La implantació de sistemes d’identificació i autenticació remota s’ha convertit en un element central per a l’èxit dels serveis de banca digital que ofereixen les entitats financeres. En un context de pandèmia, és vital poder abordar processos com l’alta de nous clients de forma totalment online, sense necessitat d’interactuar amb altres canals de comunicació, com la xarxa d’oficines o el servei d’atenció telefònica. Per assegurar que aquest procés, a més de 100% digital, sigui ràpid, àgil i segur, Banc Sabadell ha signat una aliança estratègica amb Onfido, una startup londinenca especialitzada en biometria facial i verificació de la identitat.
Gràcies a l’acord, Banc Sabadell ha pogut integrar en el seu sistema informàtic la tecnologia d’intel·ligència artificial d’Onfido per als processos d’identificació i onboarding digital de clients. Així, des de setembre el servei d’Onfido ja s’utilitza per a l’alta remota a la banca en línia de Sabadell. Les eines de l’startup permeten completar la verificació de documents i confirmar que la identificació enviada pels usuaris coincideix amb el seu rostre gràcies a la biometria facial. La solució garanteix que la persona que presenta la identitat és el legítim propietari i està físicament present en el moment de la identificació, el que evita la necessitat d’haver d’enviar documentació addicional, fent que el procés sigui molt més àgil tant per al client com per al banc.
“El partnership amb Onfido permet a Banc Sabadell accelerar el desplegament d’una capacitat clau en el model de relació remota amb clients a través d’una experiència simple i eficient per a la seva identificació i contractació de nous productes”, explica Pol Navarro, director general d’InnoCells, el hub d’innovació digital de Banc Sabadell.
Per la seva banda, el cofundador d’Onfido, Husayn Kassai, destaca que la seva tecnologia “aporta confiança a les interaccions digitals a tot el món, ja que verifica d’una forma segura la identitat d’un usuari des del moment de la seva alta a la companyia”.
Gràcies a la implantació d’aquest servei, The Digital Banker, en la seva edició de 2020, ha concedit a Banc Sabadell el premi Best eKYC en els Global Retail Banking Innovation Awards, uns guardons internacionals que reconeixen a les millors entitats financeres que destaquen pel seu lideratge en innovació i experiència client.
Segons Banc Sabadell, de totes les solucions tecnològiques que hi ha al mercat s’ha optat per la d’Onfido “pel seu excel·lent motor de detecció de frau i per la facilitat d’integració tecnològica en els diferents canals digitals del banc”. A través de tècniques de verificació d’identitat com la foto-selfie i el vídeo-selfie, el sistema d’Onfido permet cobrir tots els requeriments normatius i regulatoris que exigeixen els processos de digitalització de documents oficials i verificació de la identitat.
Identitat digital i seguretat, el paper de la banca
La identitat digital d’una persona està configurada per moltes dades, que inclouen no només el nom, la data de naixement i l’edat, sinó també el correu electrònic, les contrasenyes i els registres de comportament i preferències que es generen, per exemple, a l’hora de navegar per Internet. L’imparable procés de digitalització fa molt difícil controlar l’ús que es realitza d’aquestes dades i un es perd a l’hora de gestionar els consentiments que ha atorgat a les empreses, aplicacions o llocs web amb els quals ha interactuat.
Encara que existeix el Reglament de Protecció de Dades (RGPD), la veritat és que resulta complicadíssim gestionar adequadament la identitat digital. En aquest context, la banca s’erigeix en un partner ideal del ciutadà per ajudar a preservar les seves dades, ja que la relació de les entitats amb els seus clients es basa en la confiança. Així, si un ciutadà confia una cosa tan important com són els diners a la seva entitat financera, també pot confiar la custòdia d’un altre bé cada vegada més preuat: la seva identitat digital.
Els bancs tenen davant seu l’oportunitat de convertir-se també en proveïdors d’identitat digital per a diferents sectors aprofitant la confiança que tradicionalment té el sector financer per als consumidors. Si són els gestors del seu patrimoni, com no ho han de ser de la seva identitat digital!
El blockchain s’albira com la tecnologia ideal per fer que aquest procés de custòdia i accés a les dades personals sigui segur i per garantir la preservació dels mateixos i la total fiabilitat. Gràcies al blockchain serà possible en tot moment conèixer qui té o ha tingut accés a les nostres dades. A més, aquesta tecnologia es podrà combinar amb solucions biomètriques d’alta seguretat perquè compartir la identitat en línia o informació privada només sigui possible utilitzant paràmetres biomètrics com l’empremta dactilar o l’escàner de l’iris.
Per impulsar els serveis financers en tecnologia blockchain, Banc Sabadell s’ha constituït com a soci d’Alastria, una associació sense ànim de lucre formada per més de 500 socis. La idea és que Alastria serveixi de plataforma perquè les entitats financeres desenvolupin serveis d’accés i modificació de la identitat digital que siguin millors als desenvolupats per grups com Facebook o Google. La banca té un avantatge respecte a aquestes grans companyies tecnològiques: és capaç de garantir la veracitat dels perfils dels seus usuaris.
Com a membre d’Alastria, Sabadell treballa per ser un referent en el desenvolupament de serveis vinculats a la identitat digital i per erigir-se en el garant de les dades dels seus clients oferint un servei que els possibiliti gestionar la seva informació i perfil en qualsevol transacció realitzada amb tercers.