AstraZeneca amplifica la inversió destinada al seu hub d’innovació global de Barcelona. Dels 800 milions d’euros previstos, pujarà la seva aposta fins als 1.300 milions, 500 milions més respecte als anunciats fa tot just un any.
Precisament a l’acte de celebració d’aquest primer any de funcionament del centre, el president de la farmacèutica a Espanya, Rick R.Suárez, ha anunciat no només aquest augment de la inversió, sinó també de la plantilla: el centre, que tenia previst arribar als 1.000 treballadors, redobla la xifra fins als 2.000 empleats per a finals de 2025.
El centre internacional d’R+D demanda professionals de múltiples perfils científics, que van des de metges, biòlegs i farmacèutics fins a enginyers, matemàtics i especialistes en anàlisis de dades. En aquest primer any de funcionament, el hub ja ha contractat 500 persones, procedents de 35 països i amb un 60% de dones. L’equip actual està format per professionals multidisciplinars, que inclouen a experts en desenvolupament clínic, assumptes regulatoris, biometria i innovació digital.
Des que es va posar en marxa, el centre ha avançat a un ritme “trepidant”. Ha estat aquesta evolució la que ha motivat aquesta ampliació dels plans inicials de la companyia, el hub de la qual ja participa en 154 estudis clínics i impulsa estratègies disruptives, com la medicina de precisió, la genòmica, la teràpia cel·lular, la inmuno-oncologia i la ciència de dades.
A través del seu centre internacional d’innovació, AstraZeneca aspira a enfortir la posició global de la companyia i, al mateix temps, elevar la projecció d’Espanya en l’escenari internacional. L’AstraZeneca Global Hub és un component essencial dins de l’estratègia global de la companyia, que té l’objectiu d’enfortir les relacions i col·laboració internacional, així com obrir noves oportunitats amb els ecosistemes biomèdic i digital a escala local, regional i mundial.
“Continuem creixent cada dia i estem impulsant grans avanços”, ha defensat Suárez, en un acte al qual han assistit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcalde, Jaume Collboni, i en el qual ha participat el president del Govern central, Pedro Sánchez, mitjançant una intervenció gravada. En ella, Sánchez ha pronosticat que el hub d’AstraZeneca “està cridat a ser un dels majors centres d’innovació clínica d’Europa”.
El hub ja participa en 154 estudis clínics i impulsa estratègies disruptives, com la medicina de precisió, la genòmica, la teràpia cel·lular i la inmuno-oncologia
El president de la Generalitat ha celebrat que la farmacèutica dupliqui la seva aposta per la capital catalana: “No podíem tenir un millor regal”. I és que aquesta és la inversió “més important en ciència i coneixement que ha rebut Catalunya”, segons Aragonès, que ha confiat que sigui el pròleg de moltes més.
“Amb la ciència com a bandera i apostant pel talent femení, Barcelona vol ser decisiva i un lloc en el qual apostem per la salut humana”, ha agregat l’alcalde sobre el hub, que té per objectiu accelerar l’arribada de la nova generació de tractaments de cinc àrees terapèutiques que són clau per a la companyia: l’oncologia; l’àrea cardiovascular, renal i del metabolisme; les malalties respiratòries i immunologia; les vacunes i la immunoteràpies, i les malalties rares.
El centre, que el 2025 es traslladarà al reformat Edifici Estel, té el seu origen en la decisió de la companyia d’instal·lar a Barcelona el seu centre europeu per a la recerca de malalties rares, a través d’Alexion, que la multinacional va adquirir l’any anterior.
Després d’invertir més de 32 milions en aquest centre inicial, AstraZeneca va anunciar que multiplicava la inversió fins als 800 milions i ampliava el centre d’R+D a les seves cinc àrees terapèutiques clau. I d’aquest anunci expansiu, al llançat ara per la multinacional britànica, que revalida la seva aposta i confiança en una Barcelona que s’està posicionant com a capdavantera en l’àmbit de la salut i les ciències de la vida.