Pensar en un gelat de larva potser no agrada a la majoria de persones, però, per a un suricata, és una delícia, encara més a l’estiu. Melmelada, llet condensada, truita o iogurts congelats són alguns dels plats frescs que els animals del Zoo de Barcelona mengen els mesos de calor, període en el qual totes les instal·lacions s’adapten perquè suportin millor les altes temperatures.
Segons la dieta de cada espècie, se’ls ofereix un repertori variat de gelats, detalla Pilar Padilla, conservadora de mamífers del Zoo de Barcelona. Si als suricates, popularitzats per Timon a El rei lleó, els hi agraden els gelats de larves; a les tres elefantes del Zoo de Barcelona se’ls hi donen síndries congelades i als ximpanzés, gelats de sopa o de suc. La preparació és fàcil: cuinen els plats i després se’ls hi afegeix aigua per congelar-los. Els suports dels gelats poden ser múltiples per generar formes variades, des d’antigues pilotes de bàsquet fins a troncs, amb l’objectiu d’estimular-los de diferents maneres, fent-los furgar, saltar o cavar caus.
Sito Alarcón, director del Zoo de Barcelona, afegeix que donar-los aliments amb gel també serveix perquè s’hidratin i perquè s’activin jugant i llepant mentre troben el menjar, abans que els hi vingui l’ensopiment pel refrigeri que han ingerit. És per això que aquests creatius gelats també se’ls hi donen a l’hivern, tot i que en una quantitat més reduïda.
Com faria qualsevol, els animals del parc també es barallen per no quedar-se sense postres, com en el cas dels suricates. Encara que n’hi hagi per a tots, quan apareix el cuidador amb els gelats, comença una batalla per ser el primer que n’agafa un i, fins i tot, hi ha algun exemplar d’aquest mamífer que vol quedar-se amb tots els petits glaçons de gel disponibles.
La dieta refrescant s’acompanya d’altres mesures, com garantir que tenen suficient ombra i aigua per anar bevent o que les seves zones per descansar estan ben ventilades i a una bona temperatura. En alguns espais, hi ha ventiladors. Per als animals aquàtics, com els hipopòtams o les llúdries, es revisa que l’aigua estigui fresca i neta. Per a ells, hi ha gelats de poma congelada i, per a elles, truita de riu congelada amagada en un tronc. Es fa el mateix als fangars, on animals com les elefantes o els facoquers —tornant a El rei lleó, seria Pumba— es refresquen.
Per als animals aquàtics, com els hipopòtams o les llúdries, es revisa que l’aigua estigui fresca i neta
Les poques espècies que venen de climes més freds, com la parella de pandes vermells que habita a prop de l’entrada del zoo, tenen aspersors d’aigua per refrescar l’espai o reben banys amb mànegues. Moltes vegades, els pandes vermells s’enfilen fins a la part alta dels arbres, protegits del sol. Les dutxes d’aigua també agraden als bisons europeus i a alguna de les tres elefantes, que confonen la mànega amb un bon abeurador d’aigua fresca i obren la boca per no perdre’s ni una gota.
Aquestes mesures per a la calor fa anys que es fan al Zoo de Barcelona i cada vegada s’han anat ideant millors gelats i donant-los diferents formes. Enguany, el protocol s’ha hagut d’avançar amb la pujada de temperatures que es va produir a la primavera. Malgrat que la temperatura al parc està de mitjana tres graus per sota que a la resta de la ciutat, per la seva ubicació i abundant vegetació, Padilla assenyala que ja van activar el protocol per a la calor durant algunes setmanes del mes de maig. Al juny, la calor va baixar, però al juliol i l’agost ha tornat amb força.