The New Barcelona Post conversa aquest mes amb Andrea Puga Rabassó, una de les joves professionals que participen a Barcelona 2040, el programa de lideratge i ciutat de Barcelona Global.
L’objectiu d’aquesta sèrie d’entrevistes és que aquesta nova generació de líders comparteixin la seva visió sobre la Barcelona del futur a la qual aspiren, així com les seves propostes d’impacte per a la millora de la ciutat.
— Què esperes de la Barcelona de l’any 2040?
— Desitjo trobar una Barcelona que aposti per la innovació, la sostenibilitat i, en general, el desenvolupament social i econòmic de la ciutat. Barcelona és un referent mundial i per això hem de continuar treballant per afrontar tots els reptes que han anat apareixent en els últims anys i els que vindran en el futur. Espero que Barcelona pugui trobar l’equilibri entre treballar per continuar sent una ciutat que atreu el talent d’impacte alhora que garanteix el benestar i la seguretat dels seus habitants.
— Amb quina ciutat compararies Barcelona?
— Si em preguntes a mi, amant de Barcelona, et diria que Barcelona és única. No obstant, hi ha ciutats que tenen aspectes i reptes similars als de Barcelona, com per exemple Milà, quant al repte de l’habitatge. També veig sinergies amb Berlín per ser una ciutat internacional que atreu talent i innovació, i amb Amsterdam per la seva forta aposta per la mobilitat sostenible dins de la ciutat i la seva gran oferta cultural.
— A quin model de ciutat creus que hauria d’assemblar-se Barcelona?
— Barcelona podria mirar a ciutats com Copenhaguen o Oslo, que porten anys treballant el seu teixit urbà per garantir la sostenibilitat i el desenvolupament de la ciutat. Altres models interessants podrien ser Boston i San Francisco, que destaquen per la seva forta aposta per la recerca científica, creant ecosistemes d’innovació i emprenedoria.
“És a les nostres mans treballar per construir la Barcelona del futur”
— Quin és el repte principal que ha de resoldre Barcelona en els pròxims anys?
— L’habitatge, el turisme i la mobilitat són per a mi els principals reptes als quals s’enfronta Barcelona. Necessitem tenir polítiques que garanteixin l’equilibri entre el desenvolupament econòmic de la ciutat i el benestar social dels ciutadans. Una gestió eficient i eficaç d’aquests principals reptes serà clau per al futur de la Barcelona de 2040. Per això, és necessari que les administracions i les entitats es coordinin i que existeixi una major col·laboració público-privada en la seva gestió.
— Quin creus que ha de ser el paper de les noves generacions i la seva implicació en el desenvolupament de la ciutat?
— Les noves generacions hem de tenir un paper actiu i implicar-nos en el desenvolupament de la ciutat des de qualsevol perspectiva. És a les nostres mans treballar per construir la Barcelona del futur i per això és clau participar en projectes, iniciatives i organitzacions l’objectiu de les quals sigui el progrés de la ciutat. Crec que les noves generacions estem més sensibilitzades amb temes com l’equitat social, la sostenibilitat, la importància del canvi climàtic i la innovació com a factor de valor en la societat i, per això, podem aportar una visió més conscient i innovadora per afrontar els reptes que se’ns plantegen. I organitzacions com Barcelona Global són una plataforma potent perquè les noves generacions puguem usar-la com a altaveu i ens impliquem en els projectes i iniciatives que treballen per al desenvolupament de la ciutat.
“La Barcelona de 2040 hauria d’apostar pel sector de la indústria”
— Per quins sectors empresarials creus que ha d’apostar Barcelona?
— El sector de la indústria sempre ha tingut un paper molt important a Barcelona, ja que durant els segles XIX i XX va ser un dels majors impulsors del creixement econòmic. La Barcelona de 2040 hauria d’apostar per aquest sector posant el focus en la transformació digital per a la millora de processos i capacitats digitals, alhora que fomentant el desenvolupament sostenible del sector. Impulsar aquest sector no sols reforçarà les empreses que el formen, sinó que potenciarà la marca Barcelona a nivell internacional, i millorarà la competitivitat de la ciutat a nivell mundial.