Doble reconeixement a l’aposta d’Aigües de Barcelona en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), unes metes fixades per les Nacions Unides de cara a l’any 2030 per garantir un desenvolupament sostenible. Els premis go!ODS, organitzats pel Pacte Mundial de l’ONU Espanya i la Fundació Rafael del Pino, han reconegut el caràcter innovador del projecte Regreen, que promou l’ús d’aigua regenerada en entorns urbans, i la iniciativa social Punt TIC del programa Digitalitza’t de L’H6.0, en pro de l’alfabetització digital a L’Hospitalet de Llobregat.
En una cerimònia celebrada a Madrid, el conseller delegat d’Aigües de Barcelona, Felipe Campos, molt vinculat amb el teixit associatiu de L’Hospitalet, ha recollit els dos guardons destacant “la importància de ser reconeguts per la nostra contribució a l’Agenda 2030”. Segons ha remarcat Campos, es tracta “d’un compromís que forma part de l’estratègia ambiental i social de la companyia i que ens ajuda a continuar treballant per aconseguir el nostre propòsit: fer de les ciutats un lloc millor per viure”.
“Ens ajuda a continuar treballant per aconseguir el nostre propòsit: fer de les ciutats un lloc millor per viure”
Per conèixer una mica més els projectes, cal saber que el projecte Regreen neix d’una col·laboració entre Aigües de Barcelona i Cetaqua. Els premis go!ODS han aplaudit la seva aportació en la creació de models de ciutats i comunitats sostenibles, meta especialment relacionada amb l’ODS 11.
Regreen ha estat impulsat per promoure nous usos d’un recurs hídric renovable amb molt de potencial, l’aigua regenerada. El projecte promogut per Aigües de Barcelona i Cetaqua vol destinar aquest recurs alternatiu a l’agricultura hidropònica en entorns urbans, caracteritzada per prescindir de la terra per substituir-la per una solució d’aigua enriquida amb nutrients. Tenint en compte que necessita pocs recursos, es creu que pot ser una opció més sostenible enfront de l’agricultura tradicional. De moment, el projecte ha estat present en diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona per conscienciar a la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta.
Regreen busca promoure nous usos d’un recurs hídric renovable amb molt de potencial, l’aigua regenerada
En segon lloc, el projecte d’alfabetització digital Punt TIC del programa Digitalitza’t de L’H6.0 treballa des del barri de La Florida de L’Hospitalet. En els guardons lliurats pel Pacte Mundial de l’ONU Espanya i la Fundació Rafael del Pino ha estat aplaudit per la seva tasca per aconseguir l’ODS 4, orientat a una educació de qualitat i la millora de la vida de les persones.
Aquesta iniciativa social forma part del programa Digitalitza’t de L’H6.0, una estratègia impulsada per avançar en la transformació digital i tecnològica de la ciutat, amb el focus posat en la ciutadania en situació de vulnerabilitat. Aquest projecte de lluita contra la bretxa digital al barri de La Florida compta amb el suport d’Aigües de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat i la Fundació Sargim. Segons els seus impulsors, aquesta aliança ha servit per reforçar, consolidar i ampliar el Punt TIC, un espai que promou l’alfabetització digital i l’accés gratuït a les noves tecnologies. Està dotat d’equipament informàtic, així com d’acompanyament i assessorament personalitzat. En l’últim any, ha atès a més de 8.400 persones a través de l’equip tècnic, format per joves del barri.
Un premi per cada ODS
Els reconeixements go!ODS tenen per objectiu reconèixer i fer costat a aquells projectes innovadors que contribueixen als ODS. Entre les 506 candidatures presentades en aquesta edició, els projectes guanyadors han estat 17, un per cada ODS. Tots ells han obtingut un reconeixement físic a tall de títol honorífic i un segell de valor que certifica la seva innovadora contribució a l’Agenda 2030.