Gastronomia

L’alta cuina es reinventa i s’entrega també al menjar per emportar

Exponents de l'alta cuina a Barcelona com Dos Palillos, Disfrutar, Cinc Sentits, Via Veneto, Alkostat i Martín Berasategui s'adapten al nou context amb plats orientats al delivery i al take away. A ells se'ls hi sumen desembarcaments format pop-up dels xefs Dani García i Dabiz Muñoz i la reinvenció d'un altre sector: el dels serveis de càtering d'autor.

Pocs exponents de l’alta cuina a Barcelona s’han llançat a l’aventura d’arribar a les cases dels seus clients, però alguns sí que ho han fet. Sigui per necessitat, convicció o oportunitat, tots ells comparteixen una cautela i poca certesa sobre que l’experiència delivery evolucioni més enllà de la conjuntura social i econòmica provocada per la pandèmia. Sí que s’observa una voluntat d’aprofitar el context per reformular la cuina que executen a un format que encaixi en preu i presentació amb un públic més ampli.

Dos Palillos

Albert Raurich anava a aixecar la persiana del seu Dos Palillos precisament el dia 15 d’octubre, després de tenir el seu establiment de referència de gastronomia japonesa tancat des del confinament. Neveres plenes, producció en marxa i pum. Encara que potser li ha servit per fer realitat un projecte que ja tenia al cap des de fa poc més d’un any: portar Dos Palillos a les cases dels seus clients. L’altre, obrir una xarcuteria amb delicatessen d’inspiració asiàtica, encara està en desenvolupament.

L’oferta està estructurada, i enterament basada en els plats que se servien al bar, la zona més informal del restaurant: deu plats que aniran canviant. El seu cèlebre menú del dia també està disponible per gaudir-lo a casa i consta de cinc plats amb postres i una ampolla de vi per 68 euros. Un festí a casa amb Dos Palillos requereix, però, de planificació. Les comandes es realitzen per Whatsapp amb 24 hores d’antelació, sigui per una entrega a domicili o per recollir al restaurant (c/Elisabets, 9). La carta, així com una detallada descripció de les seves condicions, es pot consultar en el seu web. El seu horari és de dimecres a diumenge, depenent de si es requereix un servei de take away o de delivery que, per cert, és propi i té un cost de cinc euros per a aquelles comandes que siguin inferiors a 49 euros.

Albert Raurich cuinant al Dos Palillos © Jairon García

Cinc Sentits

Jordi Artal va ser dels primers xefs amb estrella a llançar-se a crear la seva línia exclusiva per a delivery sota una nova marca: Sentit Comú. En ella, Artal dona cabuda a una proposta més ajustada de preu, que no de qualitat, amb plats de xup xup i memòria tradicional sense perdre els seus particulars tocs d’autor. Els canelons de l’àvia Sofía, el melós de vedella o les mandonguilles de la seva mare són plats que per a Artal tenen gust de casa i confort i que només requereixen una petita intervenció per part del client per gaudir d’ells, seguint les instruccions que s’inclouen a la comanda.

Melós de vedella de Sentit Comú © Cinc Sentits

Sentit Comú serà una realitat també en sala quan pugui reobrir Cinc Sentits. A la sala annexa del restaurant s’instal·larà Sentit Comú per a qui desitgi un servei ràpid i més econòmic, com per exemple, un menú del dia executiu. Actualment, aquesta experiència futura que ja es pot viure a les nostres llars, ofereix una carta que es pot consultar en el seu web. En ella també es pot fer la comanda, amb l’opció de programar el delivery o take away el dia i l’hora que interessi, dins de l’horari de dimecres a diumenge de 12 a 19 hores. El lliurament a domicili és gratuït si la comanda té un cost superior als 60 euros.

Disfrutar/Compartir

Amb el primer confinament, els xefs Xatruch, Casañas i Castro van veure l’oportunitat de fer una petita prova a Compartir, Cadaqués: la seva carta es podia gaudir a casa en format take away. A l’agost, van llançar dues caixes: la d’snacks, amb un recopilatori d’entrants divertits per tenir una mica de l’essència de Disfrutar als nostres domicilis i la de còctels. Després d’un acolliment entusiasta d’aquesta iniciativa, van emprendre el camí per trobar la fórmula que els permetés oferir un servei de delivery i de take away més elevat, i a la carta.

En l’actualitat, la seva proposta gastronòmica inclou 26 referències d’snacks, plats i postres amb receptes creades per al format a domicili, molt del dia a dia amb el toc de fantasia i excel·lència que sempre ha caracteritzat la complexa cuina del Disfrutar. No falten dos plats icònics com el pa xinès farcit de caviar de Disfrutar o el bou de mar amb crema d’alvocat, salsa ponzu i ous de truita de riu de Compartir.

Una novetat a destacar és el recent llançament al seu web d’una nova botiga online on comprar vaixella, parament de cuina i tèxtil. Els plats de delivery, no obstant això, s’ofereixen únicament a través de les plataformes Glovo i Macarfi. Qui desitgi optar pel take away o conèixer i planificar una experiència a casa amb antelació, la seva carta es pot consultar en aquest enllaç. Si la comanda es realitza per telèfon per recollir a Disfrutar, trucant al 933 486 896, l’equip dona una atenció personalitzada i atenent els desitjos del comensal, tot el que es pugui.

La caixa d’snacks del Disfrutar Compartir © Disfrutar

Al Kostat

Al Kostat, el germà informal de l’Alkimia, capitalitza l’aposta del xef Jordi Vilà per acostar la seva cuina més tradicional als seus clients, a un preu ajustat. La carta de delivery i take away és un reflex bastant fidel de la del restaurant, seleccionant els plats que millor viatgen a casa. És aconsellable consultar al seu Instagram les novetats, que són variades i pràcticament quinzenals, al seu apartat de fora de carta. En essència, Al Kostat planteja plats de racions generoses, pensats per compartir celebrant la temporada amb els seus productes més representatius, com les mongetes amb patates i calamar farcit amb trompetes de la mort o les mandonguilles de fricandó amb bolets.

Mandonguilles de fricandó amb bolets d’Alkostat © Archivo Alkostat

Les comandes es poden fer a través de Whatsapp (636 291 445) o bé trucant al 932 076 115. Vilà, encara que té una carta molt completa, obre la possibilitat a personalitzar comandes, atenent els desitjos dels seus clients sempre que sigui possible. Per això, i per consultar els vins disponibles del seu celler, és aconsellable trucar. El seu horari és de 12 a 15 hores i de 19 a 21 hores cada dia excepte el diumenge, amb un únic servei al migdia.

Via Veneto

Trucar al Via Veneto i que t’atengui el mateix Pedro Monge és una mostra de l’excel·lència en el servei que sempre ha caracteritzat aquest restaurant, amb una estrella Michelin. Ningú com ell per traslladar amb la seva veu melosa l’afecte respectuós de la sala que dirigeix, aconsellant sobre plats, racions i tot allò que el client que ell tant cuida pugui requerir a la seva casa.

No és la primera vegada que Via Veneto es trasllada a la casa dels seus incondicionals. Ja al març van iniciar la via del delivery i el take away amb el ferm compromís de continuar atenent els seus clients més enllà de les portes del seu restaurant. Amb un camí ja fet, el xef David Andrés ha desenvolupat una carta que combina els plats més representatius de la casa amb noves incorporacions basades en el producte de temporada amb tota la seva esplendor: bolets saltats amb botifarra o l’escudella de carn d’olla.

La carta al complet es pot consultar en aquest enllaç. El delivery té un sobrecost de 15 euros i abasta Barcelona ciutat i l’àrea metropolitana. Encara que des del restaurant aconsellen realitzar la comanda amb una antelació de 24 hores, tenen la flexibilitat per atendre comandes d’urgència. Estan oberts diàriament per al servei de migdia, de 12 a 15 hores. Els divendres afegeixen el servei de sopar, disponible entre les 20 i les 21 hores.

Hotel Monument

El barceloní Hotel Monument brinda l’oportunitat de gaudir de la proposta gastronòmica que dirigeix Martín Berasategui, presentant una carta per a delivery i take away que és un barreja dels plats més destacats dels espai de restauració de l’hotel (Hall0, Oria i la Terrassa Verbena). Batejada com A casa amb Martín, l’oferta de dotze plats no oblida els seus celebrats melós de wagyu, api nap i salsa teriyaki ni el risotto de puntalette, xistorres, bolets i ou a baixa temperatura.

En aquest enllaç es pot consultar els plats disponibles. Amb un tiquet mitjà ajustat que no arriba als 50 euros, s’ofereix la possibilitat de complementar la comanda amb una selecció de vins. L’horari per recollir take away (a Passeig de Gràcia, 75) és de 13 a 15 hores i de 20 a 21 hores.

Dabiz Muñoz i Dani García desembarquen a Barcelona

Lasanya Mumbai de GoXo © GoXo

Dabid Muñoz acaba de presentar GoXo, el seu restaurant virtual a Barcelona només disponible a través de la plataforma Glovo mentre que Dani García va fer el mateix amb el projecte La Gran Família Mediterrània, en aliança amb Just Eat. Tots dos xefs, que en conjunt sumen sis estrelles Michelin, dinamiten la frontera dels seus locals, acostant les seves propostes avalades per la seva reconeguda trajectòria professional a un públic més ampli. Muñoz, en aquest aspecte, afirma que ha creat GoXo, la seva aposta més atrevida, per oferir alta cuina per gaudir a casa. Amb GoXo, assegura que l’essència de la seva proposta gastronòmica es manté intacta.

Muñoz, fidel al seu estil, desenvolupa a GoXo el que el xef ha batejat com gochismo ilustrado: menjar saborós creat sota l’inconfusible segell de tècnica asiàtica del xef madrileny a uns preus assequibles… durant un temps limitat. GoXo aterra a Barcelona amb plats inèdits com els noodles caldoXOs, els tacos de costelles fumades o la lasanya Mumbai, i estarà disponible en exclusiva a Glovo fins al 30 de novembre. Per fer una comanda, l’usuari ha d’accedir al restaurant a través de la bombolla de GoXO, que està disponible a la categoria Alta Cuina de l’app de Glovo.

El concepte de García arriba una mica més lluny, creant un projecte que combina vuit cuines en una sola proposta: des de menjar asiàtic, bocates gurmet, cuina espanyola o italiana fins a opcions saludables o un cocktail bar a casa. Per a tots els gustos, o com defensa la mateixa marca, per gaudir de la seva cuina en família, oferint plats que puguin agradar a tots els membres.

Els càtering d’autor aguanten el tipus

Els serveis d’àpats d’alt nivell sempre han gaudit de bona salut a Barcelona. Una bona prova d’això és la pervivència durant decennis d’empreses com Semon, Aspic o Mercès. Amb prestigi i un públic fidel guanyat generació rere generació, aquests tres referents de la ciutat opten per cuidar més que mai el client i reforçar la vocació de servei i personalització de les seves propostes, sigui per comprar a les seves botigues físiques, sigui a casa. Totes elles, si se’ls requereix, envien els seus productes a qualsevol racó d’Espanya amb celeritat i eficàcia.

Els esdeveniments de gran volum s’han reconduït cap a formats més individualitzats. Així, segons explica Blanca Permanyer del càtering Aspic, els esdeveniments continuen duent-se a terme, tant de presentacions com de grups en empreses, enviant el menjar, coffee break o aperitiu a cada assistent a casa seva, en un paquet individual. Un nou format de socialització digital a través de meetings on, erradicant la mise en place, repercuteix en un ajust del preu de l’experiència per al client.

Selecció de productes d’Aspic © Jordi Domènech

L’essència d’aquests serveis de càtering se sosté en la possibilitat d’adquirir els seus productes a les seves botigues, totes elles situades a la part alta de la ciutat, amb una nodrida oferta de menjar i productes delicatessen per consumir a qualsevol hora del dia. La fleca o la brioixeria artesanal del Semon, relata Cristina Mas de Xaxás, elaborada diàriament, és objecte del pelegrinatge de molta clientela que aprofita la visita per comprar productes gastronòmics per consumir a casa.

El bon menjar a Barcelona sempre ha tingut una vasta representació amb alts estàndards de qualitat i tant barcelonins com turistes hem omplert les seves taules o comprat els seus productes. Ara, en aquest context incert i nou per a la majoria dels restauradors de nivell, floreixen propostes amb la voluntat de trobar una sortida per a un sector que busca conquerir un públic local amb una butxaca més modesta. A l’espera de temps millors o de trobar la fórmula que els permeti una subsistència econòmicament sostenible.

Compartir
Publicado por
Marta Garreta

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024