Els hologrames cada vegada semblen menys de ciència-ficció i s’estan convertint en una eina més per desenvolupar determinades activitats a distància. Aquests nous usos estan sent possibles gràcies a la 5G, tenint en compte que, en comparació amb la 4G, té una latència molt baixa que permet l’enviament d’imatges i so en poques mil·lèsimes de segon, aconseguint una experiència completament immersiva. Sota aquest nou paradigma, la iniciativa 5G Catalunya ha provat els hologrames per donar classes, sense necessitar que el professor es trobi físicament a l’aula i pugui explicar el temari des d’un altre lloc.
La demostració s’ha realitzat al Cibernàrium, el centre de formació i divulgació tecnològica de Barcelona Activa, situat al Media TIC. Els assistents han pogut veure i escoltar un ponent com si fos a la sala, a través de la seva imatge 3D i amb una interacció gairebé instantània. La imatge del ponent, que es trobava en un altre lloc, ha estat captada volumètricament per poder ser emesa per streaming fins a un altre punt a través d’una xarxa 5G privada. Tot això, sense necessitat de recórrer a ulleres 3D ni a cap altre dispositiu molest, només amb una pantalla on reproduir l’holograma.
El pilot ha estat possible gràcies a l’empresa d’infraestructures de telecomunicacions Cellnex Telecom, l’operador d’infraestructures de telecomunicacions Masmovil, l’empresa especialitzada en realitat augmentada Aumenta Solutions, la tecnològica Lenovo i la consultora Nae. També ha comptat amb la col·laboració de l’agència de desenvolupament econòmic Barcelona Activa.
Cadascun dels participants ha aportat una de les parts de la solució per fer possible aquest holograma bidireccional. Cellnex ha proporcionat la infraestructura de la xarxa d’accés 5G per fer possible la connexió per streaming entre dos punts remots. D’altra banda, Aumenta Solutions ha aportat la tecnologia de captura volumètrica. Ho ha fet amb càmeres de profunditat de Microsoft que permeten capturar en temps real models volumètrics de persones i de l’entorn per ser emesos a través de la xarxa i posteriorment reconstruïts tridimensionalment. Aquesta solució es basa en l’emissió per streaming de la imatge capturada i de la imatge de profunditat des del punt d’emissió, la qual cosa fa possible la reconstrucció volumètrica en el punt de recepció.
Una altra de les potes d’aquest pilot ha estat la de Lenovo, amb l’ús de la tecnologia que ha permès el processament distribuït, consistent en un tractament de la informació pròxim a la dada que permet crear reunions multipunt entre diferents ubicacions. Finalment, per aconseguir més realisme, el procés utilitza dos tipus de suports de visualització. D’una banda, pantalles autoestereoscòpiques, que permeten veure models en volum, sense necessitat de hardware addicional o ulleres 3D. D’altra banda, pantalles 2D encapsulades i sense part posterior, per visualitzar elements, que, tot i ser plans, donen sensació de profunditat.
5G Catalunya està desenvolupat per un consorci de vuit empreses liderat per Cellnex Telecom i el grup Masmovil, on també participen Parlem Telecom, Aumenta Solutions, Atos, Nae, Lenovo i Nearby Computing. A més, el projecte compta amb el suport de la fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital). El projecte consta de set casos d’ús orientats a desenvolupar solucions basades en tecnologia 5G per a entorns urbans, amb l’objectiu d’impulsar la transformació digital i consolidar la implantació d’un ecosistema tecnològic que actuï com a palanca de desenvolupament social i econòmic.
La iniciativa 5G Catalunya ha estat una de les adjudicatàries de les ajudes al desenvolupament de pilots 5G de Red.es, entitat del Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital. Es tracta de la segona convocatòria i va ser llançada a finals de 2019. Compta amb el cofinançament dels fons Feder.
Possibilitat d’arribar a altres sectors
La líder del pilot 5G Catalunya i Open Innovation Program Manager de Cellnex Telecom, Ana Varela, ha destacat les possibilitats que aquesta solució hologràfica basada en xarxes 5G ofereix per millorar la vida de les persones: “La tecnologia 5G possibilita transmetre un gran volum de dades en temps real, per la qual cosa serem capaços d’experimentar serveis de comunicació immersius, com la connectivitat a través de l’holografia bidireccional, amb una sensació de presència i immediatesa que millorarà la qualitat de la interacció respecte a altres formes d’ensenyament o aprenentatge a distància”.
Ana Varela (Cellnex Telecom): “La tecnologia 5G possibilita transmetre un gran volum de dades en temps real, per la qual cosa serem capaços d’experimentar serveis de comunicació immersius”
La directora de Talent Digital de Barcelona Activa, Sara Díaz, ha defensat que l’ús de la tecnologia 5G i els hologrames permetrà transformar el món de la formació i obrir nous models de negoci per a les empreses. “Barcelona ja és la tercera ciutat europea en innovació digital i, gràcies a aquestes implementacions, la ciutat reforça el seu lideratge com a capital tecnològica”, ha remarcat.
Veient les possibilitats de l’holografia per a entorns a distància com l’ensenyament, el CTO i CIO d’Aumenta Solutions, Javier Campos, ha exposat que “la tecnologia 5G i aquest cas d’ús obren moltes oportunitats en altres sectors, com la medicina a distància, l’atenció a persones en risc d’exclusió o el sector industrial“. Lara M. Rubianes, de Red.es, ha assenyalat el camí, afegint que “el disseny de casos d’ús de manera conjunta amb els usuaris finals permet percebre la maduresa i adequació d’aquestes solucions prèvia al desenvolupament de futurs nous serveis”.