La companyia d'Amposta adquireix una finca en la qual la producció requerirà menys aigua i pesticides i serà respectuosa amb la biodiversitat
Els efectes del canvi climàtic es noten principalment en la meteorologia. A Catalunya, això es tradueix en estius extremadament càlids, molt més prolongats del que era habitual, i en períodes de sequera molt extensos. Per als agricultors, a més, també suposa un impacte directe en la seva activitat professional provocat per la gairebé total absència de precipitacions i els pics de temperatura cada vegada més alts i sostinguts en el temps.
És el cas, per exemple, dels productors de cítrics, la producció dels quals es preveu que sigui de 5.754 milions de tones. Això és un 0,4% més que l’any anterior, però un 14,4% menys que la mitjana de les darreres temporades i la segona pitjor campanya en 11 anys a Espanya. “Encara que preveiem que la sequera ens afecti menys que a altres regions, ja que les Terres de l’Ebre seran un dels llocs on les sequeres i la manca d’aigua es notaran menys, també hem d’adaptar-nos”, explica Oscar Navarro, director d’Explotacions Agrícoles Oscar Navarro. En aquest context, aquesta empresa amb seu a Amposta (Montsià) ha adquirit una finca per a produir cítrics de manera sostenible. Per dur a terme la inversió, l’empresa ha comptat amb el suport de l’Institut Català de Finances (ICF).
L’adquisició i posada a punt d’aquesta finca forma part d’un projecte internacional anomenat Zitrus. Es tracta d’una iniciativa internacional patrocinada per la WWF —una organització no governamental dedicada a la conservació del medi ambient— que va començar a la zona de Doñana. El programa persegueix la producció de cítrics, però d’una manera sostenible, basada en la reducció d’aigua, pesticides i en la conservació de la biodiversitat. En el projecte també hi participa Edeka, el gegant alemany de la gran distribució.
L’aposta per la sostenibilitat i la manca de pluja a altres zones de la península Ibèrica són, de fet, oportunitats per al negoci dels agricultors de les Terres de l’Ebre. “La falta d’aigua, els problemes amb els pesticides i la contaminació a diferents zones com Doñana o el Mar Menor poden ser una oportunitat”, indica Navarro. L’empresari també destaca que en aquesta regió de Catalunya es produeix molt cítric —tot i que “a la gran majoria del territori, això és desconegut”—, sobretot clemenules (una varietat de mandarina) que es produeixen als mesos de novembre i desembre.
Els orígens d’Explotacions Agrícoles Oscar Navarro es remunten al pare de l’actual director. El fundador de l’empresa era exportador de fruita i les pròpies cadenes de supermercats el van animar que cultivés també el producte. Navarro va comprar un magatzem per manipular i envasar la fruita, i en poc temps també va adquirir finques per dur a terme també l’activitat agrícola. Actualment, l’empresa familiar gestiona 212 hectàrees de cultius entre cítrics i verdures i el seu principal mercat és l’alemany, encara que també té presència a Holanda, França, Noruega, Anglaterra, Polònia, la República Txeca i Àustria.
Des de la tardor passada, l’ICF, en col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, ha formalitzat prop de 1.300 operacions de finançament per un import de 77,5 milions d’euros a través de la línia ICF Agroliquiditat. Aquests crèdits estan dirigits a treballadors autònoms i empreses agràries i agroalimentàries per pal·liar els efectes de l’increment del preu de les matèries primeres i els combustibles, així com les conseqüències del canvi climàtic. La línia compta amb interessos bonificats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
Les comarques de Lleida, amb el 56%, i, en segon lloc, les Terres de l’Ebre, amb el 12%, són els territoris que concentren la majoria de les operacions. Pel que fa al tipus d’activitat, el cultiu de fruita de pinyol i cereal són els que més préstecs han rebut. Fa uns mesos, la línia de finançament s’ha ampliat en 20 milions d’euros.
La 'cleantech' factura més d'un milió d'euros mensuals i es fixa com a objectiu per…
Durant molts anys, als ecosistemes emprenedors de Barcelona, la companyia Glovo era presentada com el…
Experts de grans companyies abordaran estratègies per combatre la discriminació i exposaran casos d'èxit i…
Les companyies radicades a la província van engrandir la seva facturació un 20% entre 2021…
El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts
La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…