L’Ajuntament de Barcelona marca un rècord en invertir 108 milions a comprar immobles en un sol any

Han passat a ser de propietat municipal edificis singulars com El Molino i l'editorial Gustavo Gili, a més a més de 55 locals comercials i 388 habitatges que permeten incrementar el parc públic

El Molino, l’edifici de l’editorial Gustavo Gili, el gimnàs Sant Pau i la Casa Tosquella són quatre dels tretze immobles singulars que ha comprat aquest últim any l’Ajuntament de Barcelona per destinar-los a futurs equipaments públics o per ser ocupats per diferents serveis municipals. L’adquisició d’aquests tretze actius, entre edificis, solars, naus i locals, ha suposat una inversió de 36,7 milions d’euros, xifra que equival a un terç de tot el pressupost municipal destinat pel consistori a la compra de patrimoni l’any 2021.

El total, l’ajuntament encapçalat per Ada Colau ha invertit 108,48 milions d’euros en la compra de béns immobles, una xifra que marca un rècord històric i que supera el pressupost inicial previst, de 104 milions. Així, la corporació municipal s’ha convertit en un dels principals agents inversors de la ciutat en nombre d’operacions, amb 78 compravendes. Totes aquestes operacions persegueixen una triple finalitat: la recuperació, per a l’àmbit públic, d’actius immobiliaris d’especial interès i rellevància cultural, històrica o social; la reactivació econòmica, i l’augment del parc públic d’habitatge.

Així, a banda dels tretze immobles singulars, Barcelona ha comprat 55 locals per destinar-los a la reactivació del comerç de proximitat i tretze edificis sencers —agrupats en deu operacions— que permeten sumar 369 habitatges addicionals al parc públic de la ciutat. L’adquisició d’aquestes tretze finques ha tingut un cost de 50,43 milions d’euros i s’ha efectuat exercint el dret de tanteig que té l’ajuntament, en un termini de 60 dies, sobre les possibles compres formalitzades a la ciutat. En paral·lel, s’han adquirit 19 habitatges de forma individual, fins a sumar 388 pisos en un sol any, una xifra que més que triplica la mitjana d’adquisició d’habitatges dels últims sis anys (111 habitatges/any).

L’edifici de l’editorial Gustavo Gili és una de les obres arquitectòniques del Grup R, moviment de la dècada dels 50 del segle XX.

Les finques d’habitatges que han passat a mans de l’ajuntament es concentren a l’Eixample (als carrers de Calàbria, Floridablanca, Balmes, Compte Borrell, Diputació) i als districtes de Sants-Montjuïc, Gràcia, Horta Guinardó i Nou Barris. Segons el consistori, aquestes adquisicions “són una eina essencial” per ampliar el parc d’habitatge assequible de la ciutat i permet l’assoliment de quatre objectius: generar habitatge assequible de manera distribuïda per la ciutat; accelerar el ritme d’ampliació del parc assequible; millorar l’estat d’habitatges i finques no tenen un estat de conservació adequat i lluitar contra la gentrificació.

Finalment, Barcelona ha efectuat una inversió de 21,35 milions en la compra de 55 locals comercials de planta baixa en compliment d’una mesura de govern destinada a lluitar contra els efectes negatius de la pandèmia. El propòsit, segons el balanç efectuat aquest diumenge per la Direcció de Patrimoni de l’ajuntament, ha estat “poder oferir locals comercials competitius i que tot i oferir-se a preus més assequibles que els del mercat privat, puguin permetre als negocis que s’hi ubiquin impulsar projectes econòmics de tot tipus“. Un altre repte ha sigut poder disposar de naus industrials per atraure i desenvolupar projectes vinculats amb l’impuls de l’economia circular i dinamitzar així els polígons industrials de la ciutat.

El Gimnàs Sant Pau, en una foto d’arxiu.

Segons l’ajuntament, haver entrat a competir amb operadors privats per la compra de locals ha sigut “un procediment sense precedents que ha estat molt positiu i ben acollit”. Així, el consistori va rebre l’any passat 88 ofertes per part de propietaris de locals i finalment es van comprar 55 actius que sumen una superfície total de 15.596 metres quadrats. Es troben distribuïts pels districtes de Ciutat Vella (10), l’Eixample (5), Les Corts (16), Gràcia (2), Horta-Guinardó (6), Nou Barris (3), Sant Andreu (3), Sants-Montjuïc (6) i Sant Martí (4).

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024