Tenim més esperança de vida: a Europa, l’últim segle, el nostre horitzó vital ha guanyat uns trenta anys de vida, i per això avui es plantegen nous reptes: com podem fer que l’envelliment sigui sostenible i puguem reorganitzar les societats i els sistemes de convivència?
L’any 2050, dos mil milions de persones tindran seixanta anys o més, i, d’aquests, el 80 % viurà en països d’ingressos mitjans o baixos. És “la gran revolució del segle xxi”, amb paraules d’Isabel Martínez, presidenta de HelpAge International Espanya, quan defineix l’envelliment de la nostra societat. Una reflexió sobre com crear un model d’envelliment sostenible i global, recollida a l’exposició fotogràfica “Envejecer en África, América Latina y Asia”, organitzada per HelpAge juntament amb l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació Caja Navarra.
Aquesta mostra itinerant, que es podrà veure en ciutats com Pamplona, Madrid, Múrcia, Girona, Lleida i Olot, recull una sèrie de fotografies amb escenes de la vida quotidiana de persones grans en països com Kènia, Birmània, Colòmbia o Nepal.
“En realitat, el primer que sorprèn de l’exposició és veure persones grans en aquests països”, declara Isabel Martínez en aquest article d’Alma. Estem acostumats a fixar-nos només en el que tenim a prop, com si el que no veiem no existís, però s’envelleix a tot el món, tot i que a cada lloc es fa d’una manera i en unes condicions determinades. Tot i que, com sosté la presidenta de HelpAge, “les diferències no són tantes com ens pensem”. “Realment, quan veus els testimonis”, continua Isabel, “t’adones que les persones grans tenen les mateixes expectatives, necessitats i preocupacions a tots els llocs del globus”.
Podeu llegir la notícia completa a ALMA, la xarxa social, un nou espai digital dedicat a l’àmbit social que aporta una nova mirada al present i al futur de la societat, a partir d’una veu optimista i diversa, i de totes les històries que impulsa l’Obra Social “la Caixa”.