En els cinc primers mesos de 2022, Catalunya ha registrat cinc operacions en el sector hoteler, totes elles a Barcelona. La ciutat ha acaparat una inversió global de 200 milions d’euros, un 90% més que entre gener i maig de l’any passat. El creixement registrat és el més elevat des del 2017, en el període esmentat.
Diverses raons apunten a la millora del sector. Les principals són l’elevada liquiditat disponible, la recuperació del sector i les perspectives per a la resta de l’any, segons la consultora immobiliària CBRE.
Es fa palès amb el cost de les transaccions ja que, segons la mateixa font, la dimensió mitjana dels hotels que han canviat de mans és de 165 habitacions, amb un preu mitjà de 240.000 euros per habitació, un 8% més que el 2021. De les cinc operacions, quatre han implicat un canvi de marca.
Entre elles, l’arribada al Passeig de Gràcia de la firma hotelera Sonder, que ha llogat l’antic establiment cinc estrelles Hotel Passeig de Gràcia, que va regentar el grup Hotusa fins al seu tancament el desembre de 2020, i que la marca canadenca reobrirà al segon semestre de 2022. La mateixa cadena de San Francisco també ha assumit recentment la gestió dels hotels Le Palacete i La Casa del Sol, al barri de Gràcia, i del Vasanta Hotel Boutique, a l’Eixample.
El director d’hotels de CBRE, Gustavo Cumella de Montserrat, exposa que totes aquestes operacions s’han realitzat a Barcelona, una tendència difícil de veure abans de la pandèmia quan el sector obtenia uns “excel·lents resultats operatius” que donaven viabilitat als projectes i, per tant, “hi havia un reduït interès dels propietaris a desfer posicions”.
El 2022, el sector s’està recuperant progressivament, després de dos anys amb el descens de l’ocupació i el tancament temporal o permanent d’alguns establiments. Amb dades del Gremi d’Hotels de Barcelona, a desembre de 2021, només s’havien reobert el 73% dels establiments de la ciutat. Mentre que, abans de la passada Setmana Santa, el percentatge d’hotels tancats s’havia reduït al 17%.
S’apropa als mil milions al conjunt d’Espanya
Per al conjunt d’Espanya, segons la consultora CBRE, la inversió al sector hoteler entre gener i març passat va ser de 995 milions d’euros, el triple que en el mateix període del 2021, la qual cosa posiciona aquest trimestre com el millor dels últims 10 anys.
En el primer trimestre d’aquest any, es van tancar operacions per un nombre de 37 actius hotelers i 5.042 habitacions –van ser 11 hotels i 643 habitacions en el mateix període del 2021– i, dels 37 hotels, 19 eren de quatre estrelles i sis de cinc.
Per segments, la inversió en hotels de vacances va ser del 57% i en el segment urbà del 43%, mentre que el capital prové d’inversors institucionals i en un 78% del propi sector hoteler. El 41% de les inversions són d’origen espanyol i un 20% alemany.