L’Ajuntament acumula més de 1.300 pisos comprats per destinar-los a lloguer social

El consistori aprova adquirir dues noves finques senceres, una d'elles al Forat de la Vergonya

En aquelles zones de la ciutat amb poca oferta d’habitatge assequible i en les quals, a més, no hi ha sòl municipal disponible on construir, l’Ajuntament opta per adquirir blocs de pisos quan detecta que surten a la venda a un bon preu mitjançant l’ús del tanteig i retracte. “La compra de finques senceres és absolutament imprescindible per aconseguir la dispersió i la capil·laritat de l’habitatge assequible en tots els barris”, defensa la regidora d’Habitatge, Lucía Martín. Amb aquest objectiu, el consistori acaba d’aprovar l’adquisició de dos blocs a Ciutat Vella i Sant Martí, que sumaran 25 habitatges de lloguer social a l’oferta de la capital catalana.

La finca de Ciutat Vella està situada al carrer de Jaume Giralt, una de les vies que delimiten el Pou de la Figuera, conegut com el Forat de la Vergonya, espai que acumula un llarg historial de degradació i inseguretat. El bloc de pisos que l’Ajuntament ha adquirit havia estat desallotjat després de múltiples conflictes i queixes veïnals, i estava buit des de llavors. Compta amb 15 habitatges en bon estat, que es lliuraran en els pròxims mesos en règim de lloguer. També disposa de dos locals, que es dedicaran a activitats econòmiques de proximitat. La compra dels pisos s’ha vist acompanyada per la cessió per als veïns d’un solar adjacent, de 100 metres quadrats. En el cas del bloc de Sant Martí, al carrer Navas de Tolosa, hi ha deu habitatges, tres dels quals estan buits. La resta d’inquilins seguiran en els seus pisos amb preus de lloguer social.

La compra de totes dues finques s’ha fet per un preu conjunt de gairebé cinc milions d’euros. La del Forat de la Vergonya s’ha obtingut per 3,5 milions d’euros, un preu un 14% per sota del de mercat, mentre que la de Sant Martí ha estat per 1,4 milions d’euros, un 44,5% menys.

Amb aquestes dues operacions, l’Ajuntament ha superat els 1.300 pisos comprats per destinar-los a habitatge social en aquest mandat i l’anterior. En el primer mandat d’Ada Colau la xifra va ascendir fins als 700 habitatges, estratègia que es va veure reforçada des del 2018 amb la declaració de tota la ciutat com a àrea de tanteig i retracte. Amb tot, des de 2015, el consistori porta acumulada una inversió de més de 150 milions d’euros en l’adquisició de més de 40 finques senceres. “Aquesta política no es dona a cap altra ciutat de l’Estat d’una manera tan contundent”, remarca Martín. L’any 2021, Barcelona va tancar l’exercici amb rècord en la compra d’habitatges, havent adquirit un total de 13 finques amb uns 380 pisos i havent desemborsat prop de 60 milions d’euros.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024