Nascuda al si d'Innocells, es tracta d'una companyia que ofereix serveis de comptabilitat, fiscalitat i banca digital per a pimes i autònoms. De la mà del nou propietari i des de Barcelona, ara farà el salt a països com Itàlia, França i Alemanya.
Nou èxit a l’ecosistema emprenedor barceloní. La fintech Nomo, creada per Banc Sabadell el 2018 a través del seu hub de negocis digitals Innocells, acaba de ser adquirida pel grup cotitzat finlandès Talenom, especialitzat a oferir serveis financers, de comptabilitat i gestió de recursos humans per a pimes i negocis.
Talenom ha comprat el 100% del capital de Nomo a Innocells amb l’objectiu de potenciar el creixement internacional, que ha situat Espanya com un mercat estratègic per comptar amb un elevat nombre de pimes, micropimes i autònoms amb fort potencial de digitalització. Així, el 2021, el grup finlandès ja va aterrar a Espanya amb la compra d’Avalanding, una firma centrada en assessorament fiscal i legal per a ciutadans estrangers. Ara, redobla l’aposta amb la incorporació de Nomo, cosa que li permet atacar directament un segment de pimes i autònoms amb un mercat potencial de 6 milions de clients.
La companyia finlandesa preveu recolzar-se en Nomo per entrar a nous països, de manera que convertirà Barcelona en el seu hub per a la internacionalització. L’objectiu és portar el model de negoci desenvolupat per la startup catalana a Itàlia, França i Alemanya al llarg del 2023 i 2024. Amb la previsió de facturar més de cent milions d’euros aquest any, el grup nòrdic, dirigit per Otto-Pekka Huhtal, obté actualment el 83% dels seus ingressos al país d’origen, Finlàndia, mentre que Suècia aporta el 16% i només un 1% procedeix d’altres països.
Nomo és una plataforma digital que va néixer al si d’Innocells per digitalitzar els autònoms i també les pimes, oferint-los un paquet integral de serveis per gestionar des d’un únic proveïdor la seva comptabilitat, finances i impostos i també serveis de banca digital. Funciona amb un model de subscripció mensual o anual i ara compta amb 2.000 usuaris de pagament. Tot i que forma part de Banc Sabadell per haver-se gestat dins del seu hub d’innovació, Nomo ha funcionat sempre com una empresa independent i amb plena autonomia, per la qual cosa el seu desenganxament del banc serà una operació senzilla. Es preveu que la companyia continuï operant amb la seva marca i mantingui també aquest grau d’independència a l’hora de funcionar respecte al nou propietari, tot i que clarament establirà sinergies amb Talenom i accelerarà el creixement gràcies al suport financer.
“Nomo va néixer fa menys de tres anys i, des de llavors, hem duplicat cada any la nostra xifra de negoci. Passar a les mans de Talenom suposa clarament una validació del nostre projecte i del valor que hem generat en tan poc temps i que ara podem escalar”, afirma a The New Barcelona Post el conseller delegat de la fintech, Xavier Capellades. Segons el directiu, aquesta operació és un dels millors exemples d’èxit d’intraemprenedoria, ja que l’empresa ha pogut néixer i desenvolupar-se fins ara gràcies als recursos prestats pel vehicle de corporate venturing de Banc Sabadell.
Xavier Capellades: “Passar a les mans de Talenom suposa clarament una validació del nostre projecte i del valor que hem generat en tan poc temps i que ara podem escalar”
L’executiu, que anteriorment havia dut a terme la seva trajectòria professional a Telefónica i Roche, continuarà liderant Nomo en aquesta nova etapa, en què preveu un fort creixement. “Talenom té en marxa un pla estratègic que contempla una potent inversió per expandir-se per Europa, on hi ha una gran oportunitat per accelerar la digitalització de les pimes i autònoms. Utilitzaran la plataforma de Nomo per entrar a nous països i volen fer-ho des de Barcelona, on han vist que hi ha molt de talent gràcies a l’ecosistema emprenedor que s’ha consolidat a la ciutat”, afegeix Capellades.
Amb seu al coworking Utopicus de la plaça Gal·la Placídia, Nomo ocupa ara unes 25 persones i fins a final d’any preveu incrementar l’equip fins als 32 professionals, avança el CEO.
“Nomo ha desenvolupat una plataforma digital tot en un d’alta qualitat que s’adapta molt bé al mercat i compta amb personal altament qualificat. Estem realment impressionats amb les seves solucions innovadores i amb com posa focus en l’experiència del client. Estic molt il·lusionat amb l’oportunitat de créixer junts perquè tots dos equips comparteixen la passió per ajudar els petits autònoms i empreses. Ens esforçarem per facilitar la vida dels emprenedors a Espanya!”, ha afirmat Otto-Pekka Huhtala, conseller delegat de Talenom.
Otto-Pekka Huhtala: “Estic molt il·lusionat amb l’oportunitat de créixer junts perquè tots dos equips comparteixen la passió per ajudar els petits autònoms i empreses”
Fundada el 1972, Talenom ofereix un paquet integral de serveis per facilitar el dia a dia dels emprenedors, amb eines digitals i automatitzades que inclouen des de comptabilitat, pagaments, facturació i gestió de nòmines a diversos serveis financers i de pagament. Amb un creixement mitjà anual de vendes del 16% entre 2005 i 2021, la companyia liderada per Otto-Pekka Huhtala ocupa mil persones a Finlàndia, Suècia i Espanya i cotitza a la Borsa d’Hèlsinki, anomenada actualment Nasdaq Hèlsinki, amb una valoració d’aproximadament 400 milions d’euros.
L’empresa finlandesa va facturar 83 milions d’euros el 2021, un 28% més, i s’ha proposat assolir uns ingressos d’entre 100 milions i 110 milions aquest any gràcies al creixement orgànic i l’estratègia d’adquisicions que ha activat i que l’han portat a integrar també cinc companyies a Finlàndia i Suècia.
De ‘fintech’ a neobanc
El model de negoci de Talenom està més centrat a operar com una gestoria per als seus clients —portant la comptabilitat, les nòmines o els impostos—, mentre que Nomo, a més de poder oferir aquests serveis, va més enllà, ja que la seva plataforma permet gestionar el dia a dia, permetent, per exemple, emetre factures, confeccionar pressupostos o digitalitzar tiquets de despeses sense haver d’utilitzar altres aplicacions o programes. A més, des de fa dos mesos, Nomo ofereix també un compte bancari i una targeta de dèbit Mastercard, per la qual cosa ara, a més de fintech, és també un neobanc.
Barcelona preveu la construcció de 1.966 habitatges nous en els pròxims anys, amb 900 d'ells…
Esther Planas i Sergi Loughney seran directors generals adjunts de la fundació, després que Josep…
La farmacèutica ha rebut una subvenció de 21 milions de dòlars de la fundació de…
Els 36 municipis de l'AMB generen el 56% del PIB català i tenen unes 111.000…
Treballadores com Geni Camuñenz representen el 14,5% de la plantilla total, proporció que ha crescut…
La universitat arriba a un total de set centres formatius