Una arqueòloga de xocolata és la protagonista de la mona de la ciència d’enguany, una iniciativa de la Universitat de Barcelona (UB) i el Gremi de Pastisseria de Barcelona per difondre la recerca i despertar vocacions científiques entre els més joves.

En aquesta tercera edició, la peça de xocolata torna a ser una científica, que enguany està acompanyada de dues columnes jòniques i una àmfora romana, amb la voluntat de representar la tradició grega romana presents a Catalunya. La figura s’alça sobre una base també de xocolata, amb petjades prehistòriques d’avantpassats de l’Homo sapiens.
Al costat de la figura, s’inclou l’element més diferencial de la mona: un codi QR que condueix a continguts divulgatius enfocats als més joves, elaborats per membres dels equips del Grup de Recerca sobre l’Arqueologia de la Complexitat i els Processos d’Evolució Social (Gracpe) i del Seminari dʼEstudis i Recerques Prehistòriques (Serp) de la Facultat de Geografia i Història.
“Volem transmetre als nens i nenes la idea del descobriment, del pas del temps, i que aprenguin a valorar i entendre millor el patrimoni arqueològic i cultura”, han defensat els dos investigadors que han coordinat el treball científic del projecte de divulgació, Xavier Mangado (Serp) i Rocío Da Riva (Grapce).
L’arqueòloga arriba després que una geòloga i una biòloga protagonitzessin les dues primeres edicions de la iniciativa. De fet, ara es pot escollir entre les tres mones de ciència creades fins ara, a través de les pastisseries que col·laboren amb la iniciativa.
