Angostura

Aquest Sant Jordi

Va haver-hi una època en que la discussió era “mediàtics sí, mediàtics, no”. Llavors, els que trobàvem que ja estava bé que vingués a firmar la Belén Esteban de l’època (no sé si existia, ja, com autora, però n’hi havia de comparables), dèiem: “en Porcel també és mediàtic, escriu cada dia una columna en un mitjà”. No hi havia tuiter. Els que opinaven (sempre n’hi ha hagut uns quants) que “el dia de Sant Jordi s’hauria de convertir en la Diada” ho feien mitjançant una esforçada carta al director. Els autors que venien a firmar d’altres parts del món, ja fos Madrid o Amsterdam, sempre se sorprenien de les llargues cues que tenien els autors en llengua catalana. També del fet, no gens habitual, que entre els llibres més llegits hi pogués haver contes, no només novel·les.

Des de l’any 99, ho he viscut des del cantó dels autors. Ser en una paradeta i que vingui un sol, un sol lector i digui allò (“Et segueixo”) és una meravella. Estem parlant, al cap i a la fi, de llibres, i això és més miraculós que el primer miracle de Jesús, el de les bodes de Canà, que sempre ha sigut el meu miracle preferit, justament per la part literària que té. A l’Evangeli de Sant Joan s’explica que Jesús i la seva mare (detall important) van a un casament a Canà i s’acaba el vi. La mare fa el que faria qualsevol mare d’artista, li diu al fill: “Se’ls ha acabat el vi” i ell: “I jo què hi tinc a veure? Encara no ha arribat la meva hora”. Aquí sempre m’agrada imaginar-me un “Ai, mama…!”. Però la mare, com a mare, no li fa cas i diu als criats: “Feu tot el que ell digui”. I ell, llavors, tot i que s’ha fet de pregar, actua. Demana als criats que omplin gerres d’aigua i les portin al “cambrer administrador principal”. És a dir, al primer sommelier de la història. I el sommelier tasta allò que li han portat (no sé si centrifuga la copa com faríem ara) i felicita el nuvi perquè “és el millor vi que mai ha servit”.

L’any passat ens vam quedar sense Sant Jordi. Hi havia autors que treien el primer llibre, era la seva primera festa, i es van quedar sense firmar. Aquest any, esclar, potser no tindran lloc a les parades, perquè n’hi ha de nous. No els oblideu. Les cues sempre hi han sigut, no notareu gaire la diferència, suposo. Alguns anys ha fet calor, alguns no gens. I en tots els Sant Jordis de normalitat, al migdia, sempre m’he saltat el dinar de l’editorial i he anat—suposo que aquest any també—a fer un negroni o un margarita al Dry Martini o a l’Ideal o al Boadas (on és tradicional trobar-hi la Núria Ribó amb les seves amigues). Un momentet a la barra, pessigant patates rosses. I rumiant sobre l’estranya festa: ens regalem llibres i roses. És molt fort.

Compartir
Publicado por
Empar Moliner

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024