Good News Barcelona

Baleària tria Barcelona per al seu primer viatge 100% descarbonitzat

La naviliera recupera els enllaços d'alta velocitat amb Balears presentant el seu vaixell més modern: el catamarà Eleanor Roosevelt, que ahir va navegar amb biometà

El Port de Barcelona va apuntar ahir un nou vaixell a la seva llarga llista de primeres escales: l’Eleanor Roosevelt, un catamarà de nova generació que va arribar directament des de Dénia la nit del dimecres, entrant per la bocana nord per amarrar al costat de l’estació marítima de Drassanes. El vaixell, que va entrar en servei el passat primer de maig en la línia Dénia-Eivissa-Palma, va començar el dia a Barcelona amb la missió de reprendre els enllaços marítims d’alta velocitat amb Balears, interromputs durant la temporada 2020.

L’Eleanor Roosevelt és el primer fast ferry del món amb motors duals de gas natural i ús del biometà.

La recuperació dels AVE del mar entre Catalunya i Menorca es va voler fer coincidir amb una fita en la descarbonització per al sector del transport marítim: el primer viatge pilot en un fast ferry amb combustible 100% d’origen renovable a Europa per cobrir les 133 milles que hi ha entre els ports de Barcelona i Son Blanc, a Ciutadella.

L’Eleanor Roosevelt és el primer fast ferry del món amb motors duals de gas natural i ús del biometà com a combustible renovable. En el seu viatge d’ahir, va suposar evitar l’emissió de més de 50 tones de CO2 a l’atmosfera.

“Aquest és ara el nostre vaixell insígnia i exemplifica l’aposta de la nostra companyia per la sostenibilitat i la innovació. Som pioners en l’ús del gas natural i hem invertit ja 380 milions d’euros en una flota de nou ferris amb gas natural. Això de ser pioners és bonic, però a vegades es fa complicat perquè l’administració no ens posa les coses fàcils”, va comentar el president de Baleària, Adolfo Utor, durant la presentació del vaixell i també del XII Informe de Situació de les emissions de CO2 en el món el 2019 per part de la Fundació Empresa i Clima, on es van oferir les últimes dades oficials verificades sobre la situació de les emissions de CO2 a nivell mundial, europeu i espanyol.

Així, segons dades oficials, públiques i privades de 2018, les emissions energètiques dels gasos d’efecte d’hivernacle al món van augmentar en un 2,1% superant els 33.500 milions de tones. Dels cinc primers països, tots ells emeten per sobre dels 1.000 milions de tones i només el Japó va reduir emissions respecte a l’any anterior amb un 4%. L’Índia ha estat la que ha pujat més entre aquests cinc països amb un 5,3%. Una altra dada important que va revelar l’informe és que els Estats Units i la Xina continuen liderant les emissions globals, amb el 43% de les emissions del món.

Seients a la proa, costat babord, del nou catamarà de Baleària, atracat a Barcelona.

En l’àmbit europeu, les emissions totals el 2018 van baixar un 1,8% respecte a l’any anterior situant-se per sota dels 5.200 milions de tones de CO2, tenint a Bèlgica com l’estat que més les ha augmentat, al mateix temps que Alemanya i Espanya van ser els països que més han fet els deures en la reducció d’emissions, fins a un 14%.

Com a amfitrió de la trobada, Utor va recordar durant la travessia en una mar en calma (amb ones d’un màxim de mig metre, com va recordar el capità) que aquesta és la primera experiència que es realitza de la mà d’un important soci i marca una nova fita en el camí marcat cap a la descarbonització en l’horitzó del 2050, després de poder utilitzar biometà com a combustible renovable, però també va afegir que, tot i que actualment és un combustible escàs, espera que aviat pugui ser més accessible, tant en volum com en competitivitat.

L’Eleaonor Roosevelt té capacitat per a 1.200 passatgers en dues classes, encara que Baleària ha decidit limitar l’aforament fins que acabi la pandèmia.

El soci en qüestió era Axpo, que progressivament va reforçant amb aquesta iniciativa la seva posició com a subministrador de Gas Natural Liquat (GNL) com a combustible marí, utilitzant el biometà com a nova palanca en la lluita contra el canvi climàtic. “Axpo va ser el primer operador a comercialitzar biometà a Espanya el 2015 i aquest projecte llança un clar missatge sobre la nostra aposta per un futur descarbonitzat energèticament gràcies a un combustible d’origen 100% renovable que contribuirà al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible marcats per Europa per al 2030”, va comentar el director general d’Axpo Iberia, Ignacio Soneira, durant l’esdeveniment.

“Des de fa ja diversos anys, Axpo Iberia ha tancat transaccions que han tingut un impacte directe en la descarbonització del sistema energètic espanyol. Axpo Iberia va tancar el primer acord a llarg termini de compravenda d’energia elèctrica renovable aconseguint així augmentar la capacitat instal·lada de producció solar a Espanya i, l’any passat, va tancar el primer acord de compravenda de biometà a llarg termini aconseguint així desplaçar més de 25 GWh/any de gas fòssil del sistema gasista”, va afegir.

Amb la travessia d’ahir, Barcelona recupera la seva línia marítima d’alta velocitat amb Menorca, Baleària reforça la seva presència al port, amb un quart vaixell diari que redueix pràcticament a la meitat les travessies, i sobretot es va demostrar que, amb voluntat i navilieres pioneres, el món marítim va pel bon camí cap a la descarbonització.

El saló VIP de l’Eleaonor Roosevelt convertit en sala de conferències durant la travessia Barcelona-Ciutadella.
Compartir
Publicado por
Javier Ortega Figueiral

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024