Good News Barcelona

Montjuïc acollirà una acceleradora d’empreses creatives

Aliança per crear un hub d'art, ciència i tecnologia a Montjuïc que es nodrirà dels nombrosos museus presents a la zona i els esdeveniments tecnològics que acull Fira de Barcelona. El Palau Alfons XIII serà l'epicentre per impulsar el sector de l'artech, amb una acceleradora d'empreses creatives i un centre de recerca que es volen finançar amb els fons europeus de reconstrucció.

El futur Barcelona Hub d’Art, Ciència i Tecnologia buscarà interconnectar i incentivar la col·laboració entre aquests sectors i diferents institucions, ja siguin empreses, centres de recerca, universitats, espais expositius o centres de producció artística o d’innovació. La manera per fer-ho passarà per promoure la recerca, la producció, la difusió i la transferència de coneixement amb programes transversals, o organitzar residències d’artistes en grans infraestructures científiques, socials i educatives.

Les interseccions entre art, ciència i tecnologia han de servir per enfortir la transformació digital que s’està produint a la ciutat de Barcelona des de múltiples prismes. El nou projecte vol potenciar la relació entre uns àmbits que no acostumen a coincidir, com els artístics i els cientificotècnics, amb l’objectiu d’aprendre conjuntament i descobrir l’un de l’altre nous processos i maneres d’aproximar els reptes.

Aquesta serà una de les iniciatives que optarà als fons europeus i s’espera que es desenvolupi entre els anys 2021 i 2024. Es farà amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona, i nou entitats més. Concretament, l’Artech Hub està integrat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Fira de Barcelona, l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Barcelona Supercomputing Center (BSC), Barcelona Tech City, Hangar, la New Art Foundation i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).

Representants de les diferents institucions que donen suport al Artech Hub. A primera línia, la consellera Àngels Ponsa i el tinent d’alcalde Joan Subirats.

L’elecció de la seva ubicació no és casual: el Palau Alfons XIII, cedit per Fira de Barcelona, una de les entitats sòcies de la iniciativa, i que s’ha de restaurar. S’aspira així a connectar els grans esdeveniments firals tecnològics que se celebren a Barcelona, com el Mobile World Congress (MWC), amb la comunitat artística i creativa de la ciutat, a més de nodrir-se de l’entorn cultural que l’envolta, amb el MNAC, la Fundació Mies Van der Rohe, la Fundació Miró, el CaixaForum, el Museu d’Arqueologia de Catalunya o el Mercat de les Flors.

Un cop restaurat, el Palau Alfons XIII, flanquejant la Font Màgica de Montjuïc, servirà per acollir un centre de recerca, una acceleradora d’empreses creatives, laboratoris i tallers per a la comunitat artística. Amb una superfície de 7.200 metres quadrats, també s’espera que inclogui showrooms per a la presentació de projectes o obres i aculli activitats de difusió.

El futur hub estarà envoltat de fires tecnològiques i museus. © AL PHT Air Picture TAVISA

Xarxa de hubs a Barcelona

El nou centre se suma a una llarga llista de hubs que s’estan impulsant a Barcelona en les últimes setmanes. Recentment s’ha anunciat la creació d’un hub tecnològic financer que ocuparà tot l’edifici de la Borsa de Barcelona o un de Salut a la Via Laietana i un de mobilitat urbana i logística a l’edifici de Correus.

Tots ells s’integraran en el campus urbà que està impulsant l’associació Barcelona Tech City a la ciutat, amb la finalitat de situar-la al capdavant de les capitals líders per a empreses emergents de l’àmbit tecnològic, des del punt de vista de diferents sectors. Amb aproximacions i col·laboradors diferents, aquests hubs volen replicar l’èxit del Pier 01, edifici inaugurat el 2016 i que ha suposat un punt d’inflexió per l’ecosistema emprenedor de Barcelona.

En una entrevistaThe New Barcelona Post, el conseller delegat de Barcelona Tech City, Miquel Martí, va explicar que els fons europeus podien servir per accelerar l’expansió d’aquest campus urbà, creant més edificis com el Pier 01 de sectors com arttech, fintech, mobilitat i logística, salut, esports, urbantech, màrqueting… Setmanes després, molts d’ells ja comencen a tenir un horitzó més clar.

El campus urbà que està impulsant Barcelona Tech City amb la col·laboració de múltiples actors vol replicar l’èxit del Pier 01 a diferents sectors.
Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024