L’ampliació del MNAC desperta l’interès de 65 despatxos d’arquitectura

El museu triarà cinc finalistes perquè treballin en la proposta final, amb la previsió de nomenar el guanyador de cara a la primavera de 2025

La muntanya de Montjuïc s’està posant les piles per arribar completament renovada al centenari de l’Exposició Internacional de 1929. La remodelació del recinte firal serà la principal pota de la transformació, amb l’actualització dels seus palaus i la construcció d’habitatges públics i equipaments públics. Molt a prop, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) també afrontarà la seva ampliació, prevista al pavelló Victòria Eugènia, amb la que passarà de tenir 9.000 metres quadrats de superfície expositiva als 19.500.

Tots dos projectes estan en marxa i van avançant. Unes setmanes després que Fira de Barcelona donés a conèixer els 15 estudis d’arquitectura finalistes per a la reforma dels palaus, el MNAC ha comunicat aquest dilluns que la primera fase del concurs d’arquitectura ha conclòs amb la selecció d’un total de 30 propostes. Han estat triades entre els 65 despatxos que s’han presentat al concurs arquitectònic convocat a mitjans de juliol, provinents de nou països diferents. El pressupost per a l’avantprojecte arquitectònic se situa en els 1,08 milions d’euros.

D’entre les 30 propostes, el MNAC seleccionarà ben aviat les cinc finalistes, amb la previsió que es posin a treballar a partir de desembre. En aquesta segona fase, que serà remunerada, els despatxos seleccionats tindran temps per presentar el projecte final fins a la primavera de l’any que ve, en línia amb el concurs de Fira de Barcelona. Serà llavors quan es coneixerà al guanyador.

No es coneixen més detalls dels projectes que han superat la primera fase del concurs arquitectònic perquè les bases estableixen que les candidatures seran anònimes fins a la resolució final.

Un únic museu amb dos edificis

L’ampliació del MNAC permetrà rehabilitar el pavelló Victòria Eugènia, obra de Josep Puig i Cadafalch, però també servirà per reorganitzar espais a l’actual seu del museu. Segons remarquen des del MNAC, el resultat serà un únic museu amb dos edificis perfectament connectats i suposarà la culminació del gran museu d’art de Catalunya concebut per Joaquim Folch Torres el 1934, any de la seva fundació.

Amb els més de 10.000 metres quadrats expositius que es guanyaran, es donarà cabuda per primera vegada de manera exhaustiva als artistes de la segona meitat del segle XX, així com es podrà desplegar la col·lecció de fotografia i arts populars com el còmic i la il·lustració. També es podrà reforçar les activitats de l’àrea educativa i social del MNAC.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Molins retorna la seu a Catalunya després de traslladar-la per l’1-O

El consell d'administració ha decidit per unanimitat tornar a fixar-la a Sant Vicenç dels Horts

3 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Nanobots Therapeutics capta 960.000 euros per a la seva tecnologia contra el càncer

La ‘startup’ desenvolupa un sistema que permet administrar fàrmacs directament a les cèl·lules canceroses a…

2 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

Bronzo, els dos restaurants venecians de Barcelona que no et pots perdre

Els dos establiments interactuen des de l'Eixample i des del Born amb públics i ambients…

2 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

El futur Vall d’Hebron estrena la seva primera peça amb la nova seu del VHIR

Les instal·lacions han suposat una inversió de més de 60 milions i reuniran 600 investigadors.…

2 de desembre de 2024
  • Good News Barcelona

El MAC s’endinsa en la romanitat a ‘IMPERIVM’

La mostra permanent exhibeix més de dos-cents objectes de l’època romana en un recorregut amb…

2 de desembre de 2024
  • Creativitat

L’univers expansiu de Mari Chordà

El Macba repassa la figura de la pintora i escultora, però sobretot activista, en la…

1 de desembre de 2024