“Si llences un tomàquet estàs malbaratant 18 litres d’aigua. Si llences una patata equival a carregar més de 5 cops el teu mòbil”. Aquestes frases s’escolten aquests dies per megafonia a les botigues d’Ametller Origen, que ha substituït els clàssics missatges anunciant ofertes per uns consells per ajudar a les famílies a lluitar contra el malbaratament alimentari, una de les prioritats estratègiques de la cadena familiar catalana. L’acció comunicativa demana als clients que prioritzin la compra d’aliments amb data de venciment pròxima i, especialment, aquells que estan identificats amb una etiqueta que permet adquirir-los amb un 25% de descompte. Es posen també altres exemples molt gràfics per tal d’enfortir la conscienciació ciutadana davant d’aquesta problemàtica: “90 milions de litres de llet i derivats làctics es llencen a les llars del país cada any, el que equival a omplir 27 vegades la piscina olímpica de Montjuïc”.
Tots aquests missatges formen part de la campanya Si malbarates, no estalvies: el valor real dels aliments, que Ametller Origen ha activat aquesta setmana, coincidint amb el Dia Mundial contra el Malbaratament Alimentari, que se celebra aquest dijous, 29 de setembre. “Durant dues setmanes, les nostres botigues seran punts de sensibilització i conscienciació, però cal recordar que cada dia s’ha de lluitar contra el malbaratament alimentari. És a les mans de tots —productors, restauradors, comerços i llars— ajudar a revertir aquesta situació”, destaca Marta Angerri, directora de Finançament Europeu i Afers Públics, Sostenibilitat i RSC d’Ametller Origen.
“Durant dues setmanes, les nostres botigues seran punts de sensibilització i conscienciació, però cal recordar que cada dia s’ha de lluitar contra el malbaratament alimentari”
La cadena especialitzada en la venda de productes frescos ha posat en marxa també un joc per tal que els consumidors puguin mesurar quin és el seu grau d’implicació en la lluita contra el malbaratament. “141 milions de kg de verdura es llencen a les llars cada any. Amb aquesta quantitat podríem alimentar tots els assistents als Jocs Olímpics de Barcelona durant un mes seguit!”, s’assenyala en un dels altres missatges de la campanya de sensibilització que invita a participar en el quiz. El test consta de nou preguntes i, un cop finalitzat, l’usuari rep en el seu correu el resultat i una guia sobre “els petits gestos” que es poden incorporar en el dia a dia per minimitzar el malbaratament. “Revises la nevera abans d’anar a comprar?”, “planifiques el menú setmanal?”, “vas a comprar amb l’estómac buit?” o “et menges un iogurt caducat si no està malament?” són algunes de les preguntes que integren el qüestionari.
Amb el repte de donar encara més visibilitat a la campanya, Ametller Origen ha intensificat el seu acord de col·laboració amb Too Good To Go, l’aplicació d’impacte social que connecta usuaris conscienciats en la lluita contra el malbaratament amb supermercats, restaurants i fleques que venen els seus excedents diaris de menjar a preus reduïts. Habitualment, es tracta de packs sorpresa que es poden recollir a determinades franges horàries en els mateixos establiments i que han permès salvar milers de quilos de menjar en els 17 països on opera l’empresa. L’aliança amb Too Good To Go ha permès posar en marxa un projecte pioner: la primera concep store sobre malbaratament alimentari.
Així, fins al pròxim 10 d’octubre cinc de les principals botigues d’Ametller Origen es transformen en un espai de conscienciació, coneixement i aprenentatge sobre aquest problema de magnitud global, amb el repte de contribuir a generar un canvi de consciència que ajudi a reduir a la meitat el malbaratament de menjar l’any 2030, tal com s’estableix en un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. “Des d’Ametller Origen fa temps que lluitem contra el malbaratament alimentari en tota la nostra cadena de valor; però aquesta vegada, hem volgut donar un pas més i, de la mà de Too Good To Go, convertir-nos en un altaveu sobre aquesta problemàtica que ens afecta de manera directa tant a nosaltres com al planeta”, afegeix Marta Angerri.
Les cinc botigues que s’han transformat estan ubicades a Barcelona (carrer Numància), Castelldefels, Girona, Amposta i Vilanova i la Geltrú. Els qui les visitin els pròxims dies descobriran a través de la cartelleria, les pantalles i la megafonia les alarmants xifres sobre malbaratament alimentari i conèixer trucs i consells per allargar la vida dels productes, com posar els tomàquets cap avall perquè aguantin més temps o guardar el pa en una bossa de tela amb un tros de patata perquè es conservi fresc i cruixent. “Cada any es llencen més de 333 milions de quilos de fruita a les llars, que si fossin síndries podríem omplir 13 vegades la catedral de Girona. Llençar una hamburguesa equival a malbaratar la mateixa quantitat d’aigua que si deixéssim l’aixeta oberta durant una hora i mitja“, són d’altres dels missatges que es traslladen als consumidors.
“Estem molt contents de tirar endavant aquest nou i fantàstic projecte amb Ametller Origen. Cada any es malbarata el 40% de tot el menjar que es produeix a nivell mundial i el 10% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle es produeixen pel malbaratament alimentari. Amb iniciatives com aquesta volem seguir donant visibilitat i fomentant el diàleg sobre el problema que suposa el malbaratament d’aliments per al planeta i com tots podem passar a l’acció per impulsar un canvi i reduir al màxim aquestes xifres”, subratlla Helena Calvo, responsable de projectes de sensibilització de Too Good To Go.
Un camí cap a la neutralitat d’emissions
Aquesta acció no és aïllada, sinó que és un ingredient més de l’estratègia global de sostenibilitat que du a terme Ametller Origen i que preveu minimitzar els residus i aconseguir la neutralitat d’emissions de CO₂ l’any 2027. El grup entrega els excedents de fruita i verdura dels seus camps a la Fundació Espigoladors, que en fa productes com melmelades. D’altra banda, la companyia dona productes excedentaris que s’elaboren al seu obrador o que no són aptes per a la venda a entitats socials. Durant l’any 2021, Ametller Origen ha donat 95.054 kg de producte i ha reduït 238 tones de CO₂. A les seves botigues també es duen a terme diferents accions: en primer lloc, la donació d’aliments frescos i refrigerats amb data de caducitat pròxima a diferents entitats socials com Càrites, Creu Roja, Cuina Altem o Banc dels Aliments. L’any passat es van donar productes per un valor de 896.466 €, el que suposa un estalvi de 747.055 kg equivalents de CO₂.
També s’ofereix als clients la possibilitat de comprar productes amb data de caducitat curta; durant el 2021, va vendre 706.578 productes amb un 25% de descompte que han suposat un estalvi d’1.713.184 kg de CO₂. Finalment, gràcies a l’aplicació de Too Good To Go, des de l’any 2020, s’han salvat un total de 450.000 packs de menjar i evitat l’emissió d’1.125.000 kg de CO₂.
Una guia essencial amb petits gestos
Ametller Origen ha editat una guia per involucrar als seus clients en l’objectiu d’aconseguir el malbaratament zero d’aliments. Amb el lema Hi guanyes tu, hi guanya el planeta, la publicació inclou un reguitzell de petits gestos per incorporar en el dia a dia i dividits en tres moments: coses que cal fer abans de comprar, durant el procés de compra i un cop s’arriba a casa.
- Revisar la nevera i el rebost
- Planificar el menú setmanal
- Anar a comprar sense gana
- Prioritzar els productes amb data de venciment pròxima
- Agafar els articles que estan davant de tot a les neveres i prestatgeries
- Guardar els aliments correctament a la nevera
- Donar una segona vida a les sobres
- Calcular bé les racions
- Revisar bé les etiquetes dels productes
Cada una d’aquestes nou recomanacions s’acompanya de múltiples dades i d’exemples molt gràfics, com un estudi d’una universitat americana que assegura que si vas al súper amb gana pots gastar fins a un 60% més. Es calcula que el 28% de la superfície agrícola mundial es destina a produir aliments que es llencen i que 250 km³ d’aigua s’utilitzen cada any per produir aliments que es malbaraten. Segons aquesta guia, som el país de la Unió Europea on més menjar es llença: concretament 7,8 tones a l’any, el que vol dir una mitjana de 176 kg per persona a l’any. Els aliments que més es desaprofiten són les fruites i verdures (42%), els cereals (22%), els lactis (9%), la carn (5%) i els llegums (3%).