Barcelona Oberta analitza en una jornada l'impacte dels grans esdeveniments a Barcelona amb la mirada posada en la regata que se celebrarà l'any que ve a la ciutat, però també en les fires i els festivals de música de la mà de Mike Blackman (ISE) i Albert Guijarro (Primavera Sound)
“El debat sobre l’ampliació de l’Aeroport del Prat és un debat analògic, quan estem en un món digital”. Així ho considera la vicepresidenta de l’America’s Cup Events Barcelona i expresidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, que adverteix que, en un món global, la infraestructura aeroportuària és clau per a les connexions i no calen excuses per millorar-lo. “L’aeroport d’aquest món global equival a les rondes del 92”, ha dit aquest dijous en un acte organitzat per Barcelona Global a l’Antiga Fàbrica Damm per a analitzar l’impacte de grans esdeveniments a la ciutat, des dels Jocs Olímpics a la Copa Amèrica.
Amb aquesta referència olímpica, Catà ha suggerit que, de la mateixa manera que les rondes es van construir per a millorar la connectivitat de la ciutat, ara cal fer-ho amb l’aeroport i convertir-lo en un hub intercontinental. Igual que la infraestructura viària va obrir noves maneres de moure’s a Barcelona —i profundes bretxes en barris que va travessar—, ara es requereixen noves maneres de connectar-la al món, segons han coincidit a defensar els diferents participants en l’acte.
El director general de l’Integrated Systems Europe (ISE), Mike Blackman, ha admès que la falta de suficients connexions intercontinentals de l’aeroport va ser un dels elements que van generar més debat a l’hora de celebrar o no l’esdeveniment a Barcelona. Es van fixar llavors en el Mobile World Congress (MWC) i van concloure que, si era possible que fos un èxit a la capital catalana, també podia ser-ho per a l’ISE. Ha detallat que també estaven preocupats per assumptes com la seguretat i ha posat en valor el treball que està duent a terme l’Ajuntament en aquest àmbit.
El Primavera Sound condiciona la seva continuïtat a Barcelona amb la mateixa dimensió al futur de la Plataforma Marina del Fòrum
El president del Racc, Josep Mateu, ha apostat perquè El Prat pugui acollir vols intercontinentals i que Girona i Reus se centrin en els de curta distància. A més, la falta de connexions intercontinentals directes pot ser la porta d’entrada de competidors de Barcelona i l’element diferencial que els atorgui l’avantatge, com ha advertit el vicepresident i director general mundial del negoci d’impressió 3D d’HP, Ramon Pastor. En una línia similar, el portaveu de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (Foeg) per a la Ryder Cup, Jaume Dulsat, ha proposat ordenar el mapa aeroportuari català, posicionant El Prat com a hub i millorant la connexió de Girona i Reus per als vols low cost.
Pel seu costat, el codirector del Primavera Sound Albert Guijarro ha compartit la necessitat de disposar de vols transoceànics. No obstant això, ha posat l’èmfasi en un altre assumpte: ha alertat que el futur del festival dependrà de l’ús que se li doni a la coneguda com a Plataforma Marina del Fòrum. Amb un aforament d’unes 65.000 persones, es tracta d’un espai únic a Barcelona per la seva capacitat. “Segons el que passi amb la plataforma, no podrem fer el festival a la ciutat amb la dimensió actual”, ha advertit. Segons ha dit, el destí d’aquesta gran esplanada s’està abordant amb tècnics de l’Ajuntament i aviat passarà al debat polític: “És el moment de convèncer als polítics que es tracta d’un espai molt interessant per a grans esdeveniments”. El futur d’aquesta gran àrea, en la qual es preveia situar un zoo marí que es va descartar l’any 2011, està en debat des de fa anys en l’àmbit municipal.
Propostes per l’aeroport i paper del port
La conversió de l’Aeroport del Prat en un hub intercontinental genera tal debat entre partidaris i detractors que diverses organitzacions de l’àmbit privat han llançat propostes, com Barcelona Global, que planteja allargar 350 metres la tercera pista i complementar-ho amb un espai de 300 metres de clear way, una àrea de seguretat sense asfaltar i sense obstacles. Foment del Treball ha plantejat aquesta mateixa setmana allargar la pista per sobre de la llacuna de La Ricarda.
Malgrat la quantitat de propostes llançades —entre les quals també figura construir la pista sobre la mar—, l’assumpte segueix en stand by. I més després que el Port de Barcelona avisés després de la proposta de Foment que l’ampliació de l’aeroport pot interferir en el futur del port, especialment per la limitació de l’altura de les grues per la proximitat amb la infraestructura aeroportuària. El president del Port, Lluís Salvadó, va assenyalar que el port ha mantingut fins ara un rol discret en aquest debat sobre l’aeroport, però va avisar que s’han de tenir en compte no sols les necessitats del Prat, el seu entorn natural i veïns, sinó també les implicacions que pot comportar per al Port de Barcelona i el seu desenvolupament.
Impacte dels grans esdeveniments
El llegat que grans esdeveniments han deixat en la capital catalana al llarg dels anys s’ha abordat també a través d’un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que ha presentat el catedràtic Oriol Amat. Ha ressaltat que aquests esdeveniments deixen un pòsit tant tangible com intangible, que va des de la inversió a infraestructures, passant per la reputació, la imatge internacional i la creació de llocs de treball. En concret, l’estudi conclou que aquests grans esdeveniments tenen un impacte del 1,5% del PIB i internacionalitzen l’economia. A més, la dinamitzen més enllà del turisme, ja que impacta en sectors com les noves tecnologies, l’automobilístic i la cultura.
El director general de Comerç de la Generalitat confia que Barcelona sigui designada com a Capital Europea del Comerç de Proximitat
També s’aconsegueix avançar en aquest sentit a través del turisme de negocis, com ha destacat el director del Barcelona Convention Bureau de Turisme de Barcelona, Christoph Tessmar. Ho ha fet en un acte que ha obert el president de Barcelona Global, Gabriel Jené, i al que han assistit representants de l’Ajuntament i d’eixos comercials, com la regidor de Comerç, Raquel Gil, i l’exalcalde Xavier Trias.
Ha acudit també el director general de Comerç de la Generalitat, Jordi Torrades, que ha confiat que Barcelona sigui designada Capital Europea del Comerç de Proximitat. Representaria un revulsiu per al comerç de la capital catalana, que encara ara noves transformacions per la Copa Amèrica, sobretot en el Port Vell. Com ha comentat Catà, “els Jocs Olímpics van situar a Barcelona en el mapa mundial en primera divisió. La Copa Amèrica és un recordatori internacional que Barcelona és una ciutat oberta, amb talent i en la qual es pot invertir”.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…