Agenda cultural Barcelona setembre 2024
AGENDA CULTURAL
per CRISTINA MARTÍN VALBUENA
Una selecció mensual de concerts, pel·lícules,
arts escèniques, exposicions i novetats literàries.
MÚSICA I
ARTS ESCÈNIQUES
MÚSICA I ARTS ESCÈNIQUES
01 / 09 / 24
L'últim 'Mar i cel'
Teatre Victòria, des del 14 de setembre fins al 2 de febrer de 2025
Amb mig segle d'història, la companyia teatral Dagoll Dagom s'està acomiadant dels escenaris. Va començar a dir adeu fa un any amb la seva última creació, L'alegria que passa, el primer gran èxit de Santiago Rusiñol que ha aconseguit sumar noves funcions i allargar-se fins a aquest 2024. Ara, ja toca la traca final, amb l'última reposició de Mar i cel, el musical basat en l'obra d'Àngel Guimerà que han vist més d'1,2 milions d'espectadors i s'ha anat de gira per Espanya, fins i tot, ha tingut una petita sortida per Europa, amb algunes funcions a Alemanya.
Els assajos ja han començat al Teatre Victòria, on s'estrenarà el 19 de setembre, tot i que hi haurà unes primeres funcions a partir del 14 de setembre. Amb setmanes de marge, hi ha sessions que han penjat el cartell de sold-out i s'han venut més de 122.000 entrades. Amb un elenc format per 20 intèrprets i una orquestra amb 13 músics, serà la quarta vegada que Mar i cel pugi el teló, després de la seva estrena l'any 1988 en el mateix Teatre Victòria i la seva traducció al castellà per representar-se a Madrid, Bilbao i Saragossa. Dirigits per dos dels fundadors de Dagoll Dagom, Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel, el repartiment estarà liderat per Alèxia Pascual, finalista del programa musical Eufòria, i Jordi Garreta, actor a sèries com Cuéntame cómo pasó, en els papers de Blanca i Saïd.
Queralt Lahoz
Moll de la Fusta, 22 de setembre
El Moll de la Fusta s'ha convertit en el Race Village de la Copa de l'Amèrica, un espai on poder seguir les regates, de manera gratuïta, però també gaudir de concerts com els que ha preparat l'Ajuntament de Barcelona dins del programa Regata Cultural.
Amb una programació de més de 20 actuacions gratuïtes, hi ha plats forts com la cantant de Santa Coloma de Gramanet Queralt Lahoz, una artista que està consolidant una de les carreres més prometedores del panorama local. Amb concerts en la seva última gira per Europa i els Estats Units, la creadora presentarà a l'escenari del Moll de la Fusta una fusió de gèneres com el soul, l'hip hop i el dancehall, sense oblidar les arrels flamenques.
La Mercè a La Filmoteca
Plaça de Salvador Seguí, 22 de setembre
Quan el record dels cinemes a la fresca d'estiu ja se sent massa llunyà, la Filmoteca proposa recuperar les projeccions a l'aire lliure per a la Mercè, amb concert inclòs.
La façana de l'equipament cultural es transformarà a partir de les 21.30 hores en una pantalla diferent per a una sessió de cinema amateur, amb una selecció de títols fets entre els anys 1928 i 1935 a ritme de jazz, amb exemples com 'Eleccions' (Josep Arola, 1932) i 'Baix Llobregat' (Amadeu Real Vallès, 1935). El grup Cruscat Ramblers posarà la música.
L'enterrador de Paterna
La Villarroel, des del 7 fins al 22 de setembre
La història de Leoncio Badía Navarro es resisteix a acomiadar-se de la ciutat. Narra la dignitat d'un soldat republicà que, quan acaba la Guerra Civil, és represaliat i obligat a enterrar a afusellats en el cementiri de Paterna (València). La cosa és que, sense importar el perill, decideix guardar els seus objectes personals, una acció clau per a la seva futura identificació.
L'enterrador, el monòleg teatral basat en la seva història, es va estrenar a Barcelona a finals de l'any passat a la Sala Fènix, en el seu cicle dedicat a la memòria històrica, i, després de donar la volta per tot Espanya, va arribar a La Villarroel a mitjan juliol. No hi ha cap dubte que l'obra, guanyadora del Premi a l'espectacle més innovador del Festival Internacional de Teatro y Artes de Calle de Valladolid, ha agradat, perquè la sala de l'Eixample l'ha tornat a programar els dilluns, dissabtes i diumenges d'aquest setembre.
'Carmina Burana' al Temporada Alta
Auditori de Girona, del 13 al 15 de setembre
'Carmina Burana' de la Fura dels Baus arriba a un Temporada Alta que en la seva 33a edició també comptarà amb un monòleg d'Andreu Buenafuente i obres com 'Voltaire/Rousseau. La Disputa' de Josep Maria Flotats i 'Altsasu'.
Amb música en directe i més de 50 artistes en escena, la versió de l'òpera de Carl Orff dirigida per Carlus Padrissa arribarà per primera vegada a Girona, després d'haver-se convertit en un clàssic cada any a l'escena de Madrid i haver-se pogut veure ja en altres teatres d'Europa, Àsia i Amèrica, sumant a més de 410.000 espectadors, convertint-la en l'escenificació de 'Carmina Burana' més representada de la història. A Barcelona, es va poder veure al Teatre Tívoli el maig de l'any passat.
IMATGES I LLETRES
IMATGES I LLETRES
01 / 09 / 24
10 anys de la Barcelona Gallery Weekend
Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat, des del 19 fins al 22 de setembre
Toca celebrar la primera dècada de la Barcelona Gallery Weekend, una iniciativa que no només serveix per inaugurar la temporada artística a la ciutat, sinó que aprofita per reivindicar durant quatre dies el treball de les galeries d'art i la seva contribució de promoció cultural. El programa d'exposicions inclourà 27 galeries d'art contemporani i modern de Barcelona, però també de la veïna L'Hospitalet de Llobregat, on es mostraran els treballs de més de 30 artistes nacionals i internacionals.
Organitzada per l'associació ArtBarcelona.Galeries, totes les exposicions seran gratuïtes i de lliure accés, amb una inauguració simultània la tarda del dijous 19 de setembre. Obertes tot el cap de setmana, participaran galeries com Artur Ramon Art, Marc Domènech, Mayoral, Pigment Gallery, Senda i la Sala Parés. Per primera vegada participarà Fuga i tornarà al cartell la Galeria Valid Foto BCN, que arriba als 15 anys d'activitat i es reincorpora després de diverses edicions sense participar.
Jules Verne immersiu
Ideal Barcelona, a partir del 20 de setembre
Ideal Barcelona arrencarà el curs, segons diu, amb la seva estrena "més ambiciosa". Serà amb 'Jules Verne 200', una gran experiència immersiva sobre la literatura i la ciència del mític autor.
La nova producció de Layers of Reality proposa un viatge en el temps per poder conèixer la biografia de l'autor i també les seves obres d'aventures més conegudes, a força de recórrer a tecnologia d'última generació. L'exposició tindrà set sales, entre les quals hi haurà molta immersió, però també metavers i realitat virtual. L'estrena de la mostra serà a Barcelona i després se n'anirà de gira pel món, arribant a París l'any 2028 per commemorar el bicentenari del naixement de l'escriptor.
Últims dies per a 'Subúrbia'
CCCB, fins al 8 de setembre
El CCCB s'enfronta amb la típica imatge idíl·lica de casa unifamiliar de família estatunidenca que viu als afores que tantes vegades s'ha vist en pantalla, sense oblidar el jardí, la piscina i un parell de cotxes.
Comissariada pel periodista Philipp Engel, 'Subúrbia. La construcció del somni americà' analitza com va sorgir aquest model residencial i va explotar fins a arribar a abastar a vuit de cada deu estatunidencs. No tot és de pel·lícula, amb la invasió de les armes com a símbol de les pors que senten els habitants d'aquests barris, tal com retrata el fotògraf italià Gabriele Galimberti. Ah, i això no es queda només a l'altra banda del món. La dispersió també ha arribat aquí, amb la proliferació de les famoses torres de cap de setmana i de les cases adossades. Per cert, en context de sequera, estan en el punt de mira, amb municipis com Olèrdola, Sant Andreu de Llavaneres, Vallromanes, Matadepera o Cabrils multiplicant el consum hídric d'uns altres més poblats com L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell o Terrassa.
La Barcelona gitana de Jacques Léonard
Palafrugell i Llafranc, fins al 13 d'octubre
La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs celebra la 13a edició amb una exposició de Jacques Léonard, conegut per documentar la Barcelona gitana, a més de la primera retrospectiva dedicada a Lee Miller.
La localitat del Baix Empordà s'ha omplert de fotografia documental des de principis d'agost, amb un total de deu mostres. Entre elles hi ha el retrat que va fer Jacques Léonard de la comunitat gitana de la ciutat als anys cinquanta. A 'Petites lectures', es pot veure una selecció de fotografies mai abans vista a Espanya, amb nens llegint i jugant als carrers de la capital catalana. També destaca 'El desig de llibertat', la primera retrospectiva a Catalunya, amb més de 60 fotografies, dedicada a Lee Miller, figura imprescindible del segle XX, model, fotògrafa surrealista i una de les primeres dones corresponsals de guerra.
La Setmana del Llibre en Català
Passeig Lluís Companys, del 20 al 29 de setembre
La Setmana del Llibre en Català es trasllada i s'endarrereix aquest any. Abandona la seva ubicació al Moll de la Fusta, ara ocupat pel Race Village de la Copa de l'Amèrica, i se'n va cap al Passeig Lluís Companys, ocupant el tram que va des de l'Arc de Triomf fins al parc de la Ciutadella.
La setmana dedicada a la literatura catalana també canviarà de dates, fent coincidir la seva celebració uns dies amb les festes de La Mercè. El recorregut estarà format per gairebé 300 expositors, amb una immensa majoria de segells editorials, però també llibreries, institucions i universitats. Els premiats de l'edició d'enguany seran la il·lustradora Pilarín Bayés i el periodista Marc Giró. Alguns dels autors que es passaran per la Setmana del Llibre en Català seran Carme Riera, Eva Baltasar, Antònia Carré o Jordi Puntí.