Atoomico, el recent creat braç inversor de la consultora financera Kreedit, disposa d’un milió d’euros de recursos propis per invertir en startups de sectors diversos, però amb un interès especial per a projectes empresarials que tinguin com a base el blockchain, segons Jordi Solé, director executiu de Kreedit i directiu d’Atoomico. “Volem invertir tiquets d’entre 25.000 i 100.000 euros a cada empresa emergent. La idea és invertir en 4 o 5 startups cada any”, concreta. En aquests moments, el venture builder estudia la seva participació en dos projectes d’empreses emergents. Una desenvolupa la seva activitat al sector de la restauració (dark kitchens) i una altra al de les energies renovables.
A més dels recursos disponibles, Kreedit espera incrementar la capacitat inversora amb aportacions d’inversors externs, principalment business angels nacionals, que tinguin interès a diversificar la seva cartera d’inversió mitjançant el finançament d’empreses en fase pre-seed o seed.
Atoomico no és un fons a l’ús, ja que un dels factors diferencials és que disposa de l’experiència de Kreedit en la recerca de finançament en forma de deute, una alternativa que és molt difícil per a una empresa emergent, però que permet als fundadors minimitzar la dilució de la seva capital, explica el director. En aquest sentit, Jordi Solé exposa que “per a moltes startups és més costós donar entrada a inversors a través de rondes de finançament que cercar recursos a través de crèdits o altres instruments de deute”. “Un finançament en forma de deute cal tornar-lo en un temps concret i amb un interès determinat i, en canvi, habitualment un inversor el que busca és multiplicar la seva inversió i deixar l’empresa al cap d’un temps, a més del fet que l’entrada de molts inversors acaba diluint el capital dels fundadors de la startup, de manera que el seu poder de decisió va disminuint”, afegeix.
Segons el director d’Atoomico, “una empresa emergent no serà més reeixida pel nombre i el volum de les rondes de finançament que aconsegueixi tancar, perquè el que dóna èxit a una companyia és que estigui ben gestionada, sigui estable, generi feina…” . “Els emprenedors han de prendre consciència de totes les opcions de finançament que els ofereix el mercat —que són moltes!, recalca— i escollir aquelles que els convingui en cada moment”, insisteix Solé.
A més, apunta el director del braç inversor, el projecte Atoomico no se cenyeix només a empreses tecnològiques o startups, com sol passar amb incubadores similars: “Estem oberts a impulsar empreses de sectors tradicionals amb idees innovadores i possibilitat de creixement ràpid”, i donar una segona oportunitat a altres firmes “que tinguin algun problema de viabilitat cercant finançament a través de deute i implicant-nos en la gestió”, assegura Solé.
Atoomico no se cenyeix només a empreses tecnològiques o startups, com sol passar amb incubadores similars
D’aquesta manera, “des de Kreedit hem impulsat restaurants, empreses d’energies renovables, immobiliàries, empreses de fabricació maquinària i de complements de moda; així com empreses d’e-commerce, insurtech i eSports, entre d’altres”, assenyala el director.
Per al projecte iniciat amb Atoomico a finals del 2021, Kreedit compta amb un equip de professionals externs, entre els quals destaquen Chema Chaqués, emprenedor i headhunter; Josep Margalef, emprenedor i mentor; i Jordi Altimira, emprenedor i business angel. La seva tasca es complementarà amb l’equip de Kreedit que, des de la creació de la consultora el 2010, han aconseguit finançament per a 1.300 empreses, principalment de Catalunya, per valor de 300 milions.