trencadis the new barcelona post

Una arqueòloga de xocolata com a mona per despertar vocacions científiques

La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la iniciativa Mones Científiques

Una arqueòloga de xocolata és la protagonista de la mona de la ciència d’enguany, una iniciativa de la Universitat de Barcelona (UB) i el Gremi de Pastisseria de Barcelona per difondre la recerca i despertar vocacions científiques entre els més joves.

Mona de la UB y del Gremi de Pastissers.
La mona de la UB protagonitzada per una arqueòloga.

En aquesta tercera edició, la peça de xocolata torna a ser una científica, que enguany està acompanyada de dues columnes jòniques i una àmfora romana, amb la voluntat de representar la tradició grega romana presents a Catalunya. La figura s’alça sobre una base també de xocolata, amb petjades prehistòriques d’avantpassats de l’Homo sapiens.

Al costat de la figura, s’inclou l’element més diferencial de la mona: un codi QR que condueix a continguts divulgatius enfocats als més joves, elaborats per membres dels equips del Grup de Recerca sobre l’Arqueologia de la Complexitat i els Processos d’Evolució Social (Gracpe) i del Seminari dʼEstudis i Recerques Prehistòriques (Serp) de la Facultat de Geografia i Història.

“Volem transmetre als nens i nenes la idea del descobriment, del pas del temps, i que aprenguin a valorar i entendre millor el patrimoni arqueològic i cultura”, han defensat els dos investigadors que han coordinat el treball científic del projecte de divulgació, Xavier Mangado (Serp) i Rocío Da Riva (Grapce).

L’arqueòloga arriba després que una geòloga i una biòloga protagonitzessin les dues primeres edicions de la iniciativa. De fet, ara es pot escollir entre les tres mones de ciència creades fins ara, a través de les pastisseries que col·laboren amb la iniciativa.

Mona de una geóloga de la UB.
La primera edició va prendre forma amb una geòloga.