La febre del brunch va arribar a Barcelona una mica tard i inicialment va quallar sobretot entre expats europeus instal·lats a la ciutat i turistes amb aquest costum dominical ja integrat en els seus costums gastronòmics. Amb els anys, els barcelonins l’han versionat en opcions més afins als horaris locals. O sigui que més que un super esmorzar-dinar, com un menjar primerenc vestit de bufet i que ho inclou tot: dels embotits i ous clàssics, a un festí que arriba a paelles, carns i peixos. La nova proposta de Blau Rooftop Barceloneta, del xef Romain Fornell, segueix aquesta fórmula i converteix els diumenges en una festa. Però no és un brunch més, sinó que suma les millors (i més marineres) vistes respecte altres competidors locals.
La nova oferta, idònia per a un dia assolellat en què es vulgui contemplar el litoral barceloní amb una perspectiva de 360 graus, costa 49 euros (els nens de 6 a 12 anys paguen 20 euros). I es complementa amb una opció barra lliure per 25 euros. El primer pas és una copa de benvinguda inclosa a la barra ovalada que se situa a un costat del restaurant.
Vuitena planta i mirador
Fent honor al seu nom, el restaurant es troba a la vuitena planta d’un edifici situat al costat de l’Hotel W i tan bon punt s’obre la porta de l’ascensor, el panorama és tan blau com aquell dia estiguin el mar i el cel. La carta habitual és mediterrània, on no hi falten arrossos, peixos i mariscs. Però per a la seva Sun Day Brunch l’estrellat xef ha orquestrat un mix de platerets internacionals i altres en sintonia amb la cuina de la casa.
La veda s’obre a les 13.00 hores, i és convenient arribar a aquesta hora perquè és quan les estacions estan acabades de muntar i en tota la seva esplendor. Mai no és idèntic, perquè Fornell explica que va introduint algun producte de temporada o alguna elaboració que trenqui la monotonia. Però sí que és segur que el comensal es trobarà amb una taula dedicada completament a les ostres, sense límit. I sempre hi haurà una selecció d’embotits, formatges i una zona de preparació d’ous, imprescindibles en qualsevol brunch.
Més destacables són la bateria d’amanides del dia, preparades ja en monodosi, des de l’ensaladilla russa de la casa a altres propostes com la Niçoise. Però entre tots els entrants, possiblement calgui esmentar els carpaccis, tant el de vedella com sobretot el de pop amb un toc cruixent.
Petites porcions de pizza i biquinis trufats poden ser una temptació perillosa si es vol arribar amb gana a l’últim assalt. Perquè la paella de marisc, especialment quan acaba de sortir, mereix parada obligada en un restaurant tan bolcat sobre la Mediterrània que fa la sensació d’estar en un creuer. També hi ha sempre acompanyaments vegetals, com (aquell dia) les verdures thai o el moniato rostit.
Del mar i més
Entre els segons plats s’ofereixen sempre un parell d’opcions de peix a la graella, com ara lloms de daurada i de salmó.
Els carnívors poden optar per graella o guisats. El diumenge de la nostra visita, el bufet integrava llom baix de vedella (de vegades hi ha chuletón filetejat) i xoriço crioll, així com un potent estofat de carn.
En paral·lel, de la cuina oberta van sortint bols individuals d’elaboracions de pasta, que se serveixen a taula. Quedar-se amb gana és literalment impossible, però sempre cal deixar un forat per arribar a provar algun dolç de l’última estació, on no falten pastissos, tiramisú i cremes.
Un altre element que cal destacar d’aquest pla dominguero és la petita zona d’entreteniment infantil, on els nens poden pintar i jugar —amb una animadora— mentre la resta de la família es lliura a l’àpat. I encara més, que a partir de les 15.30 hores hi ha música en viu, amb la possibilitat d’allargar l’experiència cap al vespre des de la seva atractiva terrassa, mirador, còctel o copa en mà.