfics realitzats des del 1978. En la mostra, predomina l'enigma, a mig camí entre la pura descripció i el principi d'un conte. L'obra més antiga de l'exposició, un paisatge del 1980, representa un escenari semirural als afores de Vancouver, la faceta més documental de l'artista canadenc. Cal no oblidar que s'ha atrevit a resoldre qui va trair el Pijoaparte a 'Últimas tardes con Teresa', una contribució a la ciutat que es quedarà de manera permanent a la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé.

Sigues el primer en rebre les novetats de l'agenda cultural: