Fresas cultivadas con sistema hidropónico.
Cultiu hidropònic de maduixes.

Ametller Origen invertirà 50 milions en un ‘hub’ agroalimentari a Mont-roig del Camp

Les noves instal·lacions se situaran en més de 100 hectàrees de terrenys actualment improductius, en els quals s'aixecaran hivernacles tecnificats de cultiu hidropònic per acostar-se a l'agricultura del futur

Mentre que Catalunya ha guanyat un 30% de població en les últimes dècades, ha perdut més del 50% de la seva superfície hortícola en 25 anys. Les dinàmiques demogràfiques se sumen als canvis del clima, que compliquen la producció a Catalunya. “Cada vegada és més difícil travessar l’estiu, amb altes temperatures i poc contrast tèrmic”, subratlla el conseller delegat i fundador d’Ametller Origen, Josep Ametller.

Davant aquestes dificultats i amb la determinació de continuar produint a Catalunya, l’empresa familiar ha projectat un hub agroalimentari a Mont-roig del Camp, que allotjarà l’àrea d’R+D del grup i es focalitzarà en l’agricultura eficient en més de 115 hectàrees de terrenys ara improductius. En ells, la companyia hi construirà hivernacles tecnificats que ocuparan unes 50 hectàrees quan acabi de desplegar el projecte, que se centrarà en l’agricultura hidropònica, que requereix menys aigua i menys superfície que la convencional.

Per a aixecar aquest nou hub d’R+D, s’invertiran 50 milions d’euros de manera progressiva, en el projecte que tindrà la inversió més gran que s’ha fet en el sector hortícola a Catalunya. Fins ara, el grup ha destinat un milió d’euros a la compra de les diferents parcel·les que configuren el terreny, el 90% de les quals ja pertany a l’empresa.

Ara, la companyia preveu posar en marxa els treballs perquè aquestes parcel·les pedregoses comencin a convertir-se en el hub. Com ha detallat Ametller, la intenció és disposar d’un primer mòdul d’unes tres hectàrees operatiu a finals de 2026 o principis de 2027. Després, el grup continuarà desplegant el projecte, amb la voluntat de completar-lo en uns sis anys. Quan estigui a ple rendiment, Ametller calcula que generarà uns 500 llocs de treball, incloent-hi investigadors, nutricionistes, tècnics i treballadors agrícoles.

Des del hub, la companyia treballarà la traçabilitat dels seus cultius de manera integral, des del planter fins a l’empaquetat. El grup, que va tancar 2024 amb una facturació de 680 milions, fa aquesta aposta per impulsar “un canvi de paradigma” en l’agricultura, i per continuar creixent: “Tot el que invertim en R+D i coneixement del producte, ens fa singulars”, ha destacat Ametller. I aquest coneixement no es quedarà dins del grup, sinó que la intenció és compartir-lo amb agricultors que després puguin subministrar productes a la companyia: “Volem créixer cada any un 20%, i no podrem fer-ho si no ens acompanyen més agricultors”.

“Cada vegada tenim més partners que ens acompanyen” i complementen la producció pròpia d’Ametller Origen, que ara creix en més de 1.800 hectàrees distribuïdes per l’eix mediterrani. Amb aquestes terres, l’empresa proveeix el 40% de fruita i verdura de les seves 146 botigues, i també ven a tercers. El grup preveu sumar a la seva estratègia no sols el nou hub de Mont-roig del Camp, sinó també el seu futur Agroparc de Gelida, que espera a resoldre uns últims esculls administratius per poder posar en marxa les obres. Quan tots dos projectes estiguin en marxa, es retroalimentaran: Gelida, amb un model d’agricultura extensiva sobretot de fruita, i Mont-roig, amb un sistema tecnificat i hidropònic, que prioritzarà productes com les maduixes, els tomàquets, l’enciam i les plantes aromàtiques.

Tomates cultivados con sistema hidropónico.
Els tomàquets seran un dels productes que es cultivaran al ‘hub’.

Aquest sistema depèn tan poc de l’aigua i del terreny que, de fet, el grup ha prioritzat situar-lo en un sòl pedregós pràcticament incompatible amb l’agricultura, en el qual a meitats del segle XX hi havia camps, però en el qual ara només un 10% es destina a l’agricultura, com ha explicat el director d’Innovació i Sostenibilitat d’Ametller Origen, Joan Simó.

“És un terreny especialment dolent per a l’agricultura. I per què ens situem aquí? Perquè en el sistema hidropònic es conrea independentment de la terra, i no volíem ocupar terrenys en un lloc amb bon sòl que sí que pot aprofitar-se per a l’agricultura”, resumeix Simó. Les instal·lacions comptaran també amb sistemes de recollida d’aigua sobre els seus hivernacles, que podran cobrir el 40% de les seves necessitats de reg. A més, estan treballant amb l’Ajuntament la possibilitat de canalitzar aigua d’una depuradora pròxima que ara l’aboca al mar, i construir una dessalinitzadora, amb l’objectiu que la instal·lació sigui independent en l’ús de l’aigua.

El cultiu hidropònic també dona resposta a un altre dels reptes del sector: la falta de treballadors

“Ni treballem la terra ni utilitzem recursos hídrics de la zona”, defensa Simó, que ha destacat que el cultiu hidropònic multiplica el rendiment respecte el convencional, mentre que redueix dràsticament les necessitats d’aigua, que passa de 250 litres a 20 per metre quadrat.

A més de millorar la quantitat i qualitat dels productes, aquest tipus de cultius també donen resposta a un altre dels reptes del sector: la falta de treballadors. I és que aquest sistema “permet transformar els llocs de treball per a atreure talent”, ja que milloren les condicions en reduir-se l’exigència física del treball i la temporalitat, ja que el treball s’estén a tot l’any. Amb aquestes característiques, el grup aspira a aconseguir que treballar al camp s’equipari a fer-ho en altres sectors, inclòs l’industrial, que també es prepara per créixer a zona amb la futura planta de la coreana Lotte, que fabricarà components per bateries prop del hub d’Ametller. L’objectiu? Aconseguir que treballar en una botiga o en una fàbrica sigui igual d’atractiu que recol·lectar tomàquets.