Després de dos anys i mig parades a causa de la sequera, les fonts ornamentals de Barcelona tornaran a posar-se en marxa. Ho faran de manera progressiva, amb un pla de tres fases que s’allargarà fins al primer trimestre de l’any que ve, després que les pluges de les últimes setmanes hagin permès aixecar l’alerta hidrològica que afectava la ciutat i les seves 330 fonts decoratives.
De les 330 fonts que engalanen Barcelona, un 25% d’elles ha seguit amb aigua en exercir de refugi de vida durant la sequera; les 245 restants estan buides, arran que deixessin de funcionar el novembre de 2022. Amb l’objectiu que tornin a l’activitat, equips tècnics de Barcelona Cicle de l’Aigua les estan revisant i posant a punt ja des de fa mesos, amb treballs amb un pressupost de 2,1 milions d’euros entre 2024 i 2025.
Les fonts petites seran les primeres que tornaran a funcionar: seran 68 que tenen una superfície menor de 40 metres quadrats, a les quals es sumaran les cinc fonts de l’eix del Passeig de Gràcia i la font Manuel de Falla, a Canyelles. En total, seran 74 fonts, que es posaran en marxa abans d’acabar juny, com ha explicat des de les fonts de Plaça Catalunya l’alcalde, Jaume Collboni, amb la tinent d’alcalde Laia Bonet.
En aquest període també es buidaran i netejaran els llacs de l’Espanya Industrial, el del parc de la Pegaso i el de la Creueta del Coll, que s’han pogut mantenir amb aigua durant la sequera. A més, abans d’estiu es posaran en funcionament set fonts ornamentals noves.
Després arribarà el torn de les 73 fonts amb superfícies d’entre 40 i 100 metres quadrats, que es reactivaran entre juny i octubre, en una fase que inclourà la Font Màgica i les cascades de Montjuïc. La icònica font tornarà a ballar després d’estiu, amb la intenció que estigui llesta abans de les festes de la Mercè, en la qual fins ara ha protagonitzat el Piromusical.
Els dolls tornaran a volar sobre la font després de renovar el seu sistema de control de so i il·luminació, que compta amb més de 4.760 focus que ara seran LED. L’actuació a la font, que no es renovava des dels 90, s’emmarca en un pla de millora de les fonts ornamentals que inclou un total de 78 instal·lacions, en les quals es treballarà fins l’any 2028, amb una inversió de 6,6, milions d’euros.

Les 72 fonts restants, de més de 100 metres quadrats, tornaran a tenir aigua entre l’octubre i el primer trimestre del 2026, ja que la seva posada en marxa implica més complexitat tècnica. A més, 19 fonts més seguiran sense funcionar pel fer d’estar afectades per obres o pendents d’obres de millora, rehabilitació o recuperació.
La fi de la fase d’alerta de la sequera —que segueix en prealerta— no sols afecta a les fonts de la ciutat, sinó també al reg, ja que s’aixequen les restriccions per a regar parcs i jardins, activitat que es continuarà fent al màxim amb aigua freàtica per estalviar aigua potable. A més, continuen en marxa les obres de renovació dels sistemes de reg per millorar la seva eficiència i automatitzar-los, amb un pressupost de 17,5 milions d’euros fins el 2027.

Des de la passada tardor, quan es van flexibilitzar les restriccions, es va recuperar la plantació d’arbres i la creació d’espais verds, i fins ara s’ha recuperat més del 40% de les plantes i arbustos que van quedar danyats per la sequera. Ara, la previsió és plantar fins a 9.000 arbres i 8,2 hectàrees de plantes fins a la primavera de 2026.
En paral·lel, l’Ajuntament ha accelerat les obres d’ampliació de la xarxa freàtica de la ciutat, amb 20 milions d’euros més i, dins del Pla Clima, està impulsant un sistema d’aprofitament d’aigües grises i la creació de nous dipòsits pluvials, amb la previsió de disposar de 30 més en els pròxims anys, que se sumaran als 15 actuals.