Miquel Curanta

Aquest novembre esdevindrà el mes de la música

Em permetran que enceti la meva col·laboració al The New Barcelona Post parlant d’un fenomen que sense que ningú s’ho hagi proposat, acabarà esdevenint així.

Aquest proper novembre acabarà sent el mes de la música a Barcelona i a Catalunya. Un mes que arriba amb una agenda que  mostra com aquest sector es reivindica com a motor cultural, econòmic i social. És una agenda que sembla que hagi estat cuinada a foc lent i que plasma com en pocs llocs com a aquí (i costaria trobar casos similars a nivell europeu) es pot veure un teixit tan viu d’iniciatives musicals que, més enllà de l’entreteniment, aposten per transformar la societat a partir de la música.

Comencem novembre amb el Fòrum de l’Acadèmia Catalana de la Música, un esdeveniment anual que, aquest any, posa el focus en la sostenibilitat ambiental dins del sector. Fa temps que tot el sector ha entès que la música, a més de ser un llenguatge universal, ha de ser un sector que tingui cura del nostre planeta. Aquest fòrum vol posar damunt la taula els reptes que ens esperen i les estratègies per fer que la música sigui una indústria més verda. L’esdeveniment és un espai de debat que pretén aportar solucions per un problema complex i que ens afecta a tots. S’imagina algú un festival o un concert sense el desafiament logístic que suposa fer-lo més sostenible?

Just després d’aquest fòrum, la Fundació Barcelona Music Lab llença el seu Energy Challenge, un projecte ambiciós que busca solucions energètiques innovadores per fer que els grans esdeveniments musicals siguin més eficients. Amb aquest repte, es vol cridar a la creativitat de professionals d’arreu perquè ajudin a resoldre reptes com la optimització de l’energia, la utilització de fonts renovables o la conscienciació dels públics sobre aquest fet. Hi ha pocs sectors tan interconnectats com el de la música en directe, i el consum energètic és un dels factors que més pesen. Amb l’Energy Challenge, Barcelona no només demostra el seu compromís amb la música, sinó amb la sostenibilitat en el seu conjunt.

El 20 de novembre arriba un altre dels grans esdeveniments d’aquest mes, els Premis ARC i la jornada ProARC 2024, organitzats per l’Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, que se celebraran al Teatre La Llotja de Lleida. Els promotors d’aquest país posen sobre la taula la necessitat d’ampliar l’oferta cultural, de descentralitzar-la i de garantir l’accés a la cultura a tot el territori. Lluny de ser només una cerimònia de premis, aquesta és una jornada de reconeixement i d’estratègia per repensar la cultura des del territori. Els Premis ARC i la jornada ProARC són també un recordatori de com la música es projecta més enllà de les grans ciutats, creant connexions en tots els racons del país. Aquesta celebració, doncs, posa en valor la feina dels professionals que, sovint, treballen des de l’ombra però que són fonamentals per fer créixer la nostra cultura.

A mitjans de novembre arriba també un dels esdeveniments més esperats: Fonograma Barcelona. Organitzat per l’Apecat i amb quatre edicions a l’esquena és un espai de trobada per reflexionar sobre el paper de les productores i discogràfiques en l’era digital. Vivim en un món on el consum de música ha canviat radicalment. Els discos físics (amb permís dels discos de vinil) han quedat relegats en favor de les plataformes de streaming, però Fonograma posa el focus en el treball de les discogràfiques i les productores com a part essencial de la nostra indústria musical. A més, l’any passat, Fonograma va afegir una activitat ben especial: les presentacions de projectes musicals a botigues de discos, apropant artistes i públic en un entorn més íntim. Aquestes botigues de discos, que en el seu moment van ser llocs de trobada, recuperen el seu protagonisme en una era en què tot sembla digital. Fonograma, doncs, és una oda a la proximitat, a la importància de les persones en un sector que, tot i avançar amb la tecnologia, no oblida les seves arrels.

És el moment en què el sector musical es reivindica, en què ens fa veure que la música és molt més que un producte de consum

I parlant de tecnologia. El novembre musical a Barcelona i Catalunya arriba al seu punt culminant amb les Jornades de Música i Intel·ligència Artificial, que tindran lloc els dies 27 i 28 de novembre a El Molino (reobert aquest novembre com a espai musical). Organitzades per la Fundació Barcelona Music Lab, aquestes jornades obren la porta a un debat fascinant: què implica la intel·ligència artificial (IA) per a la música? L’impacte de la IA no es pot subestimar, i aquestes jornades volen analitzar com aquesta tecnologia està transformant la indústria des d’una perspectiva no només tècnica, sinó també ètica i creativa. Per primera vegada, es planteja un esdeveniment amb aquesta visió multidimensional, amb workshops i actuacions en directe que mostraran com la IA pot ser una eina d’inspiració per als artistes i que complementen diverses taules i ponències impartides per especialistes de primer nivell. Lluny de ser una amenaça, la IA es presenta aquí com una oportunitat, un aliat que pot obrir nous camins creatius i donar veu a artistes d’estils i àmbits diversos. Aquestes jornades no només són una finestra al futur de la música, sinó un espai per construir ponts entre tecnologia i creativitat, per explorar els límits de la intel·ligència artificial i de l’art humà.

El novembre musical de Barcelona i Catalunya és, al capdavall, una declaració d’intencions. És el moment en què el sector musical es reivindica, en què ens fa veure que la música és molt més que un producte de consum: és cultura, és cohesió social, és salut mental, és memòria col·lectiva i és una eina de transformació. Aquest novembre, la música no només ens ofereix concerts i espectacles, sinó una oportunitat per repensar quin paper volem que tingui en la nostra societat i en el nostre futur. La música és també economia, amb un envejable, quantiós i divers ecosistema de festivals, amb un sector discogràfic independent fort i actiu, amb dues càtedres sobre música i IA, les úniques a tot l’estat i l’únic territori europeu que en té dues i diversos centres de que poden situar-nos al capdavant de la recerca i tecnologia musical. La música, es presenta com a motor d’innovació i com a capital del futur.

Aquest novembre és el mes en què el sector de la música s’empodera, es reivindica i ens demostra, a tots, que Barcelona, Catalunya, és i serà una de les capitals europees de la música. Aquest novembre és, en definitiva, una festa per la música i per tots els que hi creiem.