Barcelona acollirà un aparell punter per fer recerca en ressonància magnètica nuclear

El Ministeri de Ciència i Innovació destinarà gairebé nou milions d'euros per ubicar al Parc Científic de Barcelona un equip de ressonància magnètica nuclear de molt alt camp, el primer que hi haurà a Espanya

El Govern central acaba d’aprovar una subvenció de gairebé nou milions d’euros per instal·lar al Parc Científic de Barcelona (PCB) el primer aparell de ressonància magnètica nuclear de molt alt camp de tot Espanya. Aquest equip formarà part de la xarxa estatal d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), que agrupa grans instal·lacions dedicades a promoure la recerca i el desenvolupament tecnològic.

La ressonància magnètica nuclear és una tecnologia essencial en la recerca en química, farmàcia i biomedicina. Bàsicament, permet proporcionar informació a escala atòmica de biomolècules complexes, com també analitzar les interaccions que tenen lloc in vivo. “La UB és líder en aquests camps, tal com mostren els rànquings més recents, i la renovació de les infraestructures amb aquest nou instrument li permetrà mantenir el lideratge a escala europea i mundial”, valora el rector de la universitat, Joan Guàrdia.

L’aparell que s’ubicarà a la capital catalana tindrà molta resolució i sensibilitat, i disminuirà el temps que cal destinar per adquirir dades, gràcies al fet que podrà generar camps magnètics amb freqüències d’1 GHz. Donades aquestes característiques i sumant les potencialitats d’altres instal·lacions de l’ICTS, el vicerector de Recerca de la Universitat de Barcelona (UB), Jordi Garcia, creu que “permetrà crear el principal hub de biologia estructural del sud d’Europa i potenciarà camps emergents d’aplicació, com ara l’ús de proteïnes desordenades com a dianes terapèutiques o els fàrmacs d’origen biotecnològic”.

La subvenció, atorgada pel Ministeri de Ciència i Innovació, cobreix el 100% del finançament per adquirir i instal·lar l’aparell, que trigarà uns anys en estar en funcionament i donarà servei a la comunitat científica a través de convocatòries. També revertirà en el teixit industrial, especialment en el sector biomèdic, que tindrà a l’abast una tecnologia d’última generació, i serà un reclam per atreure talent i oferir formació de qualitat.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

La impressora 3D de formigó d’Aridditive apunta a mig milió d’euros aquest any

La 'spin-off' de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha inaugurat una nova planta de…

4 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Anar al banc és votar

Les claus de l’OPA més publicitària, el comiat de Griffiths i algunes reflexions de Màrius…

4 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Vida de solitud (amb cor)

'Tardes de soledad' és una nova obra mestra del nostre cineasta més internacional

4 d'abril de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La ‘startup’ Hike & Foxter portarà els seus agents basats en IA a Europa i Amèrica Llatina

La companyia barcelonina preveu facturar un milió d'euros enguany només amb aquest nou servei d'automatització…

4 d'abril de 2025
  • Professionals

El pallasso que fa origamis al metro

Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…

3 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El festival Flors al Mercat porta la primavera a Barcelona

La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…

3 d'abril de 2025