Barcelona Activa selecciona els vehicles d'inversió Aldea Ventures, 4founders Capital, SC Growth, Sabadell Asabys, Invivo Ventures i The Extension Fund. Hauran de finançar a empreses emergents de l'àrea metropolitana i destinar almenys deu milions a companyies fundades per dones o liderades per una consellera delegada.
En un moment de crisi, que ha ralentitzat el ritme de les rondes d’inversió, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit impulsar unes 150 startups invertint un total de 50 milions d’euros a través de sis fons de capital risc. L’objectiu d’aquesta iniciativa és facilitar que les empreses emergents puguin continuar accedint a finançament i innovant, a més de permetre que el consistori guanyi diners i obtingui un retorn.
Des de fa anys, l’Ajuntament està provant diferents vies per donar suport a les startups de la ciutat a través del capital risc, adaptant-se en cada moment al nivell de maduresa de l’ecosistema. L’any 2000, va crear la societat Barcelona Emprèn, un dels primers fons que va haver-hi a la ciutat i a tot el país. Aquesta iniciativa, completament pionera, va permetre impulsar empreses innovadores com Fractus, una spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a qui hem d’agrair que els mòbils no portin antenes.
Nou anys més tard, quan a la capital catalana ja havien aparegut un parell de fons, però no molts, el consistori va participar en un de la gestora Nauta Capital amb cinc milions d’euros. També va servir per generar casos d’èxit com el de l’empresa emergent Social Point, dedicada al desenvolupament de jocs i aplicacions de franc per a mòbils.
Amb un ecosistema més desenvolupat, l’Ajuntament ha pogut actualitzar deu anys més tard aquesta aposta per les empreses emergents de la ciutat llançant Barcelona Accelera, una convocatòria per invertir deu milions d’euros en sis fons de capital risc privats, que havien de tenir seu a Barcelona i estar en fase de constitució o ampliació de capital. Es van presentar un total de deu gestores i fons, i els escollits han estat Aldea Iberia Tech —que rebrà tres milions—, 4founders Capital II i SC Growth Fund II Plus —dos milions cada un—; Sabadell Asabys Health Innovation Investment, Invivo Ventures i The Extension Fund —un milió cada un—.
Qui és qui
Entre els requisits per ser escollit, hi havia el compromís d’invertir almenys tres vegades l’import destinat per l’Ajuntament, que no serà l’inversor principal i, com a màxim, tindrà una participació del 10%. Finalment l’efecte multiplicador serà per cinc i la inversió total pujarà als 50 milions d’euros. Aquests recursos es destinaran a sectors com l’economia digital, les indústries creatives, l’economia verda, la indústria 4.0, la salut, l’esport, l’alimentació i l’economia blava. Així mateix, es dedicaran a startups fundades per dones o amb una consellera delegada —almenys deu milions d’euros—, i que estiguin ubicades en l’àrea metropolitana.
Collboni: “Barcelona es posiciona com a ciutat emprenedora”
Barcelona Accelera és un exemple de la nova estratègia financera que està impulsant el consistori per convertir-se en una administració referent en el camp de l’emprenedoria. Ho fa a través de Barcelona Activa, que és qui la gestionarà. Per al primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, “Barcelona es posiciona com a ciutat emprenedora, amb noves fórmules d’impuls a l’activitat econòmica” a través d’aquesta inversió amb fons de capital risc. “Tot i que no es tracta d’una operació habitual en l’àmbit municipal, Barcelona Accelera ens brinda una oportunitat immillorable per fer créixer el nostre ecosistema innovador i crear llocs de treball de qualitat, tot reforçant la capitalitat digital de la ciutat”, defensa Collboni.
El finançament de projectes és una de les tres potes de l’estratègia del consistori per reforçar Barcelona com la capital digital del sud d’Europa, basada en la col·laboració publicoprivada. Les altres dues són la captació de talent i la creació de nous espais que permetin acollir iniciatives empresarials amb aquesta finalitat, com la transformació de l’edifici de Correus en un hub d’innovació d’empreses.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…