El compromís per la sostenibilitat i l’alimentació saludable serà l’eix central de l’edició d’enguany del Gastronòmic Fòrum Barcelona, que se celebra del 18 al 20 d’octubre a Fira de Barcelona i que reunirà més de 300 empreses i 100 ponents, entre els que es troben 60 xefs que sumen 46 estrelles Michelin.
En són una mostra les novetats anunciades i les 50 innovacions que es presentaran a la fira que, alhora, es perfila en aquesta edició com una peça clau per a la reactivació de tot el sector en la etapa post-covid per l’impacte que aconseguirà mitjançant la connexió de negocis i d’operacions comercials que es generen al llarg de tres dies.
Els assistents hi trobaran els primers caramels de mel ecològica amb envàs totalment compostable d’Europa de la centenària empresa Mel Muria, que ha desenvolupat la idea a través de la seva línia ecològica Muria Bio, en un clar exemple d’economia circular. També es podrà comprovar que és factible prendre una beguda amb una cullereta o una canyeta comestible fetes amb civada, fibra de cacao, farina d’arròs i de blat i que ja les comercialitza l’empresa Gloop.
Així mateix, s’hi podran trobar i tastar una salsa d’olives líquides — elaborada per Caviaroli amb el chef Albert Adrià—, polvorons de tomàquet, vermut amb mistela de garnacha blanca de Coca i Fitó; vi en llauna d’Aluvinum Wines; i un ampli ventall d’elaboracions noves a l’alçada dels paladars més exigents. Rillettes d’ànec confitat; paté rústic de Gall del Penedès de la firma Mallart Artesans Xarcuters, cuinat a la catalana, amb orellanes, panses i pinyons, i rigatone de llenties pardines de la marca Hort del Silenci (Artesa de Segre), per destacar alguna de les novetats.
El codirector de Gastronòmic Fòrum Barcelona, Pep Palau, recorda que “la sostenibilitat abasta conceptes com les bones pràctiques agrícoles, models de comerç verd i distribució sostenible, el residu zero, el reaprofitament de recursos, la gestió de les persones i la construcció i habilitació dels espais”, i que l’esdeveniment acull tots i cadascun d’aquests àmbits. Palau també va valorar l’aposta dels grans xefs per sumar-se a l’assoliment dels objectius de l’Agenda 2030.
La fira, punt de trobada de tot el sector, esdevindrà una peça clau per a la recuperació post-covid
De fet, la cita és la gran trobada de coneguts xefs catalans, nacionals i internacionals mitjançant un complet programa de classes magistrals, sessions temàtiques, tasts. Està prevista la participació de Joan Roca amb el seu projecte Gastronomia Sostenible del Celler de Can Roca; Ángel León amb la creació de l’ecosistema marí sostenible al voltant del restaurant Aponiente, i Eneko Atxa, pioner de la cuina mediambientalment responsable el restaurant Azurmendi que ha estat reconegut com el més sostenible del món per The World’s 50 Best Restaurants. El programa el completen, entre altres grans xefs, Pierre Gagnaire, Norbert Niedekofler, Ricard Camarena, Xavier Pellicer, Maria José San Roman, Maria Solivellas, Pepe Solla, Javier Olleros, Amélie Darvas, Najat Kaanache, Carme Ruscalleda i Iolanda Bustos.
Com en edicions anteriors, la fira inclou l’àrea d’innovació Fòrum Lab Barcelona Alimentació Sostenible, que oferirà conferències i taules rodones en què més de 50 experts de el sector alimentari i hostaler posaran a l’abast d’empreses i professionals eines útils per a una gestió ecològica dels seus negocis. El seu programa estarà dividit en tres eixos temàtics: el restaurant sostenible; pràctiques de sostenibilitat en la producció, el comerç i la distribució, i propostes de valor, màrqueting i coneixement per a una millor gestió dels negocis hostalers.
Enguany la fira dels professionals de la gastronomia coincideix amb el Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, un reconeixement internacional que rep el suport de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura), que també té lloc a Barcelona del 19 al 21 d’octubre, i en què 200 ciutats participants es comprometen a desenvolupar models agroalimentaris sostenibles, justos i sans.