Arantec ha desenvolupat tecnologia per gestionar els paràmetres ambientals i prevenir fenòmens com les inundacions i les allaus
Els fenòmens meteorològics extrems són cada vegada més habituals a nivell global, i Catalunya no n’és una excepció. Actualment, la sequera és motiu d’alarma nacional: ja s’acumulen més de tres anys amb precipitacions per sota de la mitjana i al novembre les reserves dels pantans han baixat del 19%. L’altra cara de la moneda són temporals com el Gloria, que fa 3 anys va castigar severament molts punts del litoral català i valencià.
Els riscos climàtics són, per tant, cada vegada més elevats, i les Administracions prenen mesures per millorar la resiliència del territori i les seves infraestructures. Un dels seus aliats per aconseguir-ho és Arantec, una companyia amb seu a la Vall d’Aran especialitzada en solucions IoT (Internet de les coses) per gestionar paràmetres ambientals. “Mitigar els efectes negatius de l’emergència climàtica que estem vivint s’ha convertit en una activitat estratègica per a nosaltres. De fet, el que fem a Arantec és utilitzar la tecnologia per gestionar els riscos d’origen meteorològic com poden ser les inundacions, les allaus de neu, les esllavissades, les sequeres o els incendis forestals”, explica Eisharc Jaquet, CEO de la companyia.
Arantec té projectes tant a Catalunya, com a la resta del mercat espanyol com en l’àmbit internacional, alguns dels quals hi ha accedit gràcies al suport d’ACCIÓ, l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa. Als Pirineus, disposa de més de 35 estacions hidro-meteorològiques que formen part del projecte d’Alerta Primerenca de Risc d’Inundacions i que, juntament amb una plataforma web, alerten els serveis de Protecció civil i la població sobre el perill d’inundacions. A Castella i Lleó ha desplegat una xarxa de 122 estacions meteorològiques que recopilen informació meteorològica i de les condicions de la carretera en temps real per millorar la seguretat del trànsit.
A nivell internacional, l’empresa té una important presència a Portugal i al sud de França i també opera en diferents països d’Amèrica Llatina. “En el marc del projecte The HuT Nexus estem desplegant 10 projectes pilot en diferents països europeus amb riscos naturals i realitats socio-culturals molt diferents, com ara Islàndia, Suïssa, Alemanya o Itàlia”, afirma Eisharc Jaquet.
Pel que fa als clients, és l’Administració -independentment del seu tamany- qui principalment contracta els serveis d’Arantec. L’empresa col·labora tant amb Ajuntaments de 50 habitants com amb algun Ministeri. Addicionalment, també treballa per a algunes empreses privades en les quals el canvi climàtic i els riscos associats poden tenir un impacte molt gran en la seva activitat. Pel que fa al model de negoci, normalment té un ingrés econòmic puntual que cobreix el subministrament dels equips i un altre recurrent com SaaS (Software com a servei), a més dels treballs de manteniment a les instal·lacions.
Arantec és una empresa fundada per dos amics de la infantesa de la Vall d’Aran i, tot i tenir vocació d’expandir-se internacionalment, el seu compromís amb el territori és clar. “Creiem que és part de la nostra responsabilitat social crear ocupacions qualificades a la Vall d’Aran que representin una oportunitat perquè els joves d’aquí no hagin de marxar. Estem convençuts que un model econòmic per a les regions de muntanya que no es basi únicament en el turisme no només és possible, sinó necessari”, reivindica Jaquet.
Actualment, la plantilla d’Arantec està formada per uns 20 treballadors, la majoria amb formació tecnològica en diferents camps com la enginyeria informàtica, industrial, civil i geològica. Durant els últims anys ha facturat al voltant d’1,5 milions d’euros, però a partir d’ara, i després d’implementar un pla de creixement, preveu incrementar el negoci en un 30% anual.
Durant la seva etapa de consolidació, Arantec es va beneficiar de les ajudes a noves oportunitats de negoci d’ACCIÓ. Aquestes subvencions es divideixen en dues línies. D’una banda, les ajudes per a projectes de canvi estratègic, pensades per posar en marxa projectes empresarials que poden centrar el futur de la companyia. El suport consisteix en la realització d’un pla de negoci a partir d’una oportunitat identificada per l’empresa. Per dur a terme l’activitat recollida en el pla, l’empresa rep l’assessorament dels proveïdors acreditats per ACCIÓ, el cost del qual és subvencionable.
D’altra banda, estan les ajudes dirigides al canvi estructural. Per sol·licitar-les, s’ha de presentar un pla de negoci on es defineixi i analitzi l’acció que s’implementarà i els recursos que es considerin necessaris per garantir la viabilitat de la nova línia de negoci.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…